Haber Merkezi

 

2012 yılı ürünü kütlü pamuk (yurt içerisinde üretilip sertifikalandırılan tohumları kullananlar), yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek üreterek satışını gerçekleştiren üreticilere  fark ödemesi desteği verilecektir.

 

Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından, 2012 yılı ürünü fark ödemesi desteği miktarları kilogram başına; kütlü pamuk (yurt içerisinde üretilen sertifikalı tohumları kullananlar)  46 Kr, yağlık ayçiçeği için 24 Kr, soya fasulyesi için 50 Kr, kanola için 40 Kr, dane mısır için 4 Kr, aspir için 40 Kr, zeytinyağı için 50 Kr, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale 5 Kr, çeltik, kuru fasulye, mercimek ve nohut için 10 Kr olarak belirlenmiştir.

 

Fark ödemesi desteği uygulamaları hakkında açıklama yapan Akhisar İlçe GTH Müdürü Mehmet Akif Şenyürek  uygulamalarda önceki yıllara göre farklılıklar olduğunu belirterek, “2012 yılında  prime esas ürün miktarlarının belirlenmesinde üretim yılına ait Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK)tarafından belirlenen ilin ortalama verimleri dikkate alınarak üreticiler desteklenecektir.


Üreticilerin getirmiş olduğu gerçek ve tüzel kişiler tarafından döneminde kesilmiş alım satım belgelerine (müstahsil makbuzu veya fatura) ait toplam tahakkuku yapılmış ve bu toplam tahakkuka karşılık gelen stopaj vergisi yatırılmış faturaların kontrolü maliye bakanlığı ile koordineli olarak sistem üzerinden yapılacak ve daha sonra ödemeye esas alınacaktır.


Zeytinyağı ürünü için ilçe bazında zeytin hasat ve bitiş tarihlerini belirlenecek olup, zeytinyağı için gerekli olan tasiriye faturalarının tarihi, hasat başlangıç tarihi ile hasat bitiş tarihleri arasında olacaktırKütlü pamuk desteklemesinden sertifikalı tohum kullanarak üretim yapanlar yararlanabilecektir.


Üreticilerimiz  geçen sene olduğu gibi bu sene de ÇKS kayıtlarını, Manisa  İl Komisyonunca desteğe tabi ürünler için belirlenen hasat dönemi öncesinde yaptırmış olmaları gereklidir.  Manisa İl Komisyonunca 2012 yılı için belirlenen ÇKS’ye son başvuru  tarihleri  şöyledir.


ÇKS 'YE KAYIT İÇİN  SON BAŞVURU TARİHLERİ :


BUĞDAY-ARPA-ÇAVDAR-TRİTİKALE-YULAF      :  31 AĞUSTOS 2012

NOHUT-MERCİMEK-KURUFASULYE                     :  28 EYLÜL 2012

PAMUK (1 VE 2. ÜRÜN)                                           :  30 KASIM 2012

DANE MISIR (1 VE 2. ÜRÜN )                                  : 31 EKİM 2012 

 

Desteklemeden yararlanmak isteyen üreticilerimiz mağdur olmamaları için belirlenen bu tarihlere kadar ilçe müdürlüğümüze başvurarak 2012 yılı çiftçi kayıt sistemi başvurularını yaptırmaları gereklidir. Aksi takdirde desteklemelerden yararlanamayacaklardır.” dedi.