Yapılan survey çalışmalarında Zeytin kabuklu biti nimf çıkışlarının %50 seviyesine ulaştığı ve ilaçlı mücadele için koşulların oluştuğu ifade edildi. Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü;  SMS ve sosyal medya hesapları üzerinden üreticileri bilgilendirdi. 

Verilen ilanda; “Zeytin Kabuklu Biti (benek) ile ilaçlı mücadele zamanı gelmiştir. Üreticilerimizin bahçelerini kontrol ederek 6-9 Ağustos tarihleri arasında ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile ilaçlama yapmaları ilanen duyurulur. Bir önceki ilanda Pyriproxyfen (larva çıkış öncesi) aktif maddeli ürünleri kullanan üreticilerin ilaçlama tekrarına gerek yoktur.” ifadeleri yer aldı. 

İlçe Müdürlüğü teknik personelleri üreticileri özellikle; 25-28 Temmuz tarihlerinde Zeytin kabuklu bitine karşı verilen Pyriproxyfen (larva çıkış öncesi) aktif maddeli ürünleri kullanan üreticilerin ilaçlama tekrarına gerek olmadığı konusunda uyardı. 

Zeytin Kabuklu Biti Zararlısını Tanıyalım;

ZEYTİN KABUKLU BİTİ TANIMI VE YAŞAYIŞI


Zeytin Kabuklu Biti ergin dişisinin vücudu, oval yapıda olup, koyu eflatun veya mor renktedir.
Erkek erginin vücudu ise, pembemsi eflatun renkte,1 mm boyunda narin yapılı ve bir çift kanatlıdır.
Zeytin Kabuklu Biti kışı olgun dişi döneminde geçirir.
Zararlı yumurtalarını iklim koşullarına göre, Nisan ayının veya Mayıs ayı ilk haftasında bırakmaya başlar.
Zararlının yumurtlama evresi iki aya yakın devam eder. Mayıs ayı ortalarına veya sonlarına gelindiğinde hareketlenen larvalar dallara, yaprak ve meyvelere giderek, kendilerine uygun bir yer bularak beslenmeye başlarlar.

Yılda iki döl veren zararlının ikinci döle ait yumurtaları Temmuz ayının ortalarında veya sonlarında görülür. İkinci dölün erginleri genellikle kışlamaya çekilir Zeytin Kabuklu Biti, ekonomik yönden önemli bir zararlıdır. Ağaçta zararını, meyve ağaçlarının gövde, dal, sürgün, yaprak ve meyvelerinde meydana getirir. Zararlının popülâsyonu yüksek olduğu dönemlerde, ağaçların kurumasına neden olabilir. Zararlı beslenirken kırmızı veya mor lekeler meydana gelir. Kırmızı ve mor lekeli meyveler pazar değerini yitirmekte, depolamada büyük kayıplara uğramakta ve konserveleri yapılamamaktadır. Ülkemizin tüm bölgelerinde görülebilmektedir.
Zeytin Kabuklu Biti Mücadele Yöntemleri Kültürel Önlemler
Zararlının görüldüğü bahçelerde toprak işlenmesi, sulama, gübreleme ve budama işlemleri usulüne uygun olarak yapılmalıdır.
Budanan dallar ve diğer artıklar mutlaka yakılmalıdır.

Bulaşık ağaçlarda kullanılan dayak ve sırıklar temiz ağaçlarda kullanılmamalıdır.
Zeytinliğin çevresindeki çit ve diğer bitkiler kontrol edilmeli zeytin kabuklu bitine rastlanırsa, bitkilerde ilaçlanmalı
veya kesilip yakılmalıdır.
Zararlı yeşil sofralık olarak değerlendirilen zeytin türlerini ve genellikle nem oranı yüksek sahil kesimleri ile sulanan bahçeleri tercih eder.
Zeytin Kabuklu Biti Kimyasal Mücadele: İlaçlama Zamanının Tespiti
    Zararlının görüldüğü bahçeler sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Ağaçlarda gözler patlamadan önce bahçeyi temsil edecek 5 ağacın çeşitli yönlerindeki dallar kontrol edilir. Canlı zararlıların varlığı ve oranı izlenir. Mayıs ayının ilk haftasından başlayarak da hareketli larva çıkışı gözlenmelidir. Zararlı kışı genellikle olgun dişi döneminde geçirmektedir. Dişi kabukları çok sert ve kalın olduğundan kışlık ilaçlar pek etki göstermemektedir.
Marmara bölgesinde, yoğunluğun fazla olduğu bahçelerde kış ilaçlaması yapılarak yoğunluk azaltılabilir. Zeytin kabuklu biti nin yaprak ve sürgünlere zarar veren 1. dölüne karşı, çok yüksek popülasyonların dışında, ilaçlama yapılmamalıdır.
İkinci dölde ise, bahçedeki zararlı yoğunluğu ve parazitlenme oranı izlenmelidir. Zararlı yoğunluğunun yüksek, parazitlenme oranının ise %50’den daha düşük olduğu bahçelerde, kimyasal mücadele yapılmamalıdır. İlaçlama için, temmuz sonu ağustos başlarından itibaren, yumurtalı dişiler kontrol edilecek ve yumurtaların %50’sinin açıldığı (ikinci döl ergin oranının %70-80’i bulduğu) zaman ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamalarda, mümkün olduğu kadar seçici ilaçlar tercih edilmelidir
Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları için İl/İlçe Müdürlüklerine danışılmalıdır.

Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Sosyal Medya Adresleri;
facebook.com/akhisartarim
İnstagram.com/akhisartarim
Twitter.com/akhisartarim
youtube.com/akhisartarim
Whatsapp Danışma Hattı : 0552 688 20 42