Akhisar Kent Konseyi Engelli Meclisinin toplantısına Engelli Belediye Meclis Üyelerini almadığı iddiaları ile itham altında kalan yetkili merciler olan Kent Konseyi Genel Sekreteri Nadir Güven ve Engelli Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Yeliz Dedeoğlu’yla yaptığımız telefon görüşmesinde iddialara yanıt verdiler.

CHP Engelli Belediye Meclis Üyesi Caner Yılmaz, 05.05.2015 Salı günü Akhisar Belediyesinde Kent Konseyinin Engelli Meclisi toplantısına alınmadığı, argo kelimeler ile hakaret edildiği iddiaları ile sosyal medyada paylaşım yapmıştı. Olay anında AK Parti Engelli Belediye Meclis Üyesi Gülşah Çorukman’ın da yanında olduğunu yazmıştı.

TÜZÜK GEREĞİ SADECE YÖNETİM KURULU ÜYELERİ TOPLANTIYA KATILABİLİR

Kent Konseyinin Genel Sekreteri olan aynı zamanda da Akhisar Belediyesinin Kültür Müdürü olan Nadir Güven ile telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Yapmış olduğumuz telefon görüşmesinde yapılan suçlamaların ve iddiaların doğruyu yansıtmadığını ve kesinlikle bu tür bir yaklaşımda bulunulmadığını dile getirdi. Ayrıca Nadir Güven konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vererek şunları dile getirdi; “Öncelikle yapılan toplantı normal bir genel kurul ya da istişare toplantısı değildir. Genel kurul tarafından seçilmiş yönetim kurulu toplantısıdır. Bilindiği üzere kent konseylerinin ve kollarının birer tüzüğü vardır. Tüzük gereği de yapılan ilk yönetim kurulu toplantısına yönetim kurulunun dışındaki hiç kimse dahil olmaz. Ancak ilk toplantıdan sonra yönetim kurulu sonraki toplantılara davet ederse ancak o zaman davet edilen kişi toplantılara katılabilir. Yoksa Belediye Meclis üyesi olup olmaması söz konusu değil sadece her sivil toplum kuruluşu gibi bu kuruluşunda tüzüğü var ve arkadaşlar ona göre hareket etmek istediler. Şunun da bilinmesi önemlidir ki Engelli Meclisinin Yönetim Kurulu Başkanı Yeliz Dedeoğlu da toplantıya yönetim kurulu dışında başka birisinin katılmasını istemiyordu. Aynı zamanda argo bir kelime ile hitap edilmesi ya da kovalanması söz konusu değil. Her yerde kameralar var. Ben hiçbir şekilde kimseyi ne kovaladım nede argo kelime kullandım. Söylenen ve yazılanların hiç biri doğruyu yansıtmıyor ne yazık ki…” dedi.

YÖENETİM KURULUNA SADECE SEÇİLEN KİŞİLER GİREBİLİR

Akhisar Kent Konseyi Genel Sekreteri Nadir Güven ile yapmış olduğumuz telefon görüşmesinin ardında da Engelli Meclisinin Yönetim Kurulu Başkanı Yeliz Dedeoğlu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Yeliz Dedeoğlu, çıkan iddiaların hiç birinin doğruyu yansıtmadığını dile getirerek, kişiler Belediye Meclis Üyeliğini kullanarak üstlerine çıkmaya çalıştıklarını dile getirdi. Yeliz Dedeoğlu ayrıca; “Biz kimseyi ne toplantıdan nede Belediyeden kovalama gibi bir yetkimiz yok. Ama herkes iyi biliyor ki bizim tüzüğümüze göre Yönetim Kurulu toplantılarına sadece seçilen yönetim kurulu listesindeki kişiler girer. İlk toplantıda biz zaten karar almayı düşünüyorduk herkes destek verebilir diye fakat birileri olayı farklı boyuta çekince bir anda ne olduğunu bizde anlamadık. Sonuçta biz bu toplantıda anormal bir kararlar alacak ya da çok büyük olaylara sebep olacak bir yetkimiz yok zaten. Neden Caner Yılmaz bu olayı büyüttü anlamış değiliz. Kendisinin tutumundan da hiç hoşnut kalmadık doğrusu bize karşı, ‘Ben Belediye Meclis Üyesiyim, istediğim her yere girerim, ben senin üstünüm’ gibi ithamlarda bulundu ki bu da halk tarafından seçilmiş bir Belediye Meclis Üyesine hiç yakışmayan bir üsluptur. Hiç kimse ne hakarette bulundu nede birileri birisini kovaladı. Kesinlikle hiçbiri doğru değildir.” Dedi.

TÜZÜĞE GÖRE GERÇEK

İki telefon görüşmesinin ardından yaptığımız araştırma neticesin de Kent Konseyinin Engelli Meclisinin Tüzüğünü inceledik. Tüzüğe göre; Genel Kurul üyeleri tarafından seçilen Yürütme (Yönetim ) Kurulu dışında hiç kimse toplantılara katılmaz. Fakat Yürütme(Yönetim) Kurulu uygun gördüğü takdirde kişileri davet edebilir ya da üyelere açık yapabilir. 

Akhisar Belediyesinde CHP Engelli Belediye Meclis Üyesi Caner Yılmaz, AK Parti Engelli Belediye Meclis Üyesi Gülşah Çorukman, Kent Konseyi Genel Sekreteri Nadir Güven ve Engelli Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı Yeliz Dedeoğlu arasında yaşanan bu olanın nasıl sonuçlanacağı ve kimin haklı olduğu merak konusu oldu.