Çocuk hakları ilk defa, 1923 senesinde İsviçre’nin başkenti Cenevre’de tüm dünyadan gelen delegeler arasında dile getirilmiştir. Bu toplantıda, “Uluslar arası Çocukları Koruma Birliği” adında bir grup oluşturulmuş ve kabul edilen çocuk hakları, “Cenevre Bildirisi” adı altında açıklanmıştır. Bunun ardından pek çok ülkede, “Çocuk Esirgeme Kurumları” açılmıştır.

1946 yılında yapılan toplantı ile çocuk hakları daha da genişletilmiştir. 1953 yılından itibaren çocuklar ile UNICEF ilgilenmeye başlamıştır. UNICEF, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu anlamına gelir. 1954 yılında UNICEF toplantısında alınan karar ile birlikte, Ekim ayının ilk Pazartesi günü Dünya Çocuk Günü olarak kutlanmaya başlamıştır.
         
Ülkemiz, çocuk haklarını gözeten ilk ülkelerden biri olmuştur. Maalesef ki günümüzde, kimsesiz ve bakıma muhtaç çocuklar her geçen gün artmakta. Sokak çocuğu olarak adlandırılan bu çocuklar bakıma ve sevgiye muhtaç. Bu çocuklara yardım etmek ise her Türk vatandaşının görevlerinden biridir.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1959 yılında çocuk hakları bildirisini kamuoyuna duyurdu. Bu bildirideki en önemli maddeler şöyledir:

*Hiç bir çocuk ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal inanç nedeniyle ayrı tutulamaz.
*Her çocuk korunacak ve özel bakım görecektir.
*Her çocuk doğduğu andan başlayarak isme ve yurttaşlığa hak kazanmalıdır.
*Her çocuk, sosyal güvenlikten yararlanmalıdır. Sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gereken her çaba gösterilmelidir.
*Engelli çocuklar için özel bakım ve eğitim uygulanmalıdır.
*Hiç bir çocuktan sevgi esirgenmemelidir. Ailesi olmayan ve yoksul çocuklara özel ilgi gösterilmelidir.
*İlköğretim parasız ve zorunlu olarak çocuğa sağlanmalıdır. Çocuk; bir tür eğitim olan oyun oynamak ve dinlenmek olanaklarına sahip olmalıdır.
*Sosyal yardım ve korunma denildiğinde, ilk akla gelen çocuk olmalıdır.
*Çocuk her tür kötülük ve sömürüden korunmalıdır.
*Çocuk ırk, din ve insanlar arasındaki ayrılık yaratan baskılardan titizlikle korunmalıdır.
          
Çocuklar geleceğimizdir. Gelin geleceğimize sahip çıkalım.

Çocuklarımız bugünün küçükleri yarının büyükleridir. Çok değil kısa bir süre sonra hepsi büyüyecek ve bu vatana faydalı işler yapacaklar. Hepsinin bu ülkeyi güzel yarınlara ulaştırmak için birer mesleği olacak. Onlar geleceğin doktorları, öğretmenleri, mühendisleri olacaklar.
       
Bir ülkenin çocukları o ülkenin mirasçılarıdır. Bu nedenle çocuklarınıza nasıl davranır, onları nasıl yetiştirirseniz geleceğinizi de o insanlara emanet edersiniz. Çocuklar dünyanın en önemli varlıklarıdır. Atatürk Cumhuriyet döneminde çocukların en iyi şekilde yetiştirilmesi için birtakım önlemler almıştır. Çocuklar sağlık, eğitim ve öğretim bakımından en iyi şekilde yetiştirilmeye çalışılmıştır.
     
Bir çocuğun mutlu ve başarılı olmasının en öncelikli koşulu sevilmesi ve kendini güvende hissetmesidir. Gerek anne ve babası gerekse çevresindeki kişiler tarafından sevilen çocuklar ilerleyen yıllarda daha başarılı işlere imza atar. Bu nedenle tüm çocuklar sevilmeli ve bu sevgi onlara en doğru şekilde hissettirilmelidir. Çocuklar çok değerlidir, onları incitmemek gerekir.
         
Bütün çocuklar için, daha mutlu ve başarılı bir gelecek diliyorum…




Ticaret Borsası Altıeylül İlkokulu Öğretmeni
Ercan Yaşar