Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanımız Bahri Yılmaz, basına yaptığı açıklamada Türkiye’de arıcılık sektöründe en büyük sorunun glikozun bal diye satılmasından kaynaklandığını söyledi.
 
Yılmaz, “arılar sahte bal yapmaz çünkü ürettikleri balı yavruları için üretirler. Glikoz, Türkiye’deki pazarımıza ortak oluyor ve arıcılarımız mısır şurubuyla rekabet etmek zorunda kalıyor. Bu tarihten sonra glikozun bal olarak satılması olayına birlik olarak son vereceğiz” dedi.
 
Akhisar bölgemizde uzun yıllardır süren arıcılık faaliyetlerimle şunu söyleyebilirim ki başkanımızın da açıkça belirttiği üzere tüm Türkiye’de en büyük sorunumuz glikozun bal olarak satılmasıdır. Peki glikoz şeklinde satılan balı nasıl ayırt edebiliriz. Aslında uzman olmayanın bu farkı ayırt edebilmesi neredeyse imkansızdır, ancak (glikozlu) yapay bal normal bala göre daha hafiftir. Aynı kapta saklanan iki ayrı bal birbirinden daha farklı gramajlara sahiptir. Ağır olan gerçek baldır. Doğal bal buzdolabına konulduğunda donar ve şekerleşir.
 
Akhisar açısından baktığımızda bölgemizde genel olarak glikozdan bal üretimi yapılmamaktadır. Bu açıdan Akhisar bölgesi Türkiye’nin en şanslı ilçelerindendir. Bunun en önemli nedeni bölgedeki arıcıların bilinçli olması ve doğal bitki örtüsünün arıların ihtiyaçlarını karşılayacak derecede güçlü olmasıdır. Arılar bölgemizde neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek ölçüde bol miktarda ve farklı çiçeklere ulaşabilmektedir. Zaman zaman arıların başka bölgelere götürülmesinin tek nedeni o bölgelerde balın artışının daha fazla olacağı ve daha şifalı bitkilere ulaşma çabasıdır.
 
Bunun yanında arıcılık için balın yanında en önemli insanlar için çok büyük şifa kaynağı olan propolistir. Propolis, arıların bitkilerin kabuğuyla gövdesi arasında topladığı yavrularına antibakteriyel bir ortam hazırladığı ender besinlerden biridir. Propolis ile ilgili üniversitelerin yaptığı ciddi çalışmalar bulunmaktadır. Kanser ve metabolizma rahatsızlıklarında ciddi olumlu etkileri bulunmaktadır. Propolis toplaması arıcılar açısından çok zahmetli iş olduklarından dolayı bütün arıcılar yapamamaktadır. Ancak bu işi sadece ticaret olarak görmeyen insan sağlığını diğer ticari değerlerin hepsinin üzerinde tutan arıcılar propolisi bunca zahmete rağmen toplayarak halk sağlığının hizmetine sunmaktadır. Unutmayınız ki propolisin vücuda verdiği direnç ve hastalıklara karşı sergilediği cesur tutum yüzyıllardır lokman hekimlerin bile tedavisine mesnet olmuştur.  

- - - -