Yks sonuçları açıklanması ile öğrenciler ve aileleri için zorlu bir süreç başladı. Hayatımızda önemli bir tercih olan meslek seçiminde karar vermeden önce mutlaka meslekler hakkında yeterince bilgi sahibi olunmalıdır. Bu yazımızda diyetisyenlik mesleğini tercih etmek isteyen öğrencilerimiz için tüm yönleri ile mesleğimizi ele aldık.

1-Diyetisyen kime denir?

Diyetisyen: Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakülte- Beslenme ve Diyetetik Bölümünden, hazırlık sınıfı hariç en az 4 yıllık lisans diploması ile “Diyetisyen” Unvanı alarak mezun olmuş sağlık meslek mensubudur.

2- Diyetisyenin görevi nedir? Tam olarak ne iş yapar?

Büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenleyen; besin güvenliğinin sağlanmasında ve kalite sistemlerinin kurulmasında; besin ögesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan, besin denetimini yapan, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyal olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine, besinlerin besinlerle ve/veya ilaçlarla etkileşimlerine göre diyet programı plânlayan, bireylere verilecek olan oral, enteral ve parenteral beslenme ürünlerinin seçiminde, hazırlanmasında, uygulamalarında ve yukarıda sözü edilen tüm beslenme girişimlerinde eğitim veren, eğitim programlarını plânlayan, uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır. Görüldüğü gibi sağlık ve beslenmenin olduğu her yerde diyetisyenler aktif olarak yer almaktadır. İnsan hayatını geliştiren, iyileştiren önemli mesleklerdendir.

3-Beslenme ve Diyetetik için üniversite sınavına hangi alanda hazırlanmalıyız?

Beslenme ve diyetetik bölümü için sayısal puan türünden tercih yapılmaktadır.. Bu yüzden sayısal alandan hazırlanılmalıdır. Sıralama ve puanlar için YÖK atlasa bakabilirsiniz.

4-Diyetisyenler sadece beslenme danışmanlığı ve hastanede mi çalışabilir? Başka çalışma alanları var mıdır?

Diyetisyenlerin çalışabileceği pek çok alan vardır.Eğitim kurumlarında Eğitici Diyetisyen olarak,Araştırma kurumlarında Araştırmacı Diyetisyen olarak,Hastanelerde Tedavici Diyetisyen olarak (Bugün bu alan pek çok alt alana ayrılmış bulunmaktadır. Bunlar; Diyabet Diyetisyenliği, Renal Diyetisyenlik, Onkoloji Diyetisyenliği Enteral-Parenteral Ünite Diyetisyenliği, Poliklinik Diyetisyenliği vb dir),Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Yönetici Diyetisyen olarak, (Okul, Banka, Kamu kurumu vb yiyecek içecek servislerinde, Lokanta, Otel vb yiyecek servislerinde, Yaşlı Bakım Evlerinde, Yemek Fabrikalarında)Toplum Sağlığı Diyetisyeni olarak, (Bakanlıklar, Ana-Çocuk Sağlığı Merkezleri, Uluslararası Yardım Kuruluşları vb yerlerde)Besin Endüstrisinde ürün danışmanı olarak,Özel Danışmanlık Ofislerinde,Sağlık Klüpleri, fitness merkezleri vb yerlerde danışman olarak,Sporla uğraşan kişi ve gruplara eslenme danışmanı olarak,Gazete, dergi yazarlığı, radyo, TV gibi medya programlarında danışman ve program yapımcısı olarak yer alabilir.

5-Üniversitede hangi dersler görülüyor?

Nölüm genellikle biyoloji,biyokimya ağırlıklıdır.Beslenme ilkeleri gibi mutfağa girdiğiniz, besin kimyası, beslenme biyokimyası gibi derslerle besinlerin vücuda neler yaptığını, nasıl işlendiğini, anatomi ve fizyoloji gibi derslerle vücudumuzun çalışma prensibini, hastalıkların mekanizmasını yetişkin ve çocuk hastalıklarında diyet tedavisi ile hastalıkların tıbbi beslenme tedavisini nasıl yapacağınızı öğrendiğiniz dolu dolu bir üniversite öğrenimi görülmektedir.

6- Atanmak için en az kaç puan almak gerekir?

KPSS’den en az 90 puan almanız gerekiyor.

7- Meslek için hangi kişilik özellikleri olmalı? Benim için uygun olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Davranışları değiştirmek kolay değildir. Özellikle de uzun yıllar yanlış alışkanlıklar edindikten sonra bu kişilere siz bir anda o davranışı bıraktıramazsınız. Bunun için empatik, sabırlı olmalı sorunlara birlikte pratik çözümler getirebiliyor olmanız gerekir. Dolayısıyla iyi bir dinleyici olmalısınız. Hitap yeteneğiniz yüksek olmalıdır. Beslenme sürekli gelişen ve değişen bir alan olduğu için yeniliklere açık olmalı ve araştırmacı olmalısınız.

8-Mesleğin zor ve kolay yanları nelerdir?

Ülkemizde beslenme ve diyetetik bölümü mezunu olmayıp diyetisyenmiş gibi hareket eden o kadar çok kişi var ki mesleğinizi yapmaya devam ederken bir yandan da bu tarz kişilerin halka saldığı yanlış bilgileri de düzeltmek için efor sarf ediyorsunuz. Ancak güzel yanı da çok.  Karşınızdaki kişinin sağlığına kavuşmasına, hayat standartlarının yükselmesine fayda sağlayıp bir insanın hayatına dokunabiliyorsunuz.

Diyetisyenlik mesleği de diğer tüm meslekler gibi hem zor hem de kolay yanları olan bir meslektir. Burada önemli olan hangi mesleği yaparsanız yapın onu etik kurallar çerçevesinde ve severek yapmanızdır. Şimdiden aramıza katılacak olan meslektaşlarımızı tebrik eder ve bilimin ışığından ayrılmamasını dileriz.

Sağlıkla kalın, hoşça kalın..

                                                                            Diyetisyen Betül ANAMAS SÜLEN

                     Formidea Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Diyetisyeni

Sosyal medya hesapları;

Facebook= https://www.facebook.com/dyt.betulanamas/

Instagram= https://www.instagram.com/dyt.betulanamas/