Bugünkü beslenme alışkanlıklarımızın temeli çocukluk çağında atılıyor.  Bu yüzden çocuklarımıza erken yaşta sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılması gerekiyor.

Evde çocuklarımızın olabildiğince sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlıyoruz. Ancak okulların açılmasıyla birlikte çocuklarımız günün büyük çoğunluğunu okulda geçiriyor. Okulların açılmasıyla birlikte de evdeki bu beslenme tarzını okula taşımak da  önemli. Peki okul çağındaki çocuklara sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırabilmek için neler yapabiliriz gelin birlikte bakalım.

Kahvaltı alışkanlığı kazanmak…

Çocukların gün içerisinde iyi bir öğrenme ve aktif faaliyet gösterebilmesi için gerekli olan enerji ve önemli besin ögelerini içirmesinden dolayı kahvaltı öğününün atlanmaması gerekir. Yapılan araştırmalarda kahvaltı yapan çocukların okuldaki problem çözme ve kavrama yeteneklerinin arttığı ve daha başarılı olduğu görülmüştür. Aynı zamanda ileri dönemde şişmanlık görülme oranı da daha az bulunmuştur. Eğer okulda kahvaltı saati yoksa mutlaka evden çıkmadan çocuklarımızın kahvaltı yapmasını sağlamalıyız. Kahvaltıyı; peynir, zeytin, yumurta, domates – salatalık gibi yeşillikler, mevsimine uygun meyveler, süt, taze sıkılmış meyve suyu, tahin-pekmez, bal, kaymak, marmelet ve tam tahıllı ekmek gibi besinlere yer vererek çeşitlendirebilirsiniz.

Ara öğün…

Çocuklar zamanın büyük bir kısmını okulda geçireceklerinden dolayı ana öğünler arasındaki süre uzayabilmektedir. Aynı zamanda çok fazla hareketli olduklarından dolayı yorgunluk hissedebilirler. Hem kan şekerini dengelemek hem de yorgunluk hissini gidermek için yanında atıştırmalık olarak; Kuru yemiş (badem, fındık, fıstık, ceviz..) , kepekli galeta, leblebi – kuru üzüm, süt, kefir, ev yapımı kurabiye, taze veya kuru meyve  götürmesini sağlayabilirsiniz.

Yeterince su içmek…

Su içmek çocukların zihinsel ve fiziksel performansını olumlu yönde etkilemektedir.  Günde en az 1-1,5 litre su içmeleri gerekmektedir. Çocuklarınızın çantalarını su matara koyarak su tüketimini aksatmamalarına yardımcı olabilirsiniz.

Paketli gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı…

Çocukların hızlı ve kolay şekilde beslenebilmek için tercih ettiği seçeneklerin başında abur cubur ve fast-food tarzı gıdalar gelmektedir. Okul kantindelerinde satılan besinlerin bir çoğunu ne yazık ki bu tarz ürünler oluşturmaktadır. Bu tarz ürünler besleyeceği değerinin olmamasının yanı sıra yüksek oranda şeker, trans yağ, tuz ve koruyucu madde içerebilemesinden dolayı bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek ileri dönemde hastaların oluşumunu da kolaylaştırabilmektedir. Bu yüzden olabildiğince az tükelmesini sağlamak önemli.Çocuklarımızın bu tarz besinleri daha az tüketebilmesi ve sağlıklı- sağlıksız besin ayrımını yapabilmesi için  çocuklarımıza etiket okumayı öğretebilir ve bu konuda bilinçlenmesini sağlayabilirsiniz. Dilerseniz bazı besinleri dışardan almak yerine evde daha sağlıklı bir şekilde de hazırlayabilirsiniz.

Beslenme çantası hazırlamak...

Çevremizde her zaman sağlıklı besinlere ulaşabileceğimiz yerler bulunmayabilir.  Bu tür durumlarda evde beslenme çantası da hazırlayabiliriz. Beslenme çantasına koymak için hazırlayabileceğiniz öğünler şu şekilde olabilir;
Bol yeşillikli ev yapımı sandviç
Yoğurt + Taze/Kuru meyveler
Ev yapımı sebzeli börek, poğaça, kurabiye, kek
Pankek / Krep + Tahin pekmez/ Bal/ Fındık ezmesi
Peynirli tost yanında ayran, süt 

Sağlıklı beslenmek ; çocukların hem bedensel hem de zihinsel sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Bu süreçte çocuğunuzun sağlıklı beslenmesini de öncelikler arasında ilk sıraya  almayı unutmayalım. 

 Tüm öğrenci , öğretmen ve velilerimizin yeni eğitim ve öğretim hayatının başarılı bir şekilde geçmesi dileğiyle.

Sağlıkla kalın, hoşça kalın.. 
Diyetisyen Betül ANAMAS SÜLEN
Formidea Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı 
 

Sosyal medya hesapları;
Facebook= https://www.facebook.com/dyt.betulanamas/
Instagram= https://www.instagram.com/dyt.betulanamas/