Yeni bir iş mi arıyorsun? Bir iş aramaya başlamanın, sizinle mülakat yapmak isteyen şirketleri bulmanın ve işe alınmanın en iyi yolu nedir? İş aramaya başladığınızda oldukça dikkatli olmalı ve attığınız tüm adımları ölçerek atmaya gayret etmelisiniz. Bu durum yeni işinizi bulmak için olabileceği gibi iş değişikliği gibi bir düşünceye kapılmanız durumunda da oldukça işinize yarayacaktır.

Yeni bir iş bulmak, aslında göründüğü kadar zor olmayacaktır. Bu işlemler için gerekli olan çalışmaları yapmanız ve atacağınız adımları bilerek ve planlı bir şekilde yapmanız yeterli olacaktır. Bundan dolayı sizler için oluşturmuş olduğumuz başlıkları detaylı bir şekilde incelemeyi ihmal etmemelisiniz.

En İyi İş Listelerini Bulun

İş ilanlarını hızlı bir şekilde bulmak için kullanılacak en iyi siteler hangileridir? En iyi iş arama sitelerine, işçi bulma kurumlarında, şirket web sitelerine, ağ oluşturma sitelerine, niş iş sitelerine ve iş türüne göre listelenen sitelere göz atın. Ayrıca, fırsatlarınızı en üst düzeye çıkarmak için bir işe alım uzmanıyla çalışmayı düşünün.

İş Aramanızı Odaklı Tutun

İlgi alanlarınıza ve çalışmak istediğiniz yere uyan anahtar kelimeleri kullanarak iş bulmak için iş arama sitelerini kullanın. Arama kriterlerinizi daraltmak, iş aramanıza odaklanmanıza yardımcı olacak ve size gözden geçirmeniz için daha alakalı iş listeleri ve ayıklanacak daha az alakalı olmayan iş ilanları sağlayacaktır. Çalışmak istediğiniz yeri ve ilgilendiğiniz belirli pozisyonları ayrıntılı olarak incelemek için gelişmiş arama seçeneklerini kullanın.

Profesyonel Markanızı Oluşturun

LinkedIn ve diğer ağ sitelerinde profiller oluşturmayı ihmal etmeyin. Sizi profesyonel bir şekilde tasvir eden güçlü bir kişisel marka, işverenlere ve bağlantılara, ilgilenmeleri gereken bir aday olarak güçlü bir olumlu izlenim sağlayacaktır. Bu sayede daha hızlı bir iş teklifi almanız kaçınılmaz olacaktır. Özellikle sosyal ağlarda kendi profesyonel kimliğinizi öne çıkartarak aranan personel olma özelliğini rahatlıkla elde edebileceksiniz.

Kişilerinizle Bağlantı Kurun

Artık ağ sitelerinde profiller oluşturduğunuza göre bunları kullanmaya başlayın. Tanıdığınız herkesle bağlantı kurun, çünkü hangi kişinin iş aramanızda size yardımcı olabileceğini veya size yardım edebilecek biriyle bağlantı kuracağını asla bilemezsiniz. Üniversite mezunuysanız, üniversitenizdeki mezunlar için mevcut ağ oluşturma fırsatlarına göz atın.

İş Arama Uygulamalarını ve Araçlarını Kullanın

İş aramanızı hızlandırmanıza ve kariyerinizi yönetmenize yardımcı olacak çeşitli uygulamalar, widget'lar ve araçlar vardır. Bunları iş aramanızı düzenlemek ve değerli iş arama süresinden tasarruf etmek için kullanın. Bu fırsatları değerlendirerek iş arama faaliyetlerinizin çoğunu akıllı telefonunuzdan veya tabletinizden gerçekleştirebileceksiniz.

Çalışmak İsteyeceğiniz Şirketlerin Bir Listesini Oluşturun

Çalışmak istediğiniz şirketlerin bir listesi var mı? Değilse, şirket bilgilerini araştırmak ve iş aramanızda hedeflenecek şirketlerin bir listesini oluşturmak iyi bir fikirdir. İhtiyaç duyduğunuz tüm bilgiler web'de mevcuttur ve potansiyel işverenler hakkında çevrimiçi olarak ayrıntılı bilgi bulmak kolaydır. Çalışmak isteyeceğiniz işverenlerin bir listesine sahip olduğunuzda, başvurunuzun fark edilmesini sağlamak için bazı özel yardımlar yapabilirsiniz. Hatta yeni iş ilanları yayınlandıktan hemen sonra e-posta bildirimleri almak için kaydolabilirsiniz.

CV Hazırlamak İçin Zaman Ayırın

İşverenler aradıkları becerilere sahip olduğunuzu nereden biliyor? Bunu onlara göstermeniz gerekecek. Hedeflenen CV'yi yazmak için zaman ayırmak ve niteliklerinizi özellikle başvurduğunuz işler için ifade edebilmek oldukça önemlidir. Bu durum CV'nin doğru bir şekilde hazırlanması ile de doğrudan ilişkilidir. Bu konuda profesyonel CV hazırlama platformları yardımı ile işverenlerin dikkatini çekecek bir CV hazırlama imkanı elde etmiş olacaksınız. Mesela şu linkteki adresteki CV örnekleri işinize çok yarayabilir.

Mülakata Gitmeden Önce Hazırlayın

Bir görüşmeye hazırlanmak için önceden zaman ayırmak başarılı olmanıza yardımcı olacaktır. Ne kadar hazırlıklı olursanız, o kadar az stresli olur. Mülakata gitmeden önce şirketi araştırın, uygun şekilde giyin, mülakat sorularını yanıtlama ve sorma alıştırması yapın ve mülakatı yapan kişiyi becerileriniz, deneyimleriniz, güveniniz ve uzmanlığınızla etkilemek için uyumlu bir çaba gösterin.

Bunun için bir arkadaşınızdan yardım isteyerek prova da yapabilirsiniz. Özellikle doğru bir şekilde mülakata girebilmek aynı zamanda mülakattan başarı ile ayrılmanız noktasında oldukça etkili bir unsur olacaktır. Bundan dolayı bu hazırlık sürecini doğru bir şekilde sürdürmelisiniz.

Takip Etmeyi Unutma

Bir görüşmeden sonra tanıştığınız herkese teşekkür ederek devam etmeniz önemlidir. Ayrıca, pozisyona olan ilginizi yineleyin ve işe alım müdürüne bu iş için neden mükemmel bir aday olduğunuzu hatırlatın. Herkes takdir edilmekten hoşlanır ve görüşmeyi yapan kişiye zaman ayırdığı için teşekkür eden hızlı bir e-posta veya not, size iyi bir izlenim bırakmanız için başka bir fırsat verir.

Bundan dolayı mülakat nasıl geçmiş olursa olsun ayrılırken mutlaka teşekkür etmeyi unutmayın ve ardından bunu bir e-posta yardımı ile de belirterek sizi fark etmelerini sağlayın. Bu sayede daha kolay fark edilebilecek ve rakiplerinizden öne geçmeyi başarmış olacaksınız.

Bir İş Teklifine Hemen Cevap Vermeyin

Bir iş teklifi aldığınızda, teklifi dikkatlice değerlendirmek için zaman ayırmanız önemlidir, böylece onu kabul etmek veya reddetmek için daha doğru bir karar almış olursunuz.

Bir işi sırf size teklif edildiği için kabul etmek zorunda değilsiniz, ancak dikkatlice değerlendirin ve reddederseniz, nazikçe yapın. Bunun "evet" veya "hayır" kararı olması gerekmediğini unutmayın. Karşı teklifte bulunarak şartları müzakere edebilirsiniz. Ya da işi daha cazip hale getirecek bazı ekstra avantajlar için pazarlık yapabilirsiniz.

Bunun için karşı tarafın sizden neler beklediğini ve sizin onlara neler katabileceğinizi çok iyi bir şekilde analiz etmelisiniz. Bu analiz sayesinde oldukça başarılı iş teklifleri alabilirken aynı zamanda aldığınız bu teklifleri daha iyi bir duruma taşıyabilmeyi de başarmış olacaksınız.