CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Meclis gündeminde tartışılan yeni trafik cezası düzenlemesini sert sözlerle eleştirdi. Bakırlıoğlu, cezaların “trafik güvenliğini sağlamaya” değil, devletin gelir ihtiyacını gidermeye yönelik hazırlandığını öne sürdü.

TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı değerlendirmede Bakırlıoğlu, uygulamaya girmesi planlanan düzenlemeyle hız ihlallerine ilişkin cezaların 37 bin liraya kadar çıkabileceğini, ayrıca mevcut %10 hız toleransının kaldırılacağını hatırlattı. Yeni düzenlemeye göre cezaların 31 Aralık 2025’te artırılacağı, ardından 1 Ocak 2026’da yeniden değerleme oranı ile bir kez daha zamlanacağına dikkat çekti: “İktidar bir güne iki zam sığdırıyor. 24 saat içinde iki kez ceza artışı olur mu?”

Ekonomik yükün vatandaşa yıkıldığı yönünde eleştiriler getiren Bakırlıoğlu, 2024 yılında kesilen ceza miktarına dair rakamları da paylaştı: “2024’te 72 milyar lira ceza kesilmiş, bunun sadece 44 milyarı tahsil edilmiş.” Bu veriyi, yeni düzenlemenin bütçe açığını kapatma amacı güttüğünün kanıtı olarak değerlendirdi.

Almanya ile karşılaştırma yaparak örnek veren Bakırlıoğlu, şu hesabı aktardı: “Almanya’da 11–15 km/s hız aşımında ceza yaklaşık 50 avro (yaklaşık 2.400 TL) iken, bizde yeni düzenlemede bu ceza 4 bin TL. 16–20 km arası aşımda Almanya’da yaklaşık 70 avro (3.400 TL) iken, Türkiye’de 6 bin TL. Gelir düzeyi Almanya’da daha yüksek olmasına rağmen oradaki uygulama bizimkinden daha ‘makul’ kalıyor. Demek ki amaç caydırıcılık değil; tahsilat.”

Bakırlıoğlu, yüzde 10’luk hız toleransının kaldırılmasının milyonlarca sürücüyü mağdur edeceğini belirterek, hız tabelalarının yanlış konumlandırıldığı ve radar uyarısı olmadan ceza kesildiği şikâyetlerine işaret etti: “Birçok yerde önce düzenleme getirmeden toleransı kaldırıyorsunuz; artık 1 kilometre ile sınırı geçen de ceza yiyecek.”

Milletvekili şöyle devam etti: “Asgari ücretli aileler bir torba gıdayla geçinmeye çalışırken, araç lastiğini bile değiştiremeyen insanlara 30–40 bin lira ceza kesiyorsunuz. Bu ceza değil, zulümdür. Trafik güvenliğini artırmak istiyorsanız altyapıya yatırım yapın, denetimleri iyileştirin, eğitim ve kültür çalışması yapın; en kolay yol ceza kesmek olmamalı.”

Bakırlıoğlu sözlerini, “Yolların güvenliği artmıyor, altyapı sorunları çözülmüyor. Her yıl cezalar katlanıyor; ama amaç halkın güvenliğini sağlamak değil, kasayı doldurmak” diyerek tamamladı.

Meclis gündemindeki düzenleme tartışmaları sürerken, vatandaş ve sivil toplum temsilcilerinden de uygulamanın toplumsal ve ekonomik etkilerine dair yoğun itirazlar gelmesi bekleniyor.