Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticilerinden Akhisar’da bulunan Keskinoğlu’nda sendika süreci tamamlandı. 

TEKGIDA-İş Sendikası tarafından geçtiğimiz yıl sürecin tamamlanması ve Bakanlık tarafından sendikanın yetkili olduğu tespiti yapılmasının ardından, Keskinoğlu kararın iptali için dava açmıştı. 

Dava iş mahkemesi tarafından reddedilmiş, bu karara karşı Keskinoğlu, istinaf başvurusunda bulunmuştu. Ardından Bölge Adliye Mahkemesi ise istinaf başvurusunun reddine karar vermiş, Keskinoğlu ise karara karı temyiz hakkını kullanmıştı. 

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise İş Mahkemesi ve Bölge Adliye Mahkemesinin kararını doğru bularak onama kararı vererek son noktayı koymasının ardından TEKGIDA-İş Sendikası Keskinoğlu şirketinde yetkisi kesinleşti.

Bu karar sonrası 1500 çalışanı bulunan Keskinoğlu’nda TEKGIDA-İŞ Sendikası artık resmen yetkili oldu. 

KESKİNOĞLU’NDA NE OLMUŞTU?

Dünya Gazetesi’nden Ömer Faruk Çiftçi köşesinde olayı şu şekilde özetlemişti; 

Hatırlanacağı üzere Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticilerinden Keskinoğlu, içine girdiği ekonomik krizden çıkamamış ve 2018 yılında konkordato ilan etmişti.

Bu süreçte beklenilen iyileşme gerçekleşmeyince Akhisar’da yaklaşık 4 bin kişinin istihdam edildiği firmanın hisselerinin tamamı kamu bankaları Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası’na geçmiş, güncel borç da 1 milyar lirayı aşmıştı. Banka yöneticilerinin girişimleri ile Bursalı Matlı Grubu ile Gaziantepli Tiryaki Holding bir araya getirilmiş ilk etapta yüzde 20 hisse oluşturulan konsorsiyuma devredilmişti. Devirle birlikte şirketin yönetimi yeni kurulan Tima Yem Gıda AŞ’ye bırakıldı. Yönetimi alan şirket öncelikle çalışanların geriden gelen maaş ödemelerini yaparak üretimi sürdürülebilir hale getirdi. Ancak bilinmeyen bir nedenle Tiryaki Holding bu ortaklıktan çekilme kararı aldı. Bunun üzerine iki grup arasında yapılan prokolle Matlı Grubu hisselerin tamamını almak için Kasım ayı sonunda Ziraat Bankası ve Halkbank’a başvuruda bulundu. Aynı dönemde döviz kurunda yaşanan dalgalanma sonucu ilk etapta hisse devrine onay veren Tiryaki Holding, kur farkından dolayı zararını gerekçe göstererek Matlı Grubu’ndan ilave para talep etti. Bu gelişmelerden rahatsız olan Matlı Grubu yönetimi de Keskinoğlu satışından komple çekilme kararı aldı ve bunu ilgili bankalara bildirdi.