Yılbaşında sevdiklerimizle birlikte kalabalık sofralarda toplanır, yeni yılı birlikte karşılarız. Böyle özel günlerde sofralar her zamankinden daha özenli, kalabalık, bol seçenekli ve kalorili olabilir ancak gelen yeni yılı kutlarken 2022 nin ilk sabahında hazımsızlık, şişkinlik, baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşmamak için beslenmemize dikkat etmemiz gerekir. 2022 yi daha hafif karşılayabilmek için yılbaşı soframızda nelere dikkat etmeliyiz gelin birlikte bakalım;

1.Günü Hafif Geçirin ve öğün atlamayın.

“Nasıl olsa akşam çok yerim, bunun için gün boyu aç kalayım.” düşüncesi çok doğru olmaz. 31 Aralık sabahında mutlaka güne kahvaltı ile başlamalıyız. Akşam yiyeceklerimizi telafi edebilmek adına aç kalmak yerine günü biraz daha hafif geçirmemizde fayda var. Öğle yemeğinde zeytinyağlı bir sebze yemeği veya peynirli bir salata tercih edebiliriz. Akşam yemeğine geçmeden 1-2 saat önce yapacağımız meyve-süt-leblebi gibi bir ara öğün sofraya daha tok oturmamızı sağlar. Bu sayede akşam yemeğinde de porsiyon kontrolü yapmakta zorlanmayız.

2.Mutlaka kendinize bir tabak oluşturun.

Çok çeşitli bir menüyle karşı karşıya olabilirsiniz. Hepsinden bir çatal alayım derken yemek bitimine kadar ne yediğinizin farkında olmazsınız. Bunun için mutlaka kendinize bir tabak oluşturun. Tabağınıza her çeşitten almak yerine sadece birkaç çeşide yiyebileceğiniz kadar yer verin. Tabağınızın yarısında mutlaka sebze yemeklerinin olmasına özen gösterin. 

3. Menünüzü sağlıklı seçeneklerden belirleyin.

Menünüzde et/tavuk/balık gibi seçeneklere yer verecekseniz kızartma olarak değil; haşlama, ızgara yada fırında pişirmeye özen gösterin. Et yemeklerinin yanına mutlaka bir sebze yemeği ekleyin. Meze olarak mayonezli, salam- sosisli, bol kalorili mezeler yerine; yoğurtlu havuç-kereviz, humus, köz patlıcan salatası, barbunya pilaki gibi daha hafif mezeler tercih edin. Çorba olarak kremalı çorbalar yerine tercihinizi un ve krema eklenmeden hazırlanan çorbalardan yana kullanın. Salatalara eklenen soslara ve yağ miktarına dikkat edin.

4.Yemek yeme sürenizi uzatın.

Hızlı yemek yediğiniz zaman aslında doyduğunuzu fark edene kadar besin tüketimine devam edersiniz. Bunun sebebi tokluk sinyallerinin beyine geç ulaşmasıdır. Bunun için öğün sürenizi olabildiğince uzun tutmaya çalışın. Ağzınıza aldığınız lokmaları daha fazla çiğnemeye özen gösterin.

5. Alkol tüketiminde aşırıya kaçmayın.

O gün için alkol tüketecekseniz miktarını kontrol ederek tüketin ve yemekle birlikte almaya özen gösterin.

6. Yemekten sonra atıştırmalarına dikkat.

Yemekten sonra sohbet esnasında bir şeyler tüketmek istiyorsanız tercihiniz şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan yana olsun. Bu aşamada meyve de bizim için güzel bir seçenek olabilir. Kuruyemiş tercih edecekseniz kavrulmuş, soslu kuruyemişler yerine kavrulmamış olanları tüketmeye özen gösterin. Özellikle cips gibi aşırı yağlı besinlerin tüketiminden kaçının.

7.Su içmeyi ihmal etmeyin.

Gece boyu içilen alkol, çay ve kahvenin etkilerini en aza indirmek için mutlaka su içmeyi unutmayın. Birde çerezlerle birlikte tuz alımımızın da artacağını göz önünde bulundurursak vücudumuzun suya her zamankinden daha çok ihtiyacı olacak.

8. Geç saatlere kadar besin tüketiminden kaçının.

Yılbaşı akşamı geç saatlere kadar uyanık kaldığımız için uykuya kadar besin alımı devam edebilir ancak bu durum ertesi gün mide problemleriyle karşılaşmamıza sebep olur. Uyumadan en geç iki saat önce yemek yemeyi bırakın. Bu sayede midemize sindirim için zaman tanımış oluruz ve ertesi güne daha hafif uyanırız.


Sizler için yılbaşı sofralarınızı renklendirecek hem sağlıklı hem de pratik bir tarifim de var.


Meyveden Yılbaşı Ağacı
Malzemeler:1 adet havuç, 1 adet elma, 1 adet nar, 1 adet muz, 4-5 adet çilek, 1 adet mandalina,1 adet kivi veya dilediğiniz meyveler, 5-6 dal dereotu,maydanoz, roka ve 10-15 adet kürdan

Hazırlanışı:Elmayı ortadan ikiye bölüyoruz ve yarımını düz kısmı taban olacak şekilde tabağımıza koyuyoruz. Elmanın üzerine bir adet havucu kürdan ile sabitliyoruz. Havucun çevresine kürdanlar batıyoruz. Kürdanları dilediğimiz meyve dilimleri ile dolduruyoruz. Arada kalan boşluklara maydanoz ve dereotu ekliyoruz. Kürdanların ucunu nar ile kapatıyoruz. 
Çam ağacımız hazır. Son olarak sevdiklerimizle birlikte afiyetle tüketmek kalıyor

Dilerim 2022 sizin yılınız olsun. Hepinize sağlıklı, huzurlu, mutlu yıllar diliyorum.
Sağlıkla kalın, hoşçakalın.. 

Diyetisyen Betül ANAMAS SÜLEN
Formidea Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı

Sosyal medya hesapları;
Facebook= https://www.facebook.com/dyt.betulanamas/
Instagram= https://www.instagram.com/dyt.betulanamas/