Bakırlıoğlu; "Bundan 100 yıl önce, 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün vatanın kurtuluşu için başlattığı hareket, ulusumuzun sönmek üzere olan umutlarını canlandırmış ve herkesin bir hedef etrafında toplanıp kenetlenmesini sağlayarak bağımsızlığımız kazanılmıştır.

“1919 yılı Mayısının 19'uncu günü Samsun'a çıktım. Ülkenin genel durumu ve görünüşü şöyledir” diyerek başladığı büyük nutkunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “Saltanat ve hilâfet makamında oturan Vahdettin,  şahsını ve bir de tahtını koruyabileceğini hayal ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa'nın başkanlığındaki hükûmet âciz, haysiyetsiz ve korkak. Yalnız padişahın iradesine boyun eğmekte ve onunla birlikte kendilerini koruyabilecekleri herhangi bir duruma razı” olduğunu ifade ederek ülkenin içinde bulunduğu vahim durumu ortaya koymuştur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu olumsuz şartlar altında ulusal kurtuluş savaşını başlatmış, vatanı işgalden kurtarmak için verilen savaşta yoksul Anadolu halkı büyük bir inançla mücadele ederek bağımsızlık savaşını kazanılmış Cumhuriyet ilan edilmiştir.

Bir ulusun tek yürek olarak birlikte vermiş olduğu mücadelenin sonucunda Cumhuriyet ilan edilmiş, egemenliğin kayıtsız şartsız ulusun olduğu ilkesinin ışığında, gelişmesini sürdürerek bugünkü düzeyine ulaşmıştır. Türk ulusu Cumhuriyet ile çağdaş olmanın haklı onurunu yaşamış, gelişen ve kalkınan bir dünya devleti olmanın kıvancına erişmiştir.

100 yıl sonra aynı olumsuz şartlar yeniden karşımıza çıkmıştır. Bugün halka tek adam rejimi dayatılmış, sarayında oturanlar, koltuğunu korumak için adalet, demokrasiyi ayaklar altına alarak halkın iradesini yok saymış ve İstanbul seçimlerini emrindeki siyasallaşmış yargı eliyle iptal ettirmiştir.  Bazı siyasi partiler, bürokrasi ve yandaş basın tek adam iradesine boyun eğmekte ve onunla birlikte kendilerini koruyabilecekleri bir duruma razıdırlar”

19 Mayıs 1919’ta Atatürk’ün yaktığı bağımsızlık ateşinin ışığında, adalet, demokrasi ve çağdaşlık için “HER ŞEY GÜZEL OLACAK” şiarıyla başlattığımız ulusal onur mücadelemizi Atatürk’ün “Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyet'ini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir” diyerek geleceğimizi emanet ettiği sevgili gençlerle birlikte veriyoruz.

Çünkü Türk gençliği verdiği sözde  “Varlığımızın en kutsal temeli olan, Türk İstiklâl ve Cumhuriyetinin sonsuz bekçisiyiz. Bu karar, değişmez irademizin ilk ve son anlatımıdır.” diyerek ATA’sının emanetini sonsuza kadar koruma kararlığını bugüne kadar ortaya koymuştur.

Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yakılan ve 100 yıldır hiç sönmeyen bağımsızlık ve aydınlanma meşalesi, sonsuza kadar vatansever yurttaşların ellerinde geleceğe taşınacaktır.

Bugün çok büyük anlam ifade eden, Türk Ulusu'nun bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, ulusal değerlerin yeşerdiği, kurtuluş ateşinin yakıldığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılını ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramını bir kez daha kutluyor, gençlerimize en içten selam ve sevgilerimi iletiyorum.