Haber Merkezi

Ülkemizde zeytin dikili alanlarda ilk defa pilot olarak uygulanan Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesinde(EKÜY) yer alan zeytin üreticilerinin EKÜY sertifikaları ve logoları Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz'ün katıldığı 4. Akhisar Zeytin Hasat Şenliğinde dağıtıldı.

Akhisar ilçesine bağlı Ballıca, Dağdere, Mecidiye, Medar, Süleymanlı, Zeytinliova beldeleri ile Arabacıbozköy, Başlamış, Bekirler, Çamönü, Sarıçalı, Sarılar, Selçikli, Sünnetçiler, Yayakırıldık köy tarım merkezleri mühendislerinin çalışma alanlarında 196 zeytin üreticisi ile 8642 dekar alanda başlatılan proje çerçevesinde; alınan zeytin numunelerinin pestisit(zirai ilaç) kalıntısı yönünden analizleri yapıldı. Analiz sonuçları neticesinde ürünlerinde pestisit kalıntısı olmayan üreticiler için düzenlenen EKÜY Sertifikaları ve ürün logolarının dağıtımı Ballıca beldesinde yapıldı. Dağıtım töreninde Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Manisa Milletvekilleri Uğur Aydemir, Özgür Özel, Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi ve Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek üreticilere sertifikalarını teslim ederek başarılar dilediler. Diğer üreticilerin sertifikaları ve ürün logoları proje mühendislerince üreticilere teslim edildi.
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Zeytinde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi projesinin amacı, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak, insan ve çevre sağlığını korumak, tarımsal verimliliği arttırmak, kaliteli ve pestisit kalıntısı bulunmayan ürün elde edilmesi, doğal düşmanların korunması ve desteklenmesi, çiftçilerin kendi tarlası, bahçesi ve bağının uzmanı haline getirilmesi, pestisitlerin çevreye (toprak, su ve hava) bulaşmasının önlenmesini sağlamaktır.
Akhisar 12 milyonu geçen zeytin ağaç varlığı ile ülkemizde zeytinin merkezi konumuna gelmiştir. İlçemizde 183 adet zeytin işletmesi, 33 adet zeytin sıkma tesisi ve 9 adet zeytinyağı dolum tesisi bulunmaktadır.

İlçemizde üretilen zeytinin % 80 i sofralık %20 si yağlık olarak değerlendirilmektedir. İlçemizde Akhisar orijinli Domat ve Uslu çeşit zeytin üretimi yanında Ayvalık ve Gemlik çeşidi zeytin üretimi yapılmaktadır. Akhisar Türkiye'nin yeşil zeytin üretiminde yüzde 70, sofralık zeytinde yüzde 30, toplam üretimde ise yüzde 40 paya sahip bir merkez konumundadır. Türkiye zeytin ihracatının yaklaşık yüzde 15’ i Akhisar’dan yapılmaktadır. Ülkemiz toplam zeytin ağaç varlığının %8 i Akhisar’dadır. Akhisar 10 milyon meyve veren ağacı ile 2011 yılında 103 bin ton zeytin üretimi gerçekleştirmiştir. EKÜY projesi uygulanan bahçelerden 3.791 ton kontrollü ürün elde edileceği tahmin edilmektedir. Önümüzdeki yıllar için üretici sayısı ve alanları arttırılarak projeye ilçemizde devam edilecektir.”