Dünyaca lojistik ve iletişim ağının son derece gelişim gösterdiği son yıllarda giderek daha da önemli bir hal alan iletişim ve ulaşım alanı pek çok farklı alana yayılmış bulunmaktadır. İnsanlar pek çok çeşitli nedenlerden ötürü yurtdışına taşınabilmekte veya yurtdışında yaşama kararı alabilmekte veya yurtdışında çalışma kararı alabilmektedir. Bazen bunun sebebi evlilik bazen eğitim bazen de iş olabilmektedir. Her bir neden için farklı izin koşullarına tabii tutulmanız gereken kurallar olup neden yurtdışında bulunmanız gerektiğini net bir şekilde kararlaştırmanız sizin faydanıza olacaktır. Elbette bu sebepler doğrultusunda vize işlemleri yapılacak ve vize başvurusu işleminiz vize başvuru merkezi içerisinde kabul görüp görmeyeceği belli olacaktır. Yurtdışında çıkarken ilk yapmanız gereken Vize başvurusunda bulunmaktır. Vize başvurusu yani resmi seyahat izni vize başvurusu yapılacak olan ülkenin konsolosluğundan, fahri konsolosluğundan , fahri başkonsolosluğundan , başkonsolosluk bölümlerinden veya yetkilendirilmiş diğer kurumlardan vize başvuru merkezi içerisinden alınmakta olup vize işlemleri buralarda gerçekleştirilmektedir.

Vize Başvurularında Neye Dikkat Edilmelidir?

Bir ülkenin konsolosluğuna, Fahri Konsolosluğu'na, Fahri Başkonsolosluğuna, Büyükelçiliği'ne veya vize başvuru merkezi veya yetkilendirilmiş kurumlarına vize başvurusunda bulunurken bir yakınınız değil sizin bu vize işlemleri şahsen yapmanız önem arz etmektedir. Bu başvuru sırasında teslim edeceğiniz ve tanımlatacağınız bilgi ve belgelerin eksiksiz ve yıpranmamış olmasına dikkat etmeniz son derece önemlidir. Buna ilave olarak pasaport geçerlilik sürenizin başvuru tarihinizden itibaren en az bir yıl olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Sizi bu vize başvurusu sırasında alacakları mülakatta çeşitli sorular sorulacaktır. Bu sorulara elbette doğru cevap vermeniz sizin faydanıza olacaktır. Vize başvurusunda bulunduğunuz taktir de sizden ziyaret sebebinizi ve niçin seyahat ettiğinizi öğrenmek isteyeceklerdir. Bunu açık ve net bir şekilde ifade etmeniz ve detaylarını vermeniz gerekmektedir. Başvuru evrakları içerisinde sunulan belgeler ile, vize başvuru evrak içerisinde yer alan bilgilerin tutarlı olması en önemli konulardan birisidir. Aynı zamanda vize başvurusunda bulunulacak olan ülkenin talep ettiği belgeler sürekli olarak değişiklik gösterebilir için bu belgelere güncel bir şekilde ulaşabilmek önemlidir. Güncel olarak bilgilere ulaşabilmek için gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluk sayfalarını kontrol ederek, elçilik iletişim numaralarını arayarak ve aynı zamanda vize başvuru merkezleri üzerinden gerekli bilgileri alarak bu şekilde bir güncel takip işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Vize Almak Ne kadar Sürer?

 Vize başvurusu sonuçlanma süresi ülkeden ülkeye göre değişkenlik göstermektedir. Temelde 2-3 ay süren bu uygulamalar daha çabuk olabileceği gibi daha uzun sürme ihtimalide elbette bulunmaktadır. Vize başvuruları diplomatik temsilciliklerden alınabildiği gibi dijital ortamdan da alınabilmesi mümkündür. Günümüzde bazı ülkeler bu dijital dünyanın getirdikleri ihtiyaçlara ayak uydurmaya çalışarak dijital vize başvurusunu yani e-vize başvurusunu uygulamaya koymuştur. Bu uygulamayı kullanmaya başlamış olan ülkelerin başında Türkiye´de gelmektedir. Her vize türünde, başvuru işlemlerinden sonra evrak kontrolü ve evraklar ile ilgili eksik durumlar hakkında başvuru sahiplerine geri dönüş yapılabilmektedir. Bu geri dönüş sonrasında eğer herhangi bir şekilde eksiklik ya da yanlış belge sunumu gibi durum söz konusu değilse o halde birkaç hafta içerisinde olumlu şekilde vize başvuru işlemleri sonuçlanabilir. Ancak çalışma izni başvurularında, talep edilen belgeler biraz daha detaylı olduğu için birkaç haftadan daha uzun sürebilme ihtimali buluna bilmektedir. Dolayısıyla mutlaka vize başvurusu gerçekleştirmeden önce vize başvuru merkezi aracılığı ile talep edilen çalışma izni evraklarına detaylı bir şekilde ulaşım sağlayıp bu şekilde vize işlemleri hakkında doğru adımları gerçekleştirebilirsiniz. Bu aşamada çalışma izinleri için dışarıdan bir danışmanlık desteği alabilmeniz sizlere eksiksiz belge sunumu gibi avantajlar sunacaktır.

