Hizmet süresi ve prim gününü tamamlayan Eylül 1999 girişli 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı açıklandı. EYT emekli maaşı nasıl hesaplanır. SGK'nın internet siteleri üzerinden bu hesaplara ulaşabiliniyor. İşte detaylar..

8 EYLÜL 1999’DAN BİR GÜN SONRA İŞE BAŞLAYAN 20 YIL DAHA BEKLEYECEK

Çelik ayrıca, Erdoğan’ın dün açıkladığı yeni düzenlemenin 9 Eylül 1999 öncesiyle sınırlı olmasının büyük bir eşitsizlik yaratacağına da vurgu yaptı.

Bu insanların işe başladıkları tarihteki mevzuata göre zaten emekli olmaları gerektiğini, bu yüzden yapılan düzenleme ile bu hakkın kendilerine teslim edilecek olmasının olumlu olduğunu anlatan Çelik, 8 Eylül 1999’dan sonra işe girenlerin ise bu tarihten bir gün ya da bir ay sonra işe başladığı için 20 yıl daha beklemek zorunda kalacaklarını anlattı.

Eşitlik ilkesi gereği bu insanlar arasında uyum olması gerektiğini anlatan Çelik, “Bu sisteme göre bir kadın işçi 38 yaşında, erkek işçi 43 yaşında emekli olabilecekken, bu insanlardan bir gün sonra işe başlayan bir kadın 58, bir erkek de 60 yaşında emekli olacak” dedi.

Bun durumun adil olmadığını anlatan Çelik, bu kadar sert bir geçiş yerine daha yumuşak bir geçi yapılması gerektiğinin altını çizdi.

EYT’DE İLK AYLIK NE ZAMAN ÖDENECEK?

EYT ile ilgili yasa teklifi önce TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda, ardından da Genel Kurul'da görüşülerek yasalaşacak.

Teklifte tartışmalı düzenlemelerin olmaması halinde iktidar ve muhalefetin işbirliği ile kısa süre içinde görüşmelerin tamamlanıp yasalaşması bekleniyor.

EYT’DE EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Öte yandan, EYT’lilerle ilgili duyurulan yeni düzenleme sonrası önemli bir kısmının en düşük emekli aylığını alma riski olduğu tartışılıyor ancak aylıklarının ne kadar olacağı SGK’nın internet sitesinde hesaplanabiliyor.

Buna göre, emekli maaşı hesaplanırken çalışma günü, prim ödemesi gibi birçok kritere bakılıyor.

SGK’nın internet sitesinde, maaş ve emeklilik zamanı bilgileriyle birlikte, kesinlik içermeden emekli olduğunuzda alacağınız maaşı belirtiyor.

4A için uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ sayfasına girip, T.C kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus il, doğum tarihi gibi bilgilerin girilip, sorgula butonuna tıklamak gerekiyor.

uyg.sgk.gov.tr adresinde 4B emekli maaşı hesaplama sayfasına girilip, aynı bilgileri girerek emeklilik maaşı hesaplanabilirken; uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ sayfasına girince de 4C emekli maaşı hesaplanabiliyor.