Heat trace Cable daha çok endüstriyel alanda kullanılan bu terim ısıtıcı kablonun endüstriyel tanımıdır. Rezistans Kablolar; Endüstride; gaz ve sıvı akışkanların donmaya karşı korunması, ısı kaybının önlenmesi veya ısıtılması ihtiyacı ile sıkça karşılaşılır.

Bu ihtiyaç her ortam ve işletmede, refakatçi sıcak su-buhar boruları veya elektrikli ısıtıcı kablolar ile giderilmektedir.

Son 50-60 yılda, endüstriyel tesislerde ısıtıcı kabloların ısıtma ve ısı izleme (heattracing) amaçlı kullanımı, buhar ve sıcak sulu sistemlere oranla sürekli bir artış göstermektedir. Bunun nedeni, modern ısıtıcı kabloların sağladığı güvenilirlik ve çok uzun ömürlü olmalarıdır. Ayrıca elektrik enerjisinin çok kolay denetlenebilmesi ve ısıtıcı kabloların bakım istememesi işletme giderlerinde büyük tasarruf sağlamaktadır. Daha önemlisi, endüstriyel tesisler hızlı ve düşük maliyetli bir yolla kesintisiz çalışma olanağına kavuşur.

Isıtıcı kablo günümüzde rampa ısıtma- zemin ısıtma-zeminde kar buz önleme- çatı oluk ısıtma, boru hatları ısıtma gibi projelerde kullanılmaktadır.

Genel ısıtıcı kablo uygulama alanlarından endüstriyel boru hattı ısıtma başta gelmektedir. Yurt dışında yıllardır kullanımda olan boru hattı ısıtma ve ısının korunması konusunda ısıtıcı kablo kullanımı günden güne artmaktadır. Soğuk iklimlerde kurulan endüstriyel tesisler kışın havaların soğuması ile sıkıntıya girmektedir. Proses hatlarındaki yoğun malzemenin katılaşmaması veya kristalleşmemesi için belli ısılar korunarak gönderilmelidir. Isıtıcı kablo uygulamalarında proses hatları istenilen sıcaklıklarda tutularak malzeme akışkanlığı sağlanmaktır.

Soğutma hatlarında donma en çok yaşanan problemler arasında gelir sistemin off konumuna geçmesi durumunda hareketsiz kalan su donar. Donma sistemin durmasını sağlar ısıtıcı kablo ile boru hattı ısıtma yapılır. Isıtıcı kablo ile boru hattı ısıtma sistemin sorunsuz çalışmasını sağlamaktadır.Endüstriyel Uygulamalarda Üç Tip Isıtıcı Kablo Kullanılmaktadır.

Kendinden Regüleli Isıtıcı Kablo (Self-regulating Heating Cable)
Sabit Güç Kablo ısıtıcı Kablo (Constant wattage Heating Cable)
Seri Dirençli Isıtıcı Kablo (Serial Resistance Heating Cable)
 

Kendini Sınırlayan (self-regulating) Isıtıcı Kablolar
Isıtıcı kablo sektöründe çok fazla kablo çeşidi vardır. Bunlardan bir tanesi Self regulating ısıtıcı kablolardır. Bu kablonun yapısı karbon parçacıkları ile katkılanmış ısıtma matrisine gömülü iki adet ısıtıcı telden oluşur. Çalışma sırasında sıcaklık yükseldiğinde, moleküler genişleme karbon parçacıkları arasındaki mesafeyi artırır. Direnç artar ve çıkış gücü düşer. Sıcaklıklar düştüğünde, bu süreç tersine döner ve çıkış gücü artar. Bu fiziksel özellik, ısıtıcı kablonun asla aşırı ısınmayacağı, çapraz, üst üste monte edilebileceği ve sıcaklık kontrolörü olmadan çalıştırılabileceği anlamına gelir.

Sabit Güç Rezistans Kabloları (Constant wattage Heat Trace Cable)
Rezistans kabloların her bir metresi, her sıcaklıkta sabit enerji verir. Yapıları itibarıyla akım taşıyan ve ısı üreten kısımları farklı iletkenlerden oluşmuştur. Bu kablolar istenilen her boyda kesilebilir ve kullanılabilirler. Soğuk uç gerektirmezler ve montajı, tek uçtan enerji verilmesi sayesinde her türlü heat tracing uygulamasında oldukça kolaylık ve düşük maliyet sağlar.

Sabit Güç Isıtma kabloları, bir dizi ısıtma bölgesinden oluşur (uzunluk = kontak aralığı) ve gerekli uzunluğa kadar kontak mesafesinin bölümlerinde boyuna kesilebilir. Uzunlukları keserken, ısıtma devresi bir sonraki temas noktasına kadar kesilir ve bu aktif olmayan parça soğuk uç 80 cm ile 100 cm olarak kullanılabilir. Tasarım aşamasında ek olarak planlanan ısıtma devresi başına bir kontak aralığı uzunluğu hesaplanmalıdır.

Seri Dirençli Isıtıcı Kablo (Serial Resistance Heating Cable)
Seri Dirençli Isıtıcı Kablolarda enerji taşıyan kısım ile ısı üreten kısım aynı olup krom-nikel teldir. Bu kablolar değişik dirençlerde üretilebilirler. Bu kabloların dirençleri, boyları ile doğrudan orantılıdır istenilen güç değerine göre belirli direnç diğerlerine göre belli metrelerde kesilebilir.

Üzerlerinden geçecek akım değerlerinin aşırı yükselmesini önlemek için, kullanılabilecekleri minimum bir uzunluk sınırlaması mevcuttur. Tek iletken ve çift iletkenli olmak üzere iki tip seri dirençli kablo (serial resistance cable) vardır. Tek iletkenli kabloların bir ucundan faz diğer ucundan nötr bağlantısı yapılacak şekilde üretilmiştir. Çift iletkenli seri dirençli kablolarda ise tek uçtan faz ve nötr bağlantısı yapılarak bağlantı kolaylığı sağlar.