Topraksız tarım; bitkilerin gelişimi ve büyümesi için gerekli olan besinin ve elementlerin toprak dışında farklı katı ve sıvı ortam kullanarak bitki yetiştiriciliğinin yapıldığı tarım şeklidir. Ayrıca topraksız tarım yapay bir ortamda bitkilere fiziksel destek sağlar. Ayrıca kök bölgesinden en uygun hava, besin, su alımının dengeli olması sağlanır.

Topraksız Tarım Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Artan nüfusa bağlı toprak sorunlarının ortaya çıkması insanlığı topraksız tarım için yönlendirmiştir. Dünya nüfusunun hızla artışı dünya üzerindeki tarım alanlarının yetersiz kalacağını düşündürmektedir. Toprağın erozyon, çoraklaşma gibi sebeplerle tarım için kullanımı azalmaktadır. Su ve gübre girdisinin azaltılarak daha verimli sonuçlar alınmıştır. Bütün bunlar topraksız tarımı değerli kılar.

Topraksız Tarım Avantajları

Modern işletmelerde yıl boyu süren üretim yapıldığı için verimlilik normal tarıma göre daha yüksektir. Ayrıca topraksız tarım daha küçük alanlarda çok ürün yetiştirme imkânı sağlar. İstenilen iklim şartlarının oluşturulması, yeterli dengeli beslenme uygulanması verimliliği arttırır. Üretim alan steril olduğu için tarımsal ilaç kullanımı gerekmez. Çapalama, yabancı madde ile mücadele gibi faktörler olmadığı için işçilik azdır. Sizler de https://www.hortiturkey.com/yazilar/topraksiz-tarim-nedir adresinden temin edebilirsiniz.