Bayramlar, tüm ailenin bir arada olduğu özel ve önemli günlerdir. Çok geniş sofralar kurulur, uzun soluklu sohbetler edilir. Birçok tatlı ve yemekler de bu sofrada yer alır. Et tüketimi Kurban Bayramı’yla birlikte oldukça artmaktadır. Etler çok iyi protein kaynağı olsa da aynı zamanda doymuş yağ ve kolesterol içeriği yönünden de zengin besinlerdir. Bu nedenle, diyabeti, kalp-damar hastalığı ve tansiyon yüksekliği gibi sağlık problemi olanlar beslenmelerine dikkat etmeli ve et tüketiminde aşırıya kaçmamalıdır. 

   Bayram günleri birçok kişi yoğunluktan kahvaltı yapmayı unutabilir. Bayram günlerinde beslenmemiz çok etkilendiği için en azından sabahtan vücudu güne hazırlamalıyız. Bu yüzden sabah yeşilliğin yer aldığı  güzel bir kahvaltı yapılabilir.

   Öğle öğününde  kavurma, ızgara, haşlama tarzı et tüketilebilir. Yanında ayran ya da yoğurt ve bol yeşillikli salata ile desteklenmelidir. Et tüketiminin arttığı bu günlerde en azından 1 öğünde mutlaka sebze ağırlıklı beslenilmelidir.

Peki Etleri Nasıl Tüketmeli ve saklamalıyız?

   Kurban Bayramı'nda kesilen etler hemen tüketilmemelidir çünkü hayvan kesildikten sonra kasların kasılmasından dolayı, ölüm sertliği (rigor mortis) gerçekleşir. Ölüm sertliğinin geçmesi için en az 24 saat geçmesi gerekir. Bu nedenle, kesimden hemen sonra tüketilen kurban eti; sert, pişmesi zor ve sindirimi güç olur. Özellikle mide barsak sorunu yaşayanlar bu konuda dikkatli olmalıdır.

   Rigor mortis denen ölüm sertliğinin geçmesi için; etin buzdolabına konmadan önce biraz bekletilmesi gerekir. Etler serin, rutubetsiz ve güneşe maruz bırakılmadan temiz kaplar içerisinde bekletilmelidir. 15 °C nin altında, et sıcaklığı oda sıcaklığına gelinceye kadar (20-25 °C ) ; koyun, keçi eti için 5-6 saat, büyük baş dana eti için 5-8 saat ambalajlamadan (açıkta hava alması sağlanılarak) bekletilmesi gerekmektedir.
    
  Etler, büyük parçalar halinde değil, tek pişirimlik ve küçük parçalar halinde ya kuşbaşı ya da kıymalık olacak şekilde poşetler içerisinde saklanmalı, böylece ilerde tüketirken  porsiyon kontrolü için sizlere avantaj sunacaktır. 

   Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay saklayabilirsiniz. Sonrasında kullanmak için dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında çözdürmemelisiniz. Buzdolabın alt raflarında ; altında tepsi olacak şekilde bekleterek çözdürebilirsiniz. Çözünen etler 1-2 günde tüketilmelidir ve çözdürüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.

    Etleri pişirirken ilave yağ eklemeden kendi yağı ile pişirmeliyiz. Fırında ve haşlama olarak pişirmek çok daha sağlıklı olacaktır. Eğer etler mangal yapılacaksa kömür ve et arasında 15 cm lik bir mesafe bırakılmalıdır. Etlerin kömüre yakın pişirilmesi kansorejen öğelerin oluşumuna ve ette vitamin kaybına sebep olabilmektedir.

    Kurban paylaşma ayı olduğu için kurbanımızı ihtiyaç sahipleri ile paylaşmayı unutmayalım.

Hepiniz için sağlıklı ve keyifli bayramlar dilerim.


Sağlıkla kalın, hoşça kalın.. 
 

Diyetisyen Betül ANAMAS SÜLEN
Formidea Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Diyetisyeni

Sosyal medya hesapları;
Facebook= https://www.facebook.com/dyt.betulanamas/
Instagram= https://www.instagram.com/dyt.betulanamas/