Akhisar Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği, projesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

Manisa ve Akhisar’da İşgücünde Romanların sorunları ve çözümleri araştırılması konulu projesi ile Zafer Kalkınma Ajansı’ndan 2014 yılı doğrudan faaliyet destekleme programı kapsamında hibe almaya hak kazandı.

Konu ile ilgili dernek başkanı Hüseyin Örs; 3 aylık proje kapsamında yaklaşık 30 Bin TL hibe alacaklarını ifade ederek; “projenin ilk özel amacı, romanların işgücü piyasasındaki durumuna yönelik veri eksikliğinin giderilmesidir. Başarı göstergesi, 200 Roman’ın yapılan anket çalışmasına katıl göstermesi olacaktır. Doğrulama kaynağı ise 2014 yılında proje bitiminde hazırlanacak proje nihai raporu ve bölgedeki Romanlar tarafından doldurulmuş 200 anket olacaktır. Özel amacın gerçekleşmesi için bölgedeki Romanların işgücü piyasasına dahil olma aşamasında maruz kaldıkları engellerin kaldırılmasıdır.

Projenin uygulanması ile ortaya çıkacak ilk beklenen sonuç; Romanların sorunlarının çözümüne yönelik bir referans kaynak oluşturulmasıdır. Başarı göstergesi hazırlanan Manisa ve Akhisar’da işgücünde Romanlar, sorunlar ve çözümler araştırma raporunun 100 adet basımı gerçekleşmesidir. Beklenen sonuca ulaşılabilmesi için yerel aktörlerin projeye ilgisinin artarak devam etmesi gerekmektedir. İkinci beklenen sonuç ise işveren ve işe alım sürecinde sorumlu kişilerdeki Romanlara yönelik önyargılar azaltılmasıdır. Beklenen sonuç ise bölgedeki 25 firma sahibi veya işe alım sorumlusunun çalıştaya katılması sonucu alacağı teşekkür belgesi ile doğrulanabilecektir. Son beklenen sonuç ise işsiz Romanların işletmelerin taleplerini karşılayacak mesleki beceri edinme kurslarına yönlendirilmesidir. Başarı göstergesi ise 2015 yılında Akhisar ve Manisa’da Halk Eğitim Merkezlerinde Romanlara mesleki niteliklerinin gelişmesi için yönelik en az 3 yeni eğitim düzenlenmesi olacaktır” dedi.