Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Prof. Dr. Halil İbrahim Canter, halk arasında “tavşan dudak” olarak bilinen yarık dudak hakkında aileleri uyardı ve tedavi süreciyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Yarık dudak, tek başına ya da damak yarığı ile birlikte görülebilen doğumsal bir durumdur. Tek ya da çift taraflı olabilen bu anomali, sadece dudağın bir bölümünü etkileyebileceği gibi diş eti ve burun bölgesine kadar da uzanabilir.
Prof. Dr. Canter, bu tür vakalarda ortodontik tedaviye doğar doğmaz başlanmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. “Ortodontist bir diş hekimi tarafından uygulanan erken tedavi, ayrık olan parçaların cerrahiye uygun hale getirilmesine katkı sağlar ve operasyonun başarısını artırır,” dedi.
Cerrahi müdahale, genellikle doğumdan sonra 3. ayda planlanmaktadır. Ancak ameliyat öncesi bebeğin yeterli kiloya (4500 gr üstü), uygun kan değerlerine (hemoglobin >10, beyaz küre <10.000) ulaşması gerekir. Bu süreçte ortodontik tedavi tamamlanmış olmalıdır.
Ameliyat genel anestezi altında, ortalama bir buçuk saat sürer ve bebek aynı gün hastanede kalır. Sadece cilt birleştirilmesi değil, aynı zamanda kas onarımı, estetik çizgilerin düzenlenmesi, diş etlerinin hizalanması ve varsa burun şekil bozukluğunun düzeltilmesi de hedeflenir.
Ameliyat sonrası iyileşme süreci hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Canter, “Ameliyat sonrası birkaç gün huzursuzluk olabilir, ancak ağızdan verilen basit ağrı kesiciler yeterlidir. Yaklaşık 7 gün sonra alınan dikişlerin ardından, ağız içindeki dikişler kendiliğinden eriyecektir. Beslenme programı ve yara bakım önerileri aileye detaylı olarak verilir. İzlerin iyileşmesini hızlandırmak için 3-6 ay boyunca silikon içerikli medikal jellerle masaj öneriyoruz,” ifadelerini kullandı.
Yarık dudakla doğan bebeklerin zamanında ve doğru müdahalelerle sağlıklı ve estetik bir görünüme kavuşabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Canter, ailelerin bu konuda bilinçli ve dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.