Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın 7'nci duruşması sonunda, sanıkların tutukluluk halinin devamı kararlaştırıldı.Mahkeme heyeti duruşmayı 14 Haziran 2016 tarihine erteledi. 

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde 47'nci oturumu görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve iş güvenliğinden sorumlu üç vardiya amiri Mehmet Ali Günay Çelik ile 40 tutuksuz sanıktan 27'si, mağdur aileleri ve avukatlar katıldı.

Ara karar öncesi tutuklu sanıklara söz verildi. İddianamede "olası kastla öldürme" suçunun dayandırıldığı "ocakta olaydan önce süregelen yangının göz ardı edildiği" iddiasının yanlışlığının, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünden (MTA) gelen raporlarda yangın olmadığının ortaya çıkmasıyla ispatlandığını ileri süren tutuklu sanıklar, en azından tutukluluk hallerinin kaldırılmasını talep etti.

Tutuklu sanıklardan Can Gürkan, Zonguldak'ta 9 bin Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) personelinden sadece 2 bin 500'ünün yer altında çalıştığını, bu nedenle kentte ton başına kömür çıkarma maliyetinin 700 lirayı geçtiğini iddia etti. Gürkan, özel sektörün daha az maliyetle kömür çıkarmasının nedeninin, verimli çalışmasından kaynaklandığını söyledi.

Haklarındaki itham ve nefret söylemleriyle linç kampanyası yürütüldüğünü ifade eden Gürkan, bu çerçevede son olarak Akın Çelik'in avukatı Yusuf Koçyiğit'in otomobilinin kundaklandığına dikkati çekti.

Gürkan, olayla ilgili görevini yapmadığı için ölüme sebebiyet veren varsa cezalandırılmasını talep ederek, "Uzun süredir devam eden yangını görmezden geldiğim iddiasıyla olası kasttan yargılanıyorum. Eğer ocakta aylardır yangın olduğunu bilip çalışmaya devam ettirdiysem, akıl hastalığıyla ilgili TCK 32. maddeden yargılanmam gerekir." diye konuştu.

Bazı madenci yakınları, salondan çıkarıldı

Hakaret, baskı ve tehdide maruz kalmadan yargılanma hakkı bulunduğunu ancak davanın başından beri bu ortamın sağlanamadığını öne süren Gürkan, rahat savunma yapabilmek için ortam oluşturulmasını talep etti. Bunun üzerine Gürkan'a tepki gösteren bazı madenci yakınları, salondan çıkarıldı.

Sanıklardan Akın Çelik de olayın, "bazı şeyleri" göz ardı etmelerinden kaynaklandığı ortaya çıkarsa kendini yakacağı söylemini yineledi. Çelik, madencilik sektöründe üniversitelerin ocağa girmediği için öğretim üyelerinin analizlerinde sıkıntı yaşadığını iddia etti.

Mehmet Ali Günay Çelik de kanser hastası babasının durumunun son 3 ayda ağırlaştığını, tahliye edilmese de son kez babasını görmek için izin verilmesi talebinde bulundu.

Mahkeme başkanı Aytaş Ballı kararda , 6 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Ayrıca, Türkiye Kömür İşletmeleri ile Soma Kömür İşletmeleri AŞ arasındaki yazışmaların 2009 yılından itibaren istenmesi, MTA'dan gelecek analiz ve bilirkişi raporlarının beklenmesisine karar vererek duruşmayı 14 haziran 2016 tarihine erteledi. 

Sanık Avukatı istifa etti !

Soma'daki maden faciasına ilişkin davada, tutuklu sanıklardan işletme müdürü Akın Çelik'in avukatı Yusuf Koçyiğit, duruşma öncesi otomobilinin kundaklanmasını yasa dışı bir örgütün üstlenmesi üzerine, müdafilik görevinden istifa etti, olay sanık ve mağdur avukatlarınca kınandı.

Alınan bilgiye göre, Yusuf Koçyiğit'in İzmir'deki evinin önünde park halindeki otomobili, 11 Nisan Pazartesi sabaha karşı kundaklanarak kullanılamaz hale getirildi.

Emniyet tarafından soruşturulan olayı, 13 Nisan Çarşamba günü yasa dışı bir örgüt, Yusuf Koçyiğit'in davadan çekilmesini de içeren tehdidin yer aldığı yazıyla üstlendi.

Koçyiğit, bunun üzerine dün akşam Akın Çelik'in avukatlığından istifa etti.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde bugün 47'inci oturumu görülen duruşmada söz alan sanık ve mağdur avukatları adına Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, olayı kınadı.

Ali Arslan, "Bu savunmaya, yargıya yapılan bir saldırıdır." ifadesini kullandı.

Sanık avukatlarından Zeki Çolakoğlu da, Yusuf Koçyiğit'in, avukatlık mesleğini çalışmalarıyla yücelttiğini, savunma grubunun önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Koçyiğit'in arabanın yanmasının önemli olmadığını savunan Çolakoğlu, "Önemli olan, harici unsurun davaya müdahale etmesidir. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak." diye konuştu.

Avukat Kadir Çekin de saldırının, sanık avukatları, sanıklar, mahkeme heyeti ve oluşturulan yeni bilirkişi heyetindekilerin tehdit edildiği anlamı taşıdığını vurgulayarak, "Davaya, terör örgütü de müdahil oldu. Kamuoyunda, basının da katkısıyla hakkımızda olumsuz algı oluşturuldu." görüşünü dile getirdi.

Avukat Faruk Çalışkan da savunmaya saygı duyulması gerektiğine dikkati çekerek, saldırıyla yeni bilirkişi raporunu hazırlayacaklara mesaj gönderildiğini ileri sürdü.

Tutuklu sanık Akın Çelik ise avukatının görevinden ayrılmasına üzüldüğünü belirterek, bu süreçte yeni avukat tutacağını söyledi