Mustafa ÖZDEMİR

Thyateria Kazısı Fotoğraf Sergisi Akhisar Belediyesi fuaye salonunda açıldı. Sergi açılışının ardından Meclis Toplantı salonunda konu ile ilgili bilgilendirme semineri verildi.

Seminer Adnan Menderes Üniversitesi Thyateria Kazı Başkanı Prof. Dr. Engin Akdeniz ve Fatih Üniversitesi Coğrafya Bölümü Doç.Dr. Mehmet Karakuyu tarafından verildi.

Programda Kentleşme Sürecinde Akhisar, Mahalle Mahalle Akhisar ve Tarihi Coğrafyasıyla Akhisar isimli kitapların kitap tanıtımı yapıldı.

2011 yılında Bakanlar kurulu kararıyla başlatılan Thyateira kazıları hakkında bilgi veren kazı başkanı Prof. Dr. Engin Akdeniz “Bildiğiniz üzere 2011 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla başlatılan ve benim de Adnan Menderes Üniversitesi adına kazı başkanı olarak görev aldığım Thyateira kazıları çok uzun soluklu bir proje olacak. Arkeolojik kazıların yanı sıra belgeleme ve restorasyon projelerini de içerecek. Henüz daha ikinci yılı olmasına karşın önemli aşamalar kaydeden bu proje uzun zamandır ihmal edilen ve antik çağın önemli bir yerleşimi olan Thyateira'nın yanı sıra kuzey Ege Prehistoryasında önemli bir merkez olduğu anlaşılan Hastane Höyüğünü de kapsamakta.

Bu arada kazıyla ilgili internet sitemiz hizmete sunuldu (http://thyateirakazisi.com). Sürekli güncellemeye çalıştığımız bu sitede yaptığımız çalışmalar ve Akhisar'ın tarihi hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Sitenin İngilizce versiyonu da hizmete girdi.

Arkeolojik çalışmalar sırasında bir görevimiz de yaptıklarımızı yöre insanıyla paylaşmaktır. Akhisar Belediyesi tarafından sosyal belediyecilik anlayışı kapsamında düzenlenen bu fotoğraf sergisinde 2011 yılında yaptığımız faaliyetler hakkında tüm Akhisarlılar bilgi edinebilirler. Yöre halkının özellikle de küçüklerin yaptığımız çalışmaları daha yakından tanımaları ve ailelerini de olumlu yönde etkileyip bilgilendirmeleri maksadıyla özellikle ilköğretim öğrencilerine yönelik yaz okulu ya da seminer şeklindeki bazı çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Serginin hazırlanmasında emeği geçen herkese kazı ekibim adına teşekkür ediyor ve saygılar sunuyorum.” dedi.

Prof. Dr. Engin Akdeniz ardından Doç. Dr. Mehmet Karakuyu “ Akhisar Şehri tarihin her döneminde önemini korumuş ve hemen her döneminde bölgenin önemli şehirlerinden biri olmuştur. Bu kitapların amacı da son dönemde hızlı kentleşme sürecine giren Akhisar şehrinin şehirsel özelliklerini incelemek ve sorunlarını ortaya koymaktır. Yaklaşık iki yıllık çalışmanın ürünü olan kitaplar, şehrin bulunduğu alanın fiziki coğrafya özelliklerinden sosyo-kültürel özelliklerine kadar çok detaylı geniş bir projenin ürünüdür. Bu projeye destek veren emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Fotoğraf Sergisi açılışına , Akhisar Kaymakamı Kamil Köten,Belediye Başkan Yardımcısı Latif Çakmak , Thyateria Kazısı Başkanı Prof. Dr. Engin Akdeniz, Akhisar İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Adem Göksügür, İlçe Marka Kurulu üyesi Av. Taner Baş ve İl Meclis Üyesi Kefayettin Öz’ün yanı sıra vatandaşlar katıldı.