Akhisarlı Fırıncılara Hijyen Eğitimi Belgeleri Verildi


Akhisarpress.com

 

Akhisar’da faaliyet gösteren fırınlarda çalışan 165 personele bir süre  önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında düzenlenen protokol çerçevesinde Nisan ayında Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Kontrol Görevlilerince hijyen eğitim kursu verilmişti. 

 

Kursa katılarak belge almaya hak kazanan fırıncı esnafının Hijyen Eğitim Belgeleri Akhisar Belediye Meclis Salonunda düzenlenen tören ile dağıtıldı. Belge dağıtım törenine Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek, Akhisar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Ali Men, esnaf odaları temsilcileri ve fırıncılar katıldı.

 

Akhisar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Ali Men açılış konuşmasında “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında 25 Ocak 2012 tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde, Akhisar’daki fırın çalışanlarının hijyen eğitiminden geçirildiğini belirterek, "Dünyanın en kutsal mesleği olan fırıncılık için istihdam yaratıyoruz. Akhisar’lı fırıncı esnafımız hijyen konusunda diğer bölgelere göre on adım öndedir. Akhisar’lı fırıncılarımız 4 Ocak’ta yayınlanan Ekmek Tebliği ile ilgili olarak tüm alt yapısını tamamlamıştır. 1 Temmuz itibarı ile esnafımız sıkıntı yaşamadan yeni uygulamaya geçmiştir. Gıda kanun ve mevzuatlarında yaşanan yeni değişikliklerdeki kurallara uymak zorundayız.  Bu kapsamda 165 fırın çalışanımıza il  ve ilçe gıda tarım hayvancılık müdürlüğümüz ile koordineli olarak hijyen eğitimini veren Türkiye’de tek ilçeyiz. Ayrıca  İlçemizde ekmeğin gramajını 250 grama düşürmek suretiyle çöpe giden ekmek oranımız azalmıştır. Esanafımızın Ramazan ayında 300 gram pideyi 75 krş.tan satılması kararlaştırılmıştır. Belgeler tüm esnafımıza hayırlı olsun” dedi.

 

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek, fırın çalışanlarına  yönelik hijyen eğitimini Manisa il ve ilçeleri içerisinde ilk olarak Akhisar’da düzenlemekten memnuniyet duyduğunu belirterek başkan Hasan Ali Men ve ekibi ile tüm fırıncılara teşekkür etti. Ekmek ve Ekmek tebliğindeki yeni değişikliklere değinen Şenyürek “ekmek üretimi ve satışı ile ilgili yeni kriterler 1 Temmuzdan itibaren yürürlüğe girdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yayınlanan Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği çerçevesinde üretilecek ekmeklerde tuz oranı azaltıldı, kepek oranı artırıldı. Bu değişikliklerin getirilmesi ile Sağlık Bakanlığının da görüşleri alınmak suretiyle ülkemizde son yıllarda yaşanan obezite ve sağlık sorunlarının çözümüne katkı verilmesi amaçlanmıştır. Ekmek sadece tebliğde belirtilen hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya arz edilebilecek Pazar, manav gibi hijyen koşulları kontrol edilemeyen açık alanlarda satılamayacaktır. Ekmeklerin satışa sunulduğu ekmek dolapları veya tezgahlar açıkta şekilde kapalı bir ortama konulacaktır. Ekmeklerin satışında ve taşınmasında çalışan personel koruyucu eldiven giyecektir.  

Ekmek satılan her yerde tam buğday ekmeği ve/veya tam buğday unlu ekmek ve/veya kepekli ekmek bulundurulması zorunludur diyerek ekmek üretim ve satış yerlerince yeni kriterlere uyulmaması durumunda  idari para cezası uygulanacağını belirtti. 

 

Konuşmaların ardından Akhisar Kaymakamı Kamil Köten  tarafından Akhisar’ da uzun yıllardır  fırıncılık mesleğini  yürüten Turan Olukkent ( 52 yıl), Rüstem Osmancıklı (40 yıl) ve Sabri Merde (63yıl )’ye Akhisar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığınca hazırlatılan plaketler  takdim edildi. Akhisar  Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, İlçe Müdürü Mehmet Akif Şenyürek ve oda temsilcileri tarafından fırın çalışanlarının hijyen eğitim belgelerinin verilmesinden sonra tören sona erdi.