Haber Merkezi - Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı her ay yerel ve ulusal basın mensupları ile yaptığı olağan toplantısını restorasyonu Akhisar Belediyesi tarafından tamamlanan tarihi Zeynelzade Kütüphanesinde yaptı.

Kahvaltı programında basın mensupları ile buluşan Hızlı'ya ayrıca Başkan Yardımcıları Ömer İşçi ve Latif Çakmak, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Topaloğlu, Fen İşleri Müdürü Orhan Yıldırım, Kültür ve Turizm Müdürü Nadir Güven de katıldı.

Başkan Hızlı yaptığı konuşmada şunlara yer verdi; "belediyemizin icraatları doğrutusunda bir çok işimizde sona gelindi. Özellik alt yapıda büyük işleri tamamladık ve tamamlıyoruz. Artık kaba inşaat bitti, şimdi ince işçiliklerde uğraşacağız. Imar planı çerçevesinde imar ile ilgili tüm yapılması gerekenler yapıldı. Bugün de tarihi mekanda buluşmamızın nedeni ise tarihi yapıları birlikte solumak istedik. Bundan sonra bu gibi restorasyonu yapılan alanların nasıl kullanılacağı konusunda basın mensuplarımızdan destek istiyoruz ve bu konuda fikirlerinizi bekliyoruz. Bu konuda ayrıca akademisyen bilgilere de başvuru yapıp görüş alışverişi yapacağız.

Toplantı yaptığımız bu alan ülkemizin ilk kütüphanelerinden birisidir. Önümüzdeki dönemde de tarihi dokularımızı canlandırmaya çalışacağız. Önümüzdeki toplantıda da kentsel dönüşüm ile ilgili basın mensupları ile bu konuyu konuşmak istiyorum. Akhisarlı bayan ve çocuklarımızın istifade edebileceği olarak bu yerlerin kullanıma açılmasını istiyorum. Buranın dokusuna uygun olarak el sanatlarının da icra edebileceği noktaların da buralarda yer almasını istiyorum. Buraların çocuklarımıza da açılması geleceğimiz de buraların korunması ve çocuklarımızın gelişimi açısından önemli olacağını düşünüyorum. Bu ve bu gibi restore edilen alanların kullanıma doğru şekilde açılması bizler için çok önemlidir. Tarihi, kültürel ve sanatsal toplantılar da buralarda yapılabilir. Bu restore edilen alan Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait ve Akhisar Belediye olarak 49 yıllığına kiraladık. Bunların yanında Dombaycı Hanı restorasyon projesi hazır ve o çalışmada yakında başlayacaktır. Bizler geleneklerimize bağlı olarak kentimizi inşaa ve restore etmek istiyoruz. Akhisar kent kimliğine bürünmüş bir şehir, bu mekanlar gelişi güzel dönüşümü ve restorasyonu yapılamaz. Kentsel dönüşümün sağlıklı olması için özel bir gayret sarfetmemiz gerekiyor, bunun için seçim öncesi siyasetin dışında tutmamız gerekiyor. Spikeletüf olaylar bu işin zeminini sertleştiriyor. Bu konuda daha çok yerel mimar ve mühendisleri kullanarak dönüşümü yapmak istiyoruz” dedi. Başkan Hızlı ve ekibi daha kahvaltı programı ardından tarihi Zeynelzade Kütüphanesi restorasyon bölgesini gezdi.

ZEYNELZADE KÜTÜPHANESİ DİP NOT BİLGİLER

Has Hoca Mahallesinde bulunan kütüphane yapısı giriş kısmı üzerindeki yazıtına göre 1212 H./1797-1798 M. yılında Zeynelzade Hacı Ali Efendi tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı yapının üzeri kubbeyle örtülü olup, önünde üç bölümlü revak yer almaktadır. Yapının içerisinde özellikle kubbe iç yüzeyinde kale işi süslemeler bulunmakta, içi çeşitli meyvelerle dolu olan tabaklar döneminin süsleme anlayışını yansıtmaktadır.

AKHİSAR ZEYNELZADE HALK KÜTÜPHANESİ TARİHÇESİ

Kütüphanenin ilk binası tek kubbeli tavanında alçı süslemeleri bulunan oldukça hoş bir binadır. Kitaplar toplandıktan sonra vakfiyesi resmen 1805 yılında tescil edilmiştir. İlk sayımlara göre 923 cilt elyazması kitap bulunmaktaydı. Bu kitaplar arasında Kâtip Çelebi'nin Keşfizzünun gibi çok değerli kitapları da vardı. Hacı Ali Efendi'nin kurduğu kütüphanenin zorunlu giderleri için, vakfiyesine gelir olarak Akhisar çarşısında; üstünde 12 oda, altında üç mağaza ve dört dükkân bulunan bir han, bir bardakçı imalathanesi ve ayrıca çarşının değişik semtlerinde sekiz dükkan ve Karaköy civarında Gördük Deresi kenarında su ile çalışan bir un değirmeni ve önünde elli dönüm tarla bırakmıştır. Ancak, bu vakıf mülklerinin çoğu Akhisar çarşısının genel yangınında yanmış, zamanla gelir toplanması olanaksızlaşmıştır. Kütüphanenin tescilinden sonra ölünceye kadar Hacı Ali Efendi mütevellilik görevini yürütmüştür.
Hacı Ali Efendi, aynı zamanda siyasi ve idari yönleri de bulunan bir kişiydi. 1779 yılında Akhisar komutanlığı yapmıştır. Ayrıca Sultan Hamit'in kızı veya kız kardeşi olduğu sanılan Esma Sultan'ın hassı olan Gördes'te yıllık tımar ve diğer gelirleri toplamak için çalışmaları olmaktaydı.

Hacı Ali Efendi, 1814 yılında ölmüş ve kurduğu kütüphanenin avlusuna gömülmüştür. Aynı yerde iki oğlunun ve eşinin de mezarları bulunmaktadır. 2007 Mart ayı içinde, eski Zeynelzâde Halk Kütüphanesi binasında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün başlattığı restorasyon çalışmaları devam etmektedir.


ÖNEMLİ NOT


“Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve restorasyon karşılığı 49 yıllığına kiraladığımız ülkemizin ilk resmi kütüphanelerinden birisi olan Zeynepzade Halk Kütüphanemiz yeni yüzüne kavuştu. Belediyemiz tarafından restorasyona 208 Bin 827,34 TL ve il özel idaresinden 220 Bin 575 TL destek ile yapılırken restorasyon yaklaşık bir yıl sürdü. 50 metre kapalı alana sahip ülkemizin ilk kütüphanelerinden biri olan, kütüphanemizin içerisindeki işleme yazılar da gün yüzüne çıkmıştı. Bahçesinde idari bina, tuvaletleri ve bahçesinde peyzaj çalışmaları da modern bir şekilde faaliyete geçmiştir. Şehrimizde bulunan bir çok taşınmaz kültür varlığımıza sahip çıktık ve çıkmaya da devam edeceğiz.