Bakırlıoğlu, "Çiftçilerimiz bir yandan doğal afetlerle bir yandan da artan üretim maliyetleriyle baş etmek zorunda kalıyor. Çiftçimizin üretimden kopmaması ve geçimlerini sürdürebilmesi için borçlarının faizsiz ertelenmesi gerekiyor," dedi.

Çiftçilerin Sigorta Sorunları
Bakırlıoğlu, sigorta yaptırmış olan çiftçilerin de ekspertiz hizmetlerinden memnun olmadığını dile getirdi. "Çiftçilerimiz, gelen eksperlerin yeterli olmadığını ve esas hasarı doğru şekilde tespit edip yansıtmadığını söylüyorlar. Bazı çiftçilerimiz ise çok yüksek bedeller tuttuğu için tarım sigortasını yaptıramadığını ifade ettiler. Bir bağda dekarı 10 bin TL tutarken, bazı yerlerde 12-13 bin TL sigorta masrafı oluyor. Ayrıca, işlediği bağ-bahçe hazine arazisi durumunda olan veya mirastan henüz kendisine intikal etmemiş olan çiftçilerimiz sigorta yaptıramıyor. Bu nedenle doğal afet durumunda ciddi sorunlar yaşıyorlar," şeklinde konuştu.

Üretimden Kopma Tehlikesi
Geçen yıl bağlarda ciddi hastalıklar olduğunu ve bağcılığın en zor ziraat olduğunu vurgulayan Bakırlıoğlu, "Geçen sene üzümde çok ciddi şekilde rekolte kaybı vardı. Bu yıl da üzerine böyle bir afet gelince çiftçilerimiz bankalara olan borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünmeye başladı. Zaten normal koşullarda da en masraflı, işçiliği en fazla olan, ilacın en fazla kullanıldığı alan bağcılık. Tarım sigortası yaptıramayan çiftçimizin üretimden kopmamaları ve geçimlerini sağlayabilmeleri için mutlaka borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve özel bankalara olan borçlarının da devlet tarafından yapılandırılması gerekiyor. Yoksa çiftçilerimiz üretimden kopacak," dedi.

Çiftçinin Feryadı: "Öbür Tarafa Borçlu Gideceğiz"
Emekli olmasına rağmen bağlarda çalışmaya devam eden bir çiftçi, yaşadığı zorlukları dile getirdi: "Ben emekli adamım, gezmem lazım ama hiçbir yere gitmedim. Hayatım bu; gecem de gündüzüm de bu bağ. Yirmi dönüm yerim var, yirmisi de böyle hasarlı. 700 kilo olacak üzüm, 200 kiloya düştü. Bu yirmi dönüm yerin gübresi, sulaması ve kullandığım ürünlerle bana 200 bin lira masrafı var. Borçlarımızı ödemek için mecburen mallarımızı satmaya başlayacağız; en son sıra tarlaya gelecek. Seneye seneye diye diye 60 yaşına geldik; bu borçtan kurtulamadık. Bu gidişle öbür tarafa borçlu gideceğiz; çocuklar yandı. Çocuklara borç bırakacağız giderken," dedi.

"Çiftçi Ahde Vefa İstiyor"
Bakırlıoğlu'nun dinlediği bir diğer çiftçi, artan üretim maliyetlerine, pandemi dönemine ve zor koşullara rağmen üretime devam ettiklerini belirtti. "Pandemi döneminde iki meslek grubu ön plana çıktı; sağlık emekçileri ve çiftçiler. İki grup da pandemi boyunca hastalığa rağmen çalışmaya, üretmeye devam etti. Buradan Cumhurbaşkanı’na ve Tarım Bakanı’na sesleniyoruz: 'Çiftçiler ahde vefa istiyor,'" diye konuştu.

Bakırlıoğlu, çiftçilerin yaşadığı sorunların çözümü için gerekli adımların atılması gerektiğini vurgulayarak, çiftçilerin üretimden kopmaması için hükümete çağrıda bulundu.