Manisa, yüzyıllardır bereketli topraklarıyla zeytin ve üzümün anavatanı olarak bilinirken, son yıllarda artan kuraklık ve azalan su kaynakları bölgedeki üretimi tehdit eder hale geldi. Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ali Halis Uysal, yaşanan su kriziyle ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulunarak, merkezi hükümet ve yerel yönetimlere iş birliği çağrısı yaptı.
Uysal, açıklamasında geçtiğimiz dönemde vefat eden Ferdi Başkan’ı rahmetle anarken, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu’nun tarımsal destek programlarını kararlılıkla sürdürdüğünü ifade etti. Belediye tarafından başlatılan “Destek Bizden, Hasat Sizden” hibe programının çiftçilere önemli katkılar sunacağını belirten Uysal, “Bu tür projeler çok değerli ama yeterli değil. Merkezi yönetimden de daha kapsamlı önlemler bekliyoruz” dedi.
“Barajlar kuruyor, çiftçi tarlasını sulayamıyor”
Uysal, son dört yıldır bölgede aşırı kuraklık yaşandığını vurgulayarak, “Artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar nedeniyle barajlar boşalıyor, sulama kanalları kuruyor. Çiftçilerimiz tarlasını sulayamaz hale geldi. Bir yandan da zeytinlikler madencilik uğruna yok ediliyor” ifadelerini kullandı.
“Zeytin bir ağaç değil, geleceğe mirastır”
Zeytin ve üzümün yalnızca bir tarım ürünü değil, bölgenin kültürel kimliğinin simgesi olduğunu belirten Uysal, “Zeytin sadece bir ağaç değil, gelecek nesillere bırakacağımız en değerli mirasımızdır. Her yok edilen zeytinlik, geleceğimizden kopan bir parçadır” dedi.
Sulama kooperatifleri güçlenmeli
Uysal, yeraltı sularının hızla azaldığına dikkat çekerek sulama kooperatiflerinin stratejik önemine vurgu yaptı: “Kooperatiflerimiz bu ülkenin su sigortasıdır. Ancak hâlâ yapısal ve ekonomik sorunlar çözülmüş değil. Bu konuda tüm yetkilileri acilen göreve çağırıyorum.”
“Su gibi düğümsüz olun”
Manisa’nın bereketli topraklarının korunması için çiftçilerin, kooperatiflerin ve yerel yönetimlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Uysal, konuşmasını Hazreti Mevlana’nın sözleriyle noktaladı:
“Su gibi düğümsüz olun.”





