Yaşamın özü olan tohumun önemini vurgulamak için yapılan basın açıklamasına birçok üye ve vatandaş katıldı. Basın açıklamasını dernek adına Gülay Özkamalı okudu.

Basın açıklamasının tam metni;

Bizler Akhisar Kadın Eğitim Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği olarak;
 16 Ekim Dünya Gıda Günü  çerçevesinde, Yaşamın özü olan tohumun hem önemini, hem de bugün karşı karşıya olduğu büyük tehlikelerle  ilgili Farkındalık yaratmak istiyoruz.

Bu yıl, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından uluslararası düzeyde belirlenen konu “Gıda Güvencesi için Biyoçeşitlilik”tir.

Tarım alanlarının amaç dışı kullanımı, özellikle sanayii kökenli kirlenmenin yokedici etkisi, biyoçeşitliliği tehdit eder duruma gelmiştir. Biyoçeşitliliğin azalması ise doğrudan gıda güvencesine zarar vermektedir. Bunun nedeni; değişik gıdalardan beslenme olanağının azalması, gıda üretiminin artırılamaması ve dolayısıyla tarımsal gelirde azalma, ekolojik sistem ve çevre üzerinde baskı oluşmasıdır. Diğer taraftan hatalı ilaç ve gübre kullanımı, genetik olarak değiştirilmiş organizma içeren tohum ve bunların ürünlerinin üretim ve ithalatının kontrolsüz olarak yapılması, hayvansal ve bitkisel ürünlerde kabul edilemez düzeylerde katkı ve kalıntıların bulunması gıda ürünlerinin güvenirliğini tehdit etmektedir. 

Tohumların belli coğrafyalara uyum sağlaması çok uzun yıllar alır. Bir çok ürünün gen merkezi olan topraklarımıza uyum sağlamış tohumlarımızı kimyasal ilaç ve gübresiz kullanabilecekken ,dışarıdan yabancı tohumlar alıp tohumda özgürlüğümüzden taviz vermeye gerek var mı?

Tohum tarımın özgürlüğüdür,bağımsızlığımızın temelidir. 
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi”üreticiden yoksun olan milletler,üretenlerin esiri olur.” 
Uzmanlar “Geleneksel tohum ve biyolojik çeşitliliğe baktığımızda,hem tohumun kendi içindeki hem de çiftçilerin tohumla çalışarak yaptığı yetiştirme işlemindeki zeka seviyesinin bize sadece en yüksek seviyede biyoçeşitlilik değil,en yüksek kalitede gıda en yüksek kalitede beslenme sağladığını fark ediyoruz.” Diyorlar.
Atalarımız çevrelerine en iyi uyum sağlayan,en iyi verim sağlayan tohumları ,her yıl taze ekiyor, hasat ediyor  ve tohum alıyordu.Bizler bu zengin biyoçeşitliliğin varisleriyiz.

Günümüzde de üreticilerimiz ,asırlar boyu üretilen geleneksel yerli tohumlarımızı  gelecek nesillere aktarabilirler.Hatta kurulabilecek tohum bankaları ile bu tohumlar gelecek kuşaklara genleri korunarak aktarılabilinir.
Bizler Akhisar Kadın Derneği üyeleri olarak, Eski tatlarımızı arıyoruz.

Hastalık riski ve hastalık korkusu yaşamak istiyoruz. Gelecek sağlıklı nesiller istiyoruz. Bölgemizde eski tadlarımızın olduğu tohumları arıyoruz.

köylerimizde annelerimizin, babalarımızın, ninelerimizin, dedelerimizin, hasat zamanında tohumluk olarak sakladıkları tohumlara ulaşmak ve bunları takas yöntemi ile paylaşarak gelecek nesiller aktarmak istiyoruz.Bu amaçla Dernek Bünyesinde bir “TOHUM TAKAS MERKEZİ “ kuruyoruz. 

Tohum seferberliğini gençlere aşılamak için bugün burada meyve tohumlarını saksılarımıza ekeceğiz.

Katkınız ve katılımınız için hepinize teşekkür ederiz.