Haber Merkezi

Organ Bağışı haftası nedeniyle Akhisar Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Erol Karaca yaptığı yazılı basın açıklaması ile Organ Bağışı’nın önemine dikkat çekti. Op. Dr. Erol Karaca:“Günümüz insanı, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerle birlikte geçmişe göre çok daha fazla oranla stres, çevre kirliliği, yapay beslenme ve radyasyona maruz kalma gibi etkilenmelerle karşı karşıya kalmaktadır. Buna bağlı olarak hastalıklar çeşitlenmekte ve artmakta, tıp bilimi kronik hastalıklarla daha çok mücadele içinde olmaktadır.

Kronik (müzmin) hastalıklar organ iflaslarına neden olabilmekte; kalp, karaciğer ve böbrek gibi yaşamsal öneme sahip organ gereksinimleri artmaktadır. Bu şekilde binlerce insan organ nakli için sıra beklemektedir. Sadece Akhisar ilçesinde 150 diyaliz hastası yaşamlarını diyalize girerek sürdürebilmekte ve organ nakli talep etmektedir. Özellikle kalp, karaciğer nakli bekleyen, uygun organ bulunamadığı için hayatlarına veda etmek zorunda kalan insanlar aramızda bulunmaktadır.

Organ ve doku nakillerinin önemi son yıllarda artmış ve ülkemizde de sınırlı sayıdaki nakil merkez sayısı önemli ölçüde çoğalmıştır. Akhisar Devlet Hastanesi bünyesinde konu ile ilgili organ nakil koordinatörlüğü oluşturulmuş ve beyin ölümü komisyonları kurularak işler hale getirilmiştir. Bu gelişmelere paralel olarak Hastanemizde beyin ölümü gerçekleşen yani dönüşümsüz beyin hasarına uğrayan hastalarda yakınlarının rızası ve onayı ile ildeki organ nakil koordinasyon merkezine bildirilerek organ nakil programına alınmaktadır. Geçtiğimiz günlerde bunun bir örneği yaşanmış, trafik kazası neticesinde beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan duyarlı hasta yakınlarının rızası alınarak, Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesinden gelen çekirdek ekip ile birlikte, hastanemiz cerrah ve hemşirelerinin katılımıyla kalp, karaciğer ve iki böbrek nakil amaçlı alınmıştır.

Alınan organlar İzmir’de çeşitli merkezlerde dört hastaya nakledilerek bu hastalara hayat verilmiştir. Ek binamızda yer alan 27 yataklı yoğun bakım ve 6 adet modern ameliyathanenin devreye girmesiyle bu alanda çok daha fazla sayıda ve kaliteli hizmetler sunmayı planlıyoruz.

Hepimizin bir gün organ nakli ihtiyacı ile karşı karşıya kalabileceğimizi unutmadan, tüm vatandaşlarımızı organ-doku bağışları konusunda duyarlı olmaya çağırarak, bağış yapan vatandaşlarımıza teşekkür ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”dedi.