Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1993 yılında aldığı bir kararla 15 Mayıs'ı Uluslararası Aile Günü olarak ilan etmiştir. 1994 yılından itibaren de tüm Dünyada ve Ülkemizde kutlanmaya başlanmıştır. Bu günün yer aldığı hafta olan 15-21 Mayıs ise Aile Haftası olarak kabul edilmiştir.


Aile, evlenme, kan bağı ve diğer yasal yollarla aralarında akrabalık ilişkisi bulunan ve çoğunlukla aynı evde yaşayan fertlerden oluşan, fertlerin psikolojik, sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarının karşılandığı, topluma uyum ve katılımlarının sağlandığı ve düzenlendiği temel bir toplumsal birimdir. 


Aile genelde belirli bir akraba grubuyla tanımlanır ki bu da sıklıkla çekirdek aile olarak tanımlanan anne baba ve çocuktan oluşur. Aile, bir milleti millet yapan milli ve manevi değerlerin, gelenek ve göreneklerin öğrenildiği bir okuldur. Allah'a, vatan ve millete karşı borçlu olduğumuz vazifeler önce burada öğrenilir. Küçükler ailede büyüklerin davranışlarını görerek taklit eder, devamlı olarak gördüğü hareketler ruhunda iyice yerleşir ve alışkanlık haline gelir. Böylece çocuğun ahlaki yapısı ve kişiliği oluşur Aile toplumun temelidir. Her zaman içinde yer alarak destek aldığımız ve sığındığımız aile kurumu doğumdan ölüme kadar hayatımızın en önemli parçasıdır. 

Sosyal bir varlık olan insan için toplumsal hayat ne kadar önemli ve gerekli ise bir toplum için de o toplumun çekirdeğini oluşturan aile kurumu o kadar hayati bir öneme sahiptir. 


Ülkemizdeki gibi aile yapısına önem veren bir ülkede yaşayan bireyler için aile birliğinin önemi kat kat daha artmaktadır. Son dönemlerde giderek zayıflamakta olan aile kurumuna gereken önemi vermek ve her zaman aile kurumunu güçlü tutmak hem yetişkinlerimiz hem de çocuklarımız için daha sağlıklı bir geleceğe adım atmanın en doğru yolu olacaktır.


Aile Haftasının temelinde; toplumun tüm kesimlerinin aile konusundaki farkındalığının artırılması, aileleri destekleyici faaliyetlerinin teşvik edilmesi, ailelerin toplumsal sorumluluklarını yerine getirebilmesine yardım edilmesi ile ailelere yönelik mümkün olan tüm korumaların ve yardımların sağlanması yatmaktadır. 

Bu anlamda; aileyi güçlendirme konusunda atılacak her adım da büyük bir öneme sahiptir. Zira, güçlü aile yapısı ile güçlü toplum ilişkisi birbiriyle doğru orantılıdır. Bu nedenle ailenin sosyal açıdan desteklenmesi ve güçlendirilmesi, esasında toplumun desteklenmesi, toplumsal dokunun güçlendirilmesidir.

Aile Günü'nün ailenin ve aile değerlerinin güçlendirilmesi ve korunması konusunda yapılacaklara vesile olması temennisiyle herkesi işbirliği ve dayanışmaya davet ediyor, tüm ailelerimize mutlu ve sağlıklı yarınlar diliyorum.


Suudi ARSLAN

Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürü