Evli ve 2 çocuk babası 47 yaşındaki Nihat Uz 2012 yılının Şubat ayında 22 arkadaşı ile birlikte “Akhisar Taraftarlar Derneği” ni Ticaret ve Sanayi Odası Meclis salonunda toplanarak kurdular. İnönü Mahallesi 154 sokak No.30 da ki lokalde çalışmalarına başladılar. 6 yıl içinde önemli projelere imza atan Taraftarlar