Bu yıl 11.si düzenlenecek olan Türkçe Olimpiyatları İzmir’de yapılırken Akhisar’dan da bir çok kişi ücretsiz İzmir’e taşınacak. Akhisar Sanayici İş Adamları Derneği ve Hamle Eğitim Gönülleri Derneği’nin Akhisar’da üstlendiği organizasyon öncesi basın mensupları ile yemekte buluşarak program hakkında detaylar verdi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Hamle Eğitim Gönüllüleri Derneği Başk anı Hakan Özkan ve Akhisar Sanayici İş Amaları Derneği (AKİSAD) sekreteri Hayrullah Demirel, Damla Kafe’de verilen yemeğin ardından şunları kaydetti; “Uluslararası Türkçe Öğretim Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen 11.Türkçe Olimpiyatları'nın İzmir ayağı, 24, 25, 26 Mayıs 2013 tarihleri arasında Kültür Park’ta yapılacak. Giriş ücretsiz olacak. Olimpiyatlar kapsamında İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM)'in ev sahipliğinde 24-26 Mayıs 2013 tarihleri arasında yapılacak Kültür Şöleni'ne 140 ülke ve 55 ilden bin öğrenci katılacak. Olimpiyatlar, 1-16 Haziran tarihlerinde 140 ülkeden iki bin öğrencinin katılımıyla devam edecek.

AKHİSAR’DAN ÜCRETSİZ OTOBÜS

Akhisar Olimpiyat Tertip Heyeti Başkanı Hakan Özkan, Üç gün devam edecek şölene Akhisar başta olmak üzere, Beldelerden ve köylerimizden İzmir'e gidecek olan vatandaşlar için 100 otobüs kaldırılacağını açıkladı. Üç gün devam edecek şölen için Akhisar’dan İzmir'e gidecek vatandaşlar için talep olması durumunda araç sayısının arttırılabileceğini belirten Özkan, 25 ve 26 Mayıs tarihlerinde Akhisar Belediyesi önünden saat 11:00 ve 15:00’de otobüsler kaldırılacak. Akhisar Sanayici ve İş Adamları Derneği (AKİSAD) ve Akhisar Hamle Eğitim Gönüllüleri Derneği (HEGDER) tarafından ortaklaşa düzenlenen basın açıklamasında konuşan HEGDER başkanı Hakan Özkan, İzmir’de düzenlenecek Kültür Şöleni'ne tüm Akhisarlıları davet etti.

Özkan; Misafir öğrenciler, Kültür Park’taki stantlarda, ülkelerini Türkçe olarak anlatacak. Romanya’nın, Drakula’nın şatosu ile yer aldığı şölende Bangladeş, Nepal ve Hindistan ‘dinga’ isimli motor taksilerini sergileyecek. Bosna-Hersek ise Osmanlı sebilinden şerbet ikram edecek diyen Özkan, 24-26 Mayıs, saat 11.00-22.30 saatleri arasında gezilebileceğini belirtti. Ayrıca Programda, açılış konuşmaları, Canlı Sahne Performansları ve Stantların gezilmesinden oluşan, Festival Açılış Töreni, 24 Mayıs 2013 Cuma günü, saat 17.00 de Fuar Kültür Park Alanı, Atatürk Açıkhava Tiyatrosunda gerçekleştirilecektir. İzmir içinde bir ilk olacak bu dev organizasyon, yüzlerce ülkeyi ve kültürü ülkemiz insanının huzuruna getirerek, özellikle yurt dışını görme imkânı bulunmayan insanlarımız için bu anlamda bulunmaz bir fırsat teşkil edecek. Ülkemize gelen öğrencilerle ve kültürleriyle birebir temas imkânı elde edecek olan ziyaretçiler, stantları, dolayısıyla katılımcı 140 ülkeyi daha yakından tanıyacaklar. Dedi. Özkan; Ortak dili, sevgi dili Türkçemiz olacak olan festivalin ana temalarından biride EXPO-2020 olacaktır. Her anı fevkalade renkli ve dolu dolu geçecek Festivalde bin öğrenci, bin gönüllü, 500 ücretli personel, 44 bin 500 metrekarelik etkinlik alanı toplam 9 bin kişilik 3 ayrı sahne yer alacak.”dedi.

HEKDER Başkanı Özkan, Türkçe Olimpiyatlarının Amacının, Dil insanların birbirlerini anlamasını ve kaynaşmasını sağlayan bir unsurdur. İletişim çağında kültürlerin birbirleri ile kaynaşması, farklı kültürlere sahip insanların birbirleriyle anlaşması dil ile olmaktadır. Türkiye'nin dünya ülkeleri ile geliştirdiği ilişkiler, Türkçe öğrenen binlerce öğrencinin mevcudiyeti dilimizin hak ettiği konumu elde edeceğinin emareleri sayılır.

Türkçe Olimpiyatları da Türkçemizin dünyada hak ettiği konuma gelmesi ve daha yaygın şekilde kullanılması için oluşturulan bir emeğin ürünüdür. En iyi Türkçe öğrenenleri ödüllendirmek amacıyla 2003 yılından beri düzenlenen olimpiyatlar yurt dışında Türkçeye karşı büyük bir heyecan ve ilgi uyandırmıştır. Türkçe Olimpiyatları bir final niteliğindedir. Yarışmacılar finale gelene kadar birçok aşamadan geçmektedir. Öğrenciler, sınıf ve okul seçmelerinden sonra ülke seçmelerinden geçerek bu olimpiyatlara katılmaya hak kazanmaktadırlar. Bir eğitim yılı boyunca olimpiyatlara yaklaşık 15.000 öğrenci hazırlanmaktadır. Türkiye'deki finallere katılmaya hak kazanan öğrenciler, ülkelerini Türkçe olarak tanıtan stantlar hazırlayıp, kültürlerin kaynaşmasına katkıda bulunmaktadırlar. Her yıl, geleneksel bir keyfiyet kazanan olimpiyatların ödül töreninde, Türk diline ve kültürüne hizmet eden devlet büyüklerine, siyaset adamlarına, basın yayın, eğitim ve sanat camiası mensuplarına özel hizmet ödülleri verilmektedir. Ülkeler arası sınırların yok olmaya başladığı, zaman ve mekân kavramlarının kaybolduğu bir iletişim çağında yaşıyoruz. İnsanlar kilometrelerce uzaklıktaki başka bir insana bir adım ötesindeymiş gibi ulaşabiliyor bu çağda. Bu olimpiyatlar, yurt dışında da Türkçeye karşı büyük bir heyecan ve ilgi uyandırmak olduğunu belirtti.