Yurtdışında Çalışacakların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Ülkeden çıkış yapmadan önce bir sözleşme imzalamanız gerekmekte olup, bu sözleşmenin detaylarını işveren kişi veya kişileriniz ile net bir şekilde görüşmeniz önem arz etmektedir. Veya işvereniniz ile alakalı ülkeden çıkış yapmadan önce pek çok mecra üzerinden ulaşabileceğiniz her açıdan yorumlarını almanızda fayda vardır. Örneği orada daha önce bulunmuş veya çalışmış bir kişinin yorumları size güven telkin edecektir. Çalışma izinleri bu noktada ülkeden ülkeye farklılık göstermekte olup ilgili ülkenin Türkiye temsilciğinden detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Özellikle iş hayatına ve kariyerine yurtdışında devam edecek olan kişiler için ya da haksız süreli olarak çalışma deneyimi elde etmek için yurtdışına gitmek isteyen kişilere yönelik, detaylı bilgilere ulaşabilmek son derece hayati bir konudur. Bu durumda çalışma izni, kısa ya da uzun süreli olarak çalışma alanına bağlı olarak karşı taraftan sizlere gönderilecek olan bir iş daveti neticesinde gerçekleştirilebilen önemli vize türlerinden birisidir. Vize işlemleri genel olarak kolay ve pratik şekilde ilerlese de talep edilen evrak detayları ve izlenecek olan başvuru adımlarında vize başvuru merkezi üzerinden destek almanız bahse konu olan vize başvurusu süreçlerini hızlandırma potansiyeline sahiptir.

Çalışma İzni Alırken 

İlk olarak çalışma izni alabilmek için çalışma izni talep edeceğiniz ülkenin dilini biliyor olmak çok önemlidir. Vize başvurusu bulunulacak olan ülkenin mülakatı sırasında size artı sağlayabilecek en önemli noktalarından biri dile hakimiyetinizdir. Okuma , dinleme ve yazma alanında yeterli bilgiye sahip olduğunuza dair zaman zaman yeterlilik belgesi de istenebilmektedir. Dilden sonra başvuruda bulunacağınız mesleğinizde kazanmış olduğunuz tecrübenizdir. Mesleğinizi kaç yıldır yaptığınız ve nerelerde tecrübe edindiniz gibi bilgiler sizden talep edilecektir. Elbette çalışma izni talep ederken mesleğinize olan bağlılığınız ve hakimiyetiniz çok önemlidir. Kabul için aldığınız davet esnasında  sağlamış olduğunuz telefon veya mail üzerinden görüşmenizde kendinizi tanıtmaktan çekinmeyin. Ve sunmuş oldukları senaryo denemeleri iyi düşünerek cevaplayınız.  Maaş şartlarınızı mutlaka konuşmanız gerekmektedir. Maaş şartlarınızı elbette konuşmanız gerekir. Çalışma izni için çıkması için ilk gereken sponsorluk işlemlerinin tamamlanmasıdır. Eğitim bilgilerinize ait belgeler, kimlik belgesi fotokopiniz, pasaportunuz , başvuru formunuz, gerekli sayıda vesikalık fotoğraf, vukuatlı nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı nüshası, ikametgah belgesi, sağlık sigortasına ilişkin belge , mesleki yeterlilik belgeleriniz, iş sözleşmesi , tam yada yarı zamanlı olduğunun belirtilmesi gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında çalışma izni alabilmeniz mümkündür.  

Yurtdışına Çıkma Sebebi

Yurt dışına çıkma sebebi pek çok çeşit nedenden dolayı olabilmektedir. Bu nedenler iş, eğitim, sağlık, aile, seyahat, turizm gibi nedenlerle olabilmektedir. Yurt dışına çıkarken her bir nedene göre ayrı vize verilmektedir. Bu konuda neye dayanarak yurtdışına çıkmak istediğinizi net bir şekilde ifade etmeniz önemlidir. Her biri için ayrı ayrı belgeler talep edilebilmektedir. Bu nedenle vize başvuru merkezi içerisine başvururken vize işlemleri doğrultusunda sizden talep edilmiş belgeleri vize başvurusu için teslim etmeniz gerekmektedir. Buna ilave olarak yine ülkeden ülkeye göre değişen vize ücreti ödediğinize dair belgeyi de sunmanız gerekmektedir. Genellikle, yurtdışına çıkma sebepleri arasında karşımıza çıkan çalışma izni ya da eğitim gibi durumlar, insanların profesyonel iş hayatlarında son derece önemli bir konu olarak ele alınmaktadır. Yurtdışına çıkma nedenleri arasında karşımıza çıkan çalışma izinlerinde sizlerden talep edilen bilgi ve belgeleri eksiksiz ve doğru şekillerde ilgili başvuru merkezlerine ulaştırdıktan sonra eksiksiz bir şekilde vize başvurusu sonrasında onaylarınız gerçekleştir edebilmektedir. Burada önemli olan husus ise hangi ülkeye başvuru yapıyorsanız o ülkenin çalışma izni konusunda talep edilen evraklarını güncel ve eksiksiz bir şekilde ilgili başvuru merkezine iletmeniz gerekmektedir.

