Program çerçevesinde Şehit Teğmen Tahir Ün Caddesi başında düzenlenen kortej yürüyüşü Şeyh İsa Camiinde son buldu. Türkiye’nin en köklü festivalleri arasında yer alan ve aynı zamanda UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesinde bulunan Akhisar 564. Çağlak Festivali saat 14.30 'da Şeyh İsa Camii’nde başladı.
Anma törenine Gölmarmara Kaymakamı ve Akhisar Kaymakam Vekili Celil Ateşoğlu, AK Parti Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, CHP Manisa Milletvekili A. Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Cumhuriyet Başsavcısı Sebahattin Erkaya, Siyesi Parti başkanları daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve Şeyh İsa Cami İmam hatibi Bayram Uçak tarafından Kur’an tilavetinin ardından program günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Şeyh İsa Mahalle Muhtarı Zafer Kara yaptı. Zafer Kara;” Zafer Kara: Şeyh İsa’nın geçmişinden bugüne ve Çağlak festivali ile bir bütün olarak özetlemesi bize büyük bir gurur yaşatıyor. Bu gururum mimarları geçmişten bugüne kadar da devam ediyor. Bülent Ciğeroğlu, Ahmet Dutlulu, Erdoğan Kanburoğlu, Salih Hızlı ve Besim Dutlulu belediye başkanıma çok teşekkür ediyorum. Şeyh İsa hazretleri yedi yaşında kuranı Kerim’i hatim eder ve devamında Bursa’ya gider Bursa’da eğitimini alır akabinde kendisi gelir ve burada bulunan mevkide dersler vermeye başlar. Günün birinde hacı bayram Veli’nin damadı Eşrefzade Rumi Efendi Akhisar’a teşrif eder kendisi geldiğinde Şeyh İsa hazretlerinin sohbetine katılır ve o sohbette birkaç kelam da o eder. Şeyh İsa hazretleri Eşrefzade Rumi Efendi’nin konuşmalarını duyunca kendisinde büyük bir eksiklik hisseder. Bunun üzerine bu suyu nereden içtin diye kendisine sorar oda Kayseri’de Şeyh Kasım Efendi’yi işaret eder. Kendisi ve yanında bulunan on öğrencisi ile Şeyh Kasım Efendi’nin yanına gider orada ders alır. İlim öğrenir bilim öğrenir ve en önemlisi sanat öğrenir. Bir müddet sonra Kasım Efendiden icazet alır ve yola çıkar. Yolda ticaret kervanı ile oturur sohbet eder ve ticaret kervanı olduğu için kervan Akhisar’a doğru yola devam eder. Kervan Şeyh İsa hazretlerinin yolda olduğunu gelmek üzere olduğunu beyan eder bunun üzerine halk buradan Çağlak mevkiinde Akhisar halkı ve vatandaşlar toplanır. Kazanlar kaynatır keşkek yaparlar oyun oynarlar ve o günden bugüne doğru gelir. Tam 16 gün orada beklerler. Nisan Ayı’nın 17. gününde ise Şeyh İsa hazretleri şehre giriş yapmıştır onu gören vatandaşlarımız gerçekten heyecanlanır ve güzel bir ortamda birkaç hafta olduğu tahmin edilen güreşler oyunlar oynanır ve Çağlak festivalin başlangıcı bu şekilde gelir diyerek sözlerine son verdi.
Törende konuşan Akhisar belediye Başkanı Besim Dutlulu;” Türkiye'nin en köklü 2. festivali olarak kabul edilen ve bu yıl 564’üncüsünü kutlayacağımız geleneksel Akhisar Çağlak Festivali için bir arada olmanın mutluluğunu ve sevincini yaşıyoruz. UNESCO tarafından dünya kültürel mirasları listesine alınan Akhisar Çağlak Festivali’ni, her yılın Mayıs ayında, halkımızla birlikte coşkuyla kutluyor ve bu kültürü yaşatmaya devam ediyoruz. Bugün burada, Çağlak Festivali ile bütünleşen ve bu festivalin doğuşuna vesile olan ilim adamı Akhisarlı Şeyh İsa’nın mezarının yanındayız. 15'inci yüzyılda yaşamış olan Şeyh İsa, ilk eğitimini babasından almış ve daha sonra Bursa ve Kayseri’de eğitimini tamamlayarak Akhisar'a dönmüştür. Şeyh İsa'nın Akhisar'a dönüşü, halk tarafından bayram sevinci gibi karşılanmış, Çağlak Deresi mevkisinde yaklaşık iki hafta süren bir karşılama töreni yapılmıştır. Şeyh İsa'nın Akhisar'a dönüş sevinci Çağlak Festivali adı altında günümüze kadar kutlana gelmiştir.
Yazı ve harflerdeki matematiksel değerlerin verdiği mesajların okunduğu Cifir ilminde zirve kabul edilen Şeyh İsa, aynı zamanda iyi bir sosyolog ve psikolog olarak bilinmektedir. Toplumsal sorunları ve çözüm yolları konularında da araştırma yapan Şeyh İsa, döneminin tanınan ilim insanları arasındaki yerini almıştır. Aynı zamanda sanata dair önemli açıklamaları bulunan Akhisarlı Şeyh İsa, Menakıbnamesi'nde sanata verdiği değeri şu sözlerle anlatıyor: 'Benim evlatlarım ilim tahsil ederken sanat öğrensinler. Hiç sanatsız olmasınlar. Sanatı olmayanların dünyada zillet çekmeleri eksik değildir. Sanatsızlık kişiyi namerde muhtaç eyler ve özgür iken kul eyler.' Akhisar’ımızda bir cami ve bir mahallede adını yaşattığımız Şeyh İsa, şehrimizin önemli isimlerinden biri olarak gelecek nesillere aktarılmaya devam edecektir. Biz de Akhisar Belediyesi olarak bu geleneğin yaşatılması için canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, Şeyh İsa'yı bir kez daha anıyor ve bu yıl 564’üncüsünü kutladığımız Çağlak Festivalimizin Akhisar’ımıza hayırlı olmasını diliyorum. Daha nice festivallerde buluşmak dileğiyle.” dedi.
İlçe müftüsü Muhammet Salman’ın dualarından sonra tören sonunda Akhisar Belediyesinin yaptığı nohutlu keşkek, ayran ve höşmerim tatlısı ikram edildi.