Serviks (rahim ağzı) kanseri, kadınlarda dünya genelinde en sık görülen 4. kanser türüdür. Rahim ağzındaki hücrelerin kontrol dışı çoğalarak kansere dönüşmesi sonucu ortaya çıkar. Genellikle diğer kadın kanserlerine kıyasla daha genç yaşlarda görülen bu kanser türü, genetik geçişli değildir.
Olguların tamamı HPV (Human Papillomavirus) denilen bir virüs nedeniyle gelişir. HPV genellikle cinsel ilişki sırasında ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Serviks kanseri için en önemli risk faktörleri; erken yaşta cinsel aktiviteye başlamak, birden fazla cinsel partner sahibi olmak, sigara kullanımı ve bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlardır.
Olgular genellikle belirti göstermez ve hastalığı tarama testleri ile öğrenir. İleri evrelerde ise anormal vajinal kanama, ilişki sonrasında kanama, kötü kokulu akıntı ve pelvik ağrı gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
Serviks kanserinin önlenmesi için en etkili yol HPV aşısıdır ve düzenli tarama testlerinin yapılmasıdır. HPV aşısı 11 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklarına ve erişkinlere uygulanabilir. 15 yaşından küçüklere 2 doz, 15 yaş ve üzerinde ise 3 doz aşı yapılması önerilir.
Tarama testleri içinde Pap-smear testi ve HPV testi yer almaktadır. 25 yaşının altındaki bireylere sadece Pap-smear, 25 yaş ve üzerine ise HPV testi ve gerekirse Pap-smear önerilmektedir.
Hastalığın tanısı sonrasında pelvik muayene ve görüntüleme yöntemleri ile hastalık değerlendirilir. Cerrahi müdahale erken evrelerde etkili olabilirken, ileri evrelerde kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi seçenekleri değerlendirilebilir.
Sonuç olarak, serviks kanseri düzenli tarama ve aşı ile önlenebilen bir hastalıktır. Tüm kadınlara düzenli jinekolojik muayene yaptırmaları, önerilen tarama testlerini ihmal etmemeleri ve şikayetleri göz ardı etmemeleri önemle hatırlatılır. Unutmayalım ki 'Erken tanı hayat kurtarır.'
Manisa Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzman Hekimi Op. Dr. Duygu Güzel