Pasaport  Türleri

Vizelerin çeşitleri olduğu gibi pasaportlarında çeşitleri bulunmaktadır. Yeşil (Hususi) Pasaport, Bordo (Umuma Mahsus) Pasaport, Siyah (Diplomatik) Pasaport , Gri (Hizmet) Pasaportu olarak kullanılmaktadır. Bu pasaportlar işinize göre veya vatandaşlık özelliğinize göre size sunulmaktadır. Yeşil pasaport  devlet memurları ve ailelerine verilen pasaportlardır. Bordo pasaport T.C. vatandaşlarına verilen pasaport iken , siyah pasaport diplomatlara verilen pasaportlar olup gri pasaportlar ise devlet adına yurtdışında çalışan veya milli sporculara verilmiş olan pasaportlardır.

Covid-19 Süreci ve Etkileri

İlk görülen vaka ve sonrasında Covid-19 süreci çok ağır bir şekilde cereyan etmiştir. Dünyaca yakında takip edilen ve ister istemez çalışma hayatına da  yansıyan Covid- 19 etkileri iş hayatını derinden etkilemiştir. Zaman zaman yurtdışına çıkma yasağı da olsa zaman zaman seyahat yasağı da bulunsa bir şekilde insanlar bu lojistik / ulaşım alanında etkileşime katılmaları son derece önemlidir. İş hayatını derinden etkileyen bu süreçte iş hayatı etkileyecek pek çok aksaklık olmuş, ancak ,ikili veya grup görüşmeler neticesinde ş hayatında bulunan eksiklikler giderilmeye çalışılmıştır.  Ülkeler arasında gıda, hijyenik, tekstil üzerine pek çok alanda lojistik alışveriş sağlanmıştır. Bu Covid- 19 sürecinde son derece önemli olan bu lojistik destekler ve alışverişler ister istemez Covid- 19 sonrası sürece yansımıştır. Her ne kadar dünyadaki ülkelerin büyük bir kısmı COVID-19 sürecini kolay bir şekilde ve hızlıca adapte olmuş olsa da, küresel Pandemi gibi beklenmedik durumlar karşısında ülkelerin vize uygulamalarını sınırlandırabileceklerine ve aynı zamanda belirli küresel prosedürleri bekleme olmadan hemen yürürlüğe gireceğini görmüş olduk. Bu tecrübe sonrasında ise insanların uluslararası sularda seyahat etme konusuyla ilgili daha fazla tecrübesi olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Aynı zamanda ulusal sınırların ötesinde gerçekleşen küresel beklenmedik durumlar karşılığında vize başvurusu için vize başvuru merkezi ve danışmanlık firmaları aracılığı ile hangi adımları hangi zamanda atmanız gerektiğini net bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Seyahat Ederken

Vize başvuru merkezi veya konsolosluklar veya başkonsolosluklardan vize başvurusu için gerekli tüm vize işlemleri tamamladıktan sonra artık seyahat etmeye hazırsınız. Seyahatiniz sırasınca size verilmiş olan kimliğinize ve şahsınıza ait olan tüm belgeleri koruyarak muhafaza ediniz. Çaldırmayınız , veya kaybetmeyiniz. Tüm seyahatiniz boyunca çalışma izni aldığınız ülkeyi gerek internetten gerek haber kanallarında takip ediniz ve kendi güvenliğiniz için buna dikkat ediniz. Tanımadığınız yerlere veya tanımadığınız insanlarla daha az iletişimde olunuz. Çalışma izni aldığınız yeri elbette farklı yasaları da bulunmaktadır. Bu yasalara özenle saygı gösterin ve kurallara uyunuz. Kaçak olarak çalışmayınız. Yasanın ve yasaların elverdiği şekilde yasala olarak sosyal haklarınızı da koruyarak çalışınız. Bahse konu olan bütün bu durumlar, hem kendi vatandaşlarımızın ait olduğu ülke sınırları içerisindeki yasal prosedürler hem de uluslararası alanda seyahat özgürlüğünün kısıtlanmaması adına maksimum düzeyde dikkat etmeniz gereken konular olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışma izni yalnızca tek bir ülke nezdinde geçerli olan bir durum olmadığı gibi ilerleyen süreçlerde farklı ülkelerde dünya vatandaşlığını deneyimleyerek kariyerinizi inşa edebilirsiniz. Bu alanda pek tabii ki bütün bu yazı içerisinde bahsedilen ve de açıklanan konulara azami düzeyde özen göstermeniz sizlere ilerleyen süreçlerde bir çok farklı alanda ve mesleki gelişim konularında katkıda bulunacaktır.