Marangoz ve Mobilya esnafının zor durumda olduğunu ifade eden CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; “Mobilya sanayicisi ve marangoz esnafı MDF, suntalam, ham mdf bulmakta zorlanıyor. Kimi ürünler neredeyse karaborsada, parasıyla bile mal bulmakta zorlanılıyor. Son 6 ay içinde MDF’ye 4 defa zam gelmiş. Sene başında 260 TL olan MDF’nin tabakası, 430 liraya çıkmış durumda.

% 65’e varan bir fiyat artışı söz konusu Beni tedirgin ede ciddi bir üretim Türkiye MDF üretiminde dünyada 3, Avrupa’da 1. Sırada Üretim son yıllarda oldukça artmış durumda. Üretimin artması demek daha fazla ağaç kesilmesi demek. Odun üretimi 2000 yılında endüstriyel odun üretimi, 7,3 milyon metreküp iken, 2020 yılında endüstriyel odun üretimi, 25 milyon metreküpe çıkmış. Yani 3 kattan fazla artmış.

Sadece son 5 yılda üretim % 45 artmış. Bu üretimin önemli bir kısmı 9,1 milyon metreküpü MDF, sunta üretiminde kullanılan lif-yonga odunu. 2020 yılında 47 milyon m³ artıma karşın toplamda (yakacak odun dahil) 31 milyon m³ üretim gerçekleşmiş. Özellikle MDF, sunta sanayisinin bulunduğu bölgelerde aşırı bir üretim olduğunu görmekteyiz. Bu bölgelerde neredeyse artım miktarı yani orman ağaçlarının büyüyerek hacimsel artışı kadar üretim yapılmaktadır.

Örneğin

                                      Artım                            Üretim

Adana Bölge Müdl.        1.734.655 m³                 1.500.000 m³

İzmir Bölge Müdl.         1.679.946 m³                 1.389.000 m³

Balıkesir Bölge Müdl.    1.730.000 m³                 1.600.000 m³

Bu rakamlar bize Orman Bölge Müdürlükleri üzerinde ciddi bir üretim baskısı olduğunu gösteriyor. Oysa orman mühendisleri bilim insanları her yıl artımın yarısı kadar üretim yapılması yani ağaç kesilmesi gerektiğini dile getiriyorlar. Ormanlarımız yani geleceğimiz kesilmekte, maksimum üretim isteği yüzünden ormanlarımız katledilmektedir.

Aslında piyasada bir dengesizlik var. Bir yanda ormanlarımızın geleceğini tehdit edecek ölçüde üretim var. Bir yanda bu üretime rağmen fiyatlar sürekli yükseliyor, sanayici, esnaf hammadde bulamıyor, karaborsadan söz edilir hale gelmiş. Bu çelişkinin sebebi üretilen malın büyük kısmının ihracat yoluyla yurt dışına çıkması. Böyle bir durum ancak Türkiye’de yaşanır. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve ilgili kurumlar mutlaka buna bir önlem alması gerekir.

Orman sanayi yatırım planlarını ve ihracat bağlantılarını Orman Genel Müdürlüğü ile eşgüdüm içinde yapılması gerekiyor. Yoksa ben fabrika kurarım istediğim kadar ağaç kesip üretim yaparım demek ormanları katletmekten başka bir işe yaramaz.” Dedi.