HABER MERKEZİ

 

Akhisar Belediyespor'u Spor Toto Süper Lig'e taşıyarak büyük bir başarıya atan başarılı teknik adam Hamza Hamzaoğlu, şampiyonluk yürüyüşünde kendilerine büyük katkı sağlayan ilginç detayları paylaştı. Kendilerinin mağlup olduğu bir haftada bütün rakiplerinin kazandığını ifade eden Hamzaoğlu, "Ben o hafta kulüp binasının koridorlarındaki tüm eski resimleri değiştirtip, bizim takımın resimlerini koydurdum. Oyunculara 'mağlubiyet önemli değil biz yolumuza devam ediyoruz' mesajı vermek için yaptım bunu. Ligin bitimine 3-4 hafta kala şampiyonluğa koşarken. Türkiye'de ilk olan bir uygulamayı hayata geçirdik ve antrenman sahasının içerisine çocuk parkı yaptırdık. İnsanlar bunu neden yaptırdığımı sordu .Ben bu hareketle futbolun bir oyun olduğunu, futbol ve oyunun iç içe olduğunu göstermek istedim. Oyuncular o parkı gördükçe, bilinçaltında bunun bir oyun olduğunu zaten hissedeceklerdi" dedi. 


Futbol Gelişim Dergisi'ne önemli açıklamalarda bulunan Akhisar Belediyespor Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu, şampiyonluk yürüyüşü ve yakalanan başarıyla ilgili ilginç detayları paylaştı. 


"ANTRENÖRLÜĞE MAHALLEDE BAŞLADIM" 


Antrenörlüğe mahallede başladığını ifade eden Hamzaoğlu, "14 yaşında takım kurdum. 18 yaşına gelinceye kadar mahalle takımında hem oynadım hem de onları çalıştırdım. Onlar için maçlar organize ediyordum. Sonrasında İzmirspor'da oynamaya başladım. Ancak mahallle takımından yine kopmadım. Takımın ismi Fatihspor'du. Adını oturduğum bölgedeki Fatih Mehmet İlköğretim Okulu'ndan almıştı. Gayrı federe bir takımdı. İzmirspor'dayken antrenmandan arta kalan zamanlarımda yine onları toplayıp, çalıştırıyor ve maçlara götürüyordum. O zamandan beri antrenörlük fikri kafamda vardı. Futbol oynarken de antrenörlerimin neler yaptıklarını dikkatle gözlemlerdim. Çünkü futbolda oyuncuyken yeteneğiniz dahilinde kendinizi geliştirebilirsiniz. Tabii ki zamanla üstüne bir şeyler koyarsınız ama yetenekleriniz size müsaade ettiği ölçüde bir şeyler yapabilirsiniz. Antrenörlük ise gelişime daha açık. Çalıştığınız, istediğiniz, arzu ettiğiniz kadar ileri gidebilirsiniz" diye konuştu. 


"KALICI OLMAK PAROLASIYLA ÇIKTIK, ŞAMPİYON OLDUK" 


'Bu sezon başında takımı oluştururken böyle bir hedef var mıydı?' şeklindeki soruya Hamzaoğlu, "Tabii ki vardı. Ben yönetime hedefiniz var mı, potansiyeliniz var mı, yarın biz Süper Lig'e çıkarsak, bu ilçe bunu kaldırır mı gibi sorular yönelttim. İmkanların oluşması durumunda ellerinden gelini yapacaklarını söylediler. Hedef olmadan hiçbir şey olmuyor. Futbolda elinizdeki imkanı doğru kullanabilirseniz her şey mümkün. Biz orada başarabileceğimizi ilk günden düşünüyorduk zaten. Takımımızı ona göre kurduk. 1 sene önce düşmekten son anda kurtulan bir takım, sezona başlarken şampiyonluk parolasıyla başlayamazdı. Bu doğru olmazdı. Dolayısıyla biz hedefimizi ligde kalıcı olmak olarak belirledik. Taraftarımızı büyük bir beklenti içine sokmadan, oyuncularımızı büyük bir baskı altına almadan, stres ortamı oluşturmadan, yavaş ve sakin bir şekilde başladık. Bu işten keyif alarak sonuca ulaşmaktı hedefimiz. Düşündüğümüz, planladığımız her şey aşağı yukarı gerçekleşti ve sonunda Süper Lig'e çıktık" cevabını verdi. 


AKHİSAR'IN KADERİNİ DEĞİŞTİREN FOTOĞRAFLAR VE ÇOCUK PARKI 


'Geçtiğimiz sezon Akhisar Belediyespor şampiyonluğa doğru ilerlerken işler zora girdiğinde lider olarak ne gibi müdahalelerde bulundunuz?' şeklindeki soruya ise başarılı çalıştırıcı ilginç bir cevap verdi. Ligin ikinci yarısında hedefe yaklaştıkça işlerin daha zorlaştığını belirten Hamzaoğlu, "Örneğin bir hafta biz mağlup olduk ve rakiplerimizin hepsi kazandı. Ben o hafta kulüp binasının koridorlarındaki tüm eski resimleri değiştirtip, bizim takımın resimlerini koydurdum. Oyunculara mağlubiyet önemli değil biz yolumuza devam ediyoruz mesajı vermek için yaptım bunu. Ligin bitimine 3-4 hafta kala şampiyonluğa koşarken. Türkiye'de ilk olan bir uygulamayı hayata geçirdik ve antrenman sahasının içerisine çocuk parkı yaptırdık. İnsanlar bunu neden yaptırdığımı sordu .Ben bu hareketle futbolun bir oyun olduğunu, futbol ve oyunun iç içe olduğunu göstermek istedim. Oyuncular o parkı gördükçe, bilinçaltında bunun bir oyun olduğunu zaten hissedeceklerdi. Amacım rahat olmalarını sağlamaktı. Aileleriyle geliyorlardı ve bu çok hoşuma gidiyordu. Onlar geldiğinde çocukların oynayabileceği bir park olması, gerçi çocuklar hep topla oynamayı tercih ediyor ama bir aile ortamı oluşturmak, oyuncularımızın eşleriyle ve çocuklarıyla rahatlıkla tesislere gelebilmeleriydi hedefimiz. Bu konuda bir sınır veya yasağımız yok. Yine son haftalarda her kulüp antrenmanlarını basına ve seyirciye kapatırken, 6-7 hafta kala antrenman sahasına tribün yaptırdım ve çalışmaları seyirciye açtım. Rakip takımın veya seyircilerin antrenmanı izlemesi benim için önemli değil. Bunu oyuncuların da hissetmesini istiyorum. Ben takımıma güveniyorum. Bizi hangi takım izlerse izlesin. İsterlerse nasıl oynadığımızı da anlatabilirim hiç önemli değil. Bu inancı oyunculara hissettirebilmekti amacım. Bir yandan da takımımız henüz ikinci yılını geçirdiği Bank Asya 1.Lig'de şampiyonluğa koşuyordu. Bu coşkuyu bu seyirci kaç kez yaşayacak. Bu yarışın içinde olmaktan keyif aldığımızı vurgulamaya çalıştım antrenmanlarımızın kapısını taraftara açarak. Sadece iki takım doğrudan Spor Toto Süper Lig'e çıkacaktı. Biz olmasaydık da bu başarısızlık olarak değerlendirilmemeliydi. Çünkü şampiyonluk tek hedefimiz değildi" şeklinde konuştu. 


"BEN OYUNCULARIMA GÜVENİYORUM" 


Bank Asya'da mücadele ettikleri kadroyu büyük ölçüde koruduklarını hatırlatan Hamzaoğlu, "Ben oyuncularıma güveniyorum. Bazıları zaten Süper Lig deneyimi olan ve eğer doğru kullanılırlarsa burada başarılı olacak futbolcular. Bazıları da Süper Lig'e aday oyuncular. Yani transfer yapıp bizim takımdan ayrılsalar rahatlıkla Süper Lig'de oynayabilecek oyuncular. Şimdi bizimle Süper Lig tecrübesi yaşayacaklar. Dolayısıyla benim şu anki mevcut kadrom ligde mücadele edecek güce sahip diye düşünüyorum. Ama yine de kadromuzu daha iyi duruma getirebilmek için takviye yapmamız şart. Çünkü Süper Lig hayli yorucu bir maraton. Kupa maçları da olacak. Alacağımız oyuncularla zaten uyumlu olan kadromuzu biraz daha güçlendirirsek ligde kalıcı olacağımızı düşünüyorum" diye kaydetti. 


"MAÇLARIMIZI MANİSA'DA OYNAYACAĞIZ" 


Akhisar Belediyespor'un maçlarını Manisa'da oynayacağını belirten Hamza Hamzaoğlu, "Stat projemiz var. İhaleleri yapıldı. Yanılmıyorsam 1-2 ay içerisinde inşaatı başlayacak. Önümüzdeki sezona da stadımız yetişecektir. Aslında ilçede o potansiyel var. Önemli olan bu potansiyeli harekete geçirebilmek. Burada takım lokomotif olacak. Takım başarılı olursa, her şey daha hızlı ilerleyecek.Bu nedenle İlk hedef kalıcı olmak" dedi. 


"ALT YAPI İLE DOĞRUDAN İLGİLENİYORUM" 


Altyapı ile doğrudan ilgilendiğini belirten başarılı çalıştırıcı, "Yardımcı antrenörlerimden Yıldırım Uran, aynı zamanda altyapı ile köprü görevini üstleniyor. Altyapı antrenörleri ile sürekli temasta. Tabii bunlar zaman isteyen işler. Bugün veya yarın olacak işler değil. Ancak Akhisar Belediyespor adım adım, hem kulüp yapılanmasını hem de teknik anlamdaki yapılanmasını sürdürüyor. Sağlam adımlar atmayı istiyoruz ve başaracağımızı düşünüyoruz. Ege'de çok iyi bir futbolcu kaynağı var. Fakat oyuncular burada kalamıyor çünkü özellikle İstanbul takımları ve diğer büyük şehirlerin takımları sivrilen isimleri hemen transfer ediyor. Dolayısıyla İzmir takımları veya diğer Ege takımları son dönemde Süper Lig'e çıkmayı, orada tutunmayı başaramadı. Ancak bölgede müthiş bir potansiyel var. Spor Toto Süper Lig'de iyi işler yaparsak bu kaynağın aslında bize doğru yönleneceğini düşünüyorum.. Daha şimdiden altyapıdan bir çok oyuncu,bize gelmek istiyor. Bu potansiyeli doğru kullanabilirsek ve bu gençleri doğru eğitebilirsek, ileride dışarıdan çok fazla oyuncu almaya gerek kalmayacak. Bizim gibi kulüplerin bunu başarması çok önemli" diye konuştu. 


"BENİM SİSTEMİM 4-2-3-1" 


Sahada 4-2-3-1 sistemini tercih ettiğini söyleyen Hamzaoğlu, "Bu sisteminin sahayı ekonomik kullanmak adına, daha iyi olduğunu düşünüyorum. Diğer sistemlerin hepsinde bir yerlerde bir boşluk kalıyor ve oyunculara eşit yüklenilmiyor. Bu göreceli bir kavram ancak 4-2-3-1 sistemiyle oyuncuların sahayı daha ekonomik parsellediğini ve alanları daha ekonomik bir şekilde kapatabildiğini düşünüyorum. O yüzden mümkün olduğunca bu sistemi oynatmaya çalışıyorum. Futbol her gün değişiyor. Bu sisteme karşı yarın daha iyi bir sistem çıkabilir ve biz de onu uygularız. ya da oyuncularımız bu sisteme uymaz, uygun olan sistemi oynatırız. Her şeyden önce malzeme yani elinizdeki oyuncu yapısı hangi sisteme uygunsa, onun üzerinde durmakta fayda var" ifadelerini kullandı.