TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) tarafından 14 Nisan 2014 tarihinde  TOBB ‘un  ECOSOC (Ekonomik Sosyal Konsey) temsilciliğine atanan Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı  Abdurrahman Yılmaz Amerika Birleşik Devletlerinin New York kentinde bulunan,  Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren ECOSOC’un  30-31 Mart  2015 tarihlerinde Birleşmiş Milletler Binasında yaptığı  ve Tüm Dünya dan temsilcilerin katıldığı
“İstihdam” konulu toplantıya  TOBB’u temsilen katıldı. 

ECOSOC toplantısında İstihdam ile ilgili görüşlerini açıklayan bir konuşma yapan Yılmaz toplantı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Türkiyede  TOBB a bağlı  365 Oda Borsa var.  Tüm bu oda ve borsaların içersinden Akhisar Ticaret ve Sanayi Odasını temsilen benim  TOBB un ECOSOC temsilcisi olarak görevlendirilmem Akhisar Ticaret ve Sanayi Odasının geldiği noktayı göstermesi açısından çok önemlidir ve gurur vesilesidir” dedi. Yılmaz konuşmasının devamında ;Güzel bir toplantı olduğunu , orada  özellikle TOBB tarafından geliştirilen “UMEM BECERİ 10” projesini anlattığını ve bu projenin katılımcıların çok ilgisini çektiğini bildirdi. 
Yılmaz’ın ECOSOC toplantısında yaptığı konuşmanın tam metni.   
Ecosoc’a 2009 yilindan beri NGO statusundeuyeligi bulunan Turkiye Odalar ve Borsalar Birligi’ni temsilen bizlere konusmafirsativerdiginizicintesekkur ederiz. Bu oturumun cokonemlioldugunudusunuyoruzcunku istihdam sorununu yaratan nedenlerden en onemlisinin, isgucupiyasasindaki arz-talep uyusmazliklarioldugunudusunuyoruz. Ornek olarak, Turkiye’de, vasifsizisgucufazlaligioldugu halde, firmalar kaliteli eleman bulma sikintisicekmekteler. 

Iste tam da bu nedenle, Turkiye’de TOBB onculugunde, ozel-sektor-akademi-devlet isbirliginde, cokguzel bir proje yurutulmekte. TOBB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Universitesi (TOBB-ETU), Calisma ve Sosyal GuvenlikBakanligi ve Milli EgitimBakanligiisbirliginde, Uzmanlasmis Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) girisiminibaslattik. 

Bu proje kapsaminda, teknik beceriye sahip olmayan, bu nedenle de ya yanlis mesleklerde ya da mesleksiz olarak yasamina devam etmekte olan kisilere is piyasasininihtiyaci olan teknik egitimsaglaniyor. Bu sekilde, bu kisilerinanlamli bir sekildeisgucunekatilimlarivasitasiylasurdurulebilirbuyumeyekatkisaglamalarinaimkan veriliyor. Is arayanlar, sanal bir portal sayesinde sirketler ile eslestiriliyor. Firmalarin, tam olarak hangi alanlarda isgucuneihtiyaclarioldugunu belirtmelerine imkansaglaniyor. Devlet kurumlarinin da dogru alanlarda tesvik sistemleri gelistirmelerisaglaniyor. 

Bu program, o kadar basarili oldu ki ilk 19 pilot sehirdebaslatilip, sonradan Turkiye genelindeki 81 degisiksehireyayildi. Katilimcilarin program sonrasindakigelisimleri takip edildi. Bu kurslari bitirenlerin %50’sinin egitimleri ile alakali is bulduklari, bir kisminin ise kendi sirketlerinikurduklarigozlemlendi. 

UMEM projesine dahil olan TOBB Universitesi’ninbaska bir basariliuygulamasihakkinda daha kisaca bilgi vermek isteriz. Bizce ozelsektorun akademide yer almasicokonemlicunkuozelsektorunonderligindekurulmus TOBB-ETU gibi universiteler, pazarinihtiyaci olan becerileri daha iyi gozlemleyebiliyor ve ogrencilerine ona uygun egitimler verebiliyorlar. Ornek olarak ETU ogrencileri, 4 senelik universiteegitimlerinin toplamda 18 ay gibi uzun bir donemini, asgari ucretuzerindenmaas kazanarak, kendi ilgi alanlarinda staj yaparak geciriyorlar ve mezun olduklarinda, otomatik olarak 1,5 senelik is deneyimine sahip bir sekilde is piyasasina adim atmis oluyorlar. Bu durum, is hayatlarinaondebaslamalarinisaglamis oluyor. 

Bu konularin, digerulkelere de ornekteskiledebilecegidusuncesiylepaylasmak istedik. Detaylara Ecosoc NGO web portalindakisayfamizvasitasi ile de ayrintili bir sekilde yer verecegiz. Eger ek sorulariniz olursa, bizlerle Ecosoc NGO portal vasitasiyla veya bu oturum sonrasindailetisimegecebilirsiniz. Ayrintilari sizlerle paylasmaktan ve Ecosockapsaminda NGO uyeligi olan digerbasarili kurumlarla istisareicerisindesinerjiolusturmaktancok memnun oluruz.