Tüberküloz dünyada en çok ölüme sebebiyet veren hastalıklardan birisidir. Halk arasında verem adıyla bilinir. Hatta ülkemizde Tüberküloz için “ince hastalık” adı da kullanılır. Solunum yoluyla rahatlıkla bulaşabilen bu hastalığın bakterisi, insanın bağışıklığının en zayıf olduğu anı kolluyor. Bulduğunda da hastalık ortaya çıkıyor.

Tüberküloz, solunum yoluyla bulaşan bir basilin (mikrop) sebep olduğu, bir tür enfeksiyon hastalığıdır. Yalnızca damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Bunun dışında kişinin kullandığı havlu, çatal, bıçak, kaşık veya yiyeceklerle bulaşması bahis mevzu değildir.

Hasta olan kişi normal şekilde konuşurken, hapşırdığında ya da öksürdüğünde ortama yayılan damlacıklar solunum yoluyla karşı taraftakilerce alınırsa o kişi Tüberküloz mikrobuyla karşı karşıya kalabilir. Fakat Tüberküloz enfeksiyonunu alan herkeste bu hastalık gelişmez.

Aslında toplum içerisinde her insan en az bir kez Tüberküloz bakterisine maruz kalır. Fakat herkes hastalanmaz.

Enfeksiyonun vücutta olması ile Tüberküloz hastası olmak farklı durumlardır. Solunum yoluyla alınan mikrobun vücutta hastalık yapması hasta olmak, Tüberküloz mikrobunu solunum yoluyla almak ise enfekte olmaktır.

Nedir?

Tüberküloz çok sinsi bir hastalıktır. Bu yüzden toplumumuzda adı ince hastalık olarak kalmıştır. Belirtileri aylar sonra anlaşılabilmektedir. Belirtileri hafif seyrinde başalar ve zaman içinde yavaş yavaş ilerler. Bu yüzden fark edilinceye kadar aylar geçebilir. Eğer akciğerde bir yara şeklinde ise öksürükle kan ya da kanlı balsam olarak gelebilir. En bariz belirtileri şunlardır:

  • Uzun süren kuru öksürük,
  • Göğüs ağrıları,
  • İştahsızlık,
  • Akşamları yükselen ateş,
  • Halsizlik,
  • Kilo kaybı,
  • İleri vakalarda nefes darlığı,
  • Öksürükle ağızdan kan gelmesi.

Her ne kadar tüberküloz teşhisi kolay konulamasa da bir takım kan tetkikleri, akciğer grafitisi, tomografisi ve testi yapılmalıdır.

Tüberküloz Testi, PPD test adı da verilen bir testtir. Verem savaş dispanserlerinde yapılan Tüberküloz Testi, kişide verem mikrobunun olup olmadığını ortaya çıkarmak için yapılır.

Nasıl Yapılır?

Tüberküloz Testinde tahlilin yapılacağı kişinin ön kolunun ters tarafındaki yumuşak cilt üzerinden aparatla PPD maddesi verilir. Madde verildikten sonra 3 gün boyunca kolda oluşan şişlik gözlemlenir. Oluşan şişlikler 5 mm üzerinde ise test sonucu pozitif olarak değerlendirilir. Tahlil sonucu pozitifle sonuçlanan kişinin önceden verem mikrobuna maruz kaldığı belirlenir.

Tüberküloz çok sinsi bir mikroptur. Vücuda girdikten sonra hastalık yapmadan uzun süre varlığını devam ettirebilir. Tüberküloz mikrobu hücrenin içinde bulunduğu süre zarfında uyku modundadır. Canlı bir şekilde gizlenmiştir. Kişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasını bekler ve bu olduğunda fırsattan istifade ederek uykusundan uyanıp kişiyi verem hastası yapabilir.

Romatizmal hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar bağışıklık sistemini özellikle zayıflatarak Tüberküloz mikrobunun atağa geçmesine, dolayısıyla verem hastalığının başlangıcına yola açabilir. Tahlil sonuçları pozitif çıkan kişiler, yani verem olduğu tespit edilen kişiler doktor kontrolünde tedaviye alınırlar. Doktorun uygun gördüğü süre içinde izoniazid (INH) adı verilen Tüberkülozdan koruyucu ilaçlarla tedavi süreci başlatılır.

Tetra Lab Testi konusunda en iyi hizmeti veren yerlerden birisidir. Hastane gelişmiş laboratuvarları, alanında uzman doktorları ve güler yüzlü hizmeti ile hızlı ve güvenilir testler sunmaktadır.

Test sonucuna göre uzman doktorlar eşliğinde tedavi süreci başlatılmakta, en kısa sürede atlatılmaktadır.