Belirtileri 
• Sık sık ve azar azar idrara çıkma 
• İdrar yaparken yanma 
• Kasık ağrısı 
• Kötü kokulu idrar 
• Bulanık idrar 
• Kanlı idrar 
• Ateş 
• Böğür ağrısı 

Tanı 

İdrar yolu enfeksiyonlarının tanısı oldukça kolaydır. Yapılan bir idrar tetkiki ve idrar kültürü pekçok zaman tanı için yeterli olur.

Alt idrar yolu enfeksiyonları 

Eğer tek şikayet idrar yaparken yanma hissi ise sorun alt idrar yolları enfeksiyonudur.Cinsel yolla bulaşan mikroorganizmalar,cerrahi girişim, sonda takılması,hijyen koşulları kötü tuvaletlerin kullanılması,denize girilmesi,suyun az tüketilmesi gibi nedenlerle olabilir. Eğer mikroorganizmalar yukarıya doğru tırmanırsa idrar kesesi de olaya katılır ve tablo sistite döner. Sistit mesane(idrar torbası) iltihabıdır ve en sık görülen idrar yolu enfeksiyonudur. Sistit sık tekrarlama eğiliminde olan bir enfeksiyondur. 

Üst idrar yolu enfeksiyonları 

Tedavi edilmeyen alt idrar yolu enfeksiyonları mesaneden daha yukarılara doğru ilerleyebilir. Böbreklerin de olaya katılması ile tablo dahada ağırlaşır. Bu durum acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir hastalıktır.Şikayetler çok daha şiddetlidir ve kasık ağrısının yanısıra yan ağrıları görülür. Sistit belirtilerine ek olarak ateş, titreme, bulantı ve kusma ortaya çıkar. Müdahale edilmez ise durum kronikleşebilir ve böbrek hasarı hatta böbrek yetmezliği ile sonlanabilir. 
Kadınlar neden idrar yolu enfeksiyonlarına daha meyillidir ? 
İdrar yolu enfeksiyonlarına kadınlarda erkeklere göre 25 kat fazla rastlanır.Kadınlarda daha sık görülmesinin en başta gelen nedeni kadın ile erkek anatomisi arasındaki farktır.Kadınlarda dış idrar kanalının erkeklere göre çok daha kısa olması idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlar. 
Gebelikte olduğu gibi biriken idrar enfeksiyon için uygun zemin hazırlar.İdrarda bulunan şeker, mikroorganizmalar için çok uygun bir ortam yaratır. İdrar yollarında taş bulunması hem erkekte hem de kadında enfeksiyon olasılığını arttırır. 

Tedavi 

Alt idrar yolu enfeksiyonu vakalarının yaklaşık %80'i antibiyotik tedavisine yanıt verir. Bu amaçla pekçok değişik gruptan ve markada antibiyotik kullanılabilir.Üst idrar yolu enfeksiyonlarında ise hastaneye yatarak damardan antibiyotik tedavisi gerekli olabilir. Tekrarlayan enfeksiyonlarda altta yatan nedeni düzeltmek için ameliyat gerekli olabilir.