Özel Doğuş Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doktor Hakan Adıgüzel ergenlik dönemini hakkında bilgi verdi.
Pek çok ailenin mücadele ettiği ergenlik, çocuklara ve ebeveynlere bilinçli bir şekilde anlatılmadığı takdirde çok ciddi problemlerle karşı karşıya kalındığını dile getiren Adıgüzel; 

Normal ergenlik fizyolojik değişiklikler, psikolojik farkındalıkta artma, bilişsel olgunlaşma ve duygusal, akademik ve sosyal deneyimlerden oluşan dinamik bir süreçtir.
 

Ergenlik genel anlamda 12 - 16 yaş dönemini kapsar. 

Ergenlik arkadaş ilişkilerinin derinleştiği, karar vermede otonominin arttığı, sosyal ait olma ve entellektüel hedeflerin kovalandığı bir geçiş dönemidir.

Ergenlerde psikolojik stres, yoğun depresif duygular ve duygusal lahilite gözlenen durumlardır. Psikolojik uyumsuzluk, davranım sorunları, madde kullanımı ve diğer psikiyatrik bozukluklar ergenlerin %20'sinde görülür. 

 

Ergenlik yetişkinliğe taşınabilecek idealler ve sosyal değerlerin araştırıldığı bir dönemdir. Ergenlik dönemi ''kim oldukları'' hissini kaybetmeden kimlik arayışının olduğu bir dönemdir. Bunu gerçekleştirememe birleşik ve tutarlı bir kimlik hissinin oluşmadığı kimlik difüzyonuna ya da rol karmaşasına yol açar. 

Ergenlik arkadaşlarla bağ kurma, yeni inanç ve stilleri deneme, ilk defa aşık olma ve gelecek için yaratıcı fikirler geliştirme dönemidir.

Ergenlerin çoğu bu dönemi iyimserlikle, kendine güven geliştirerek, iyi arkadaş ilişkileri sürdürerek ve aileleri ile temelde uyumlu ilişkileri devam ettirerek geçirirler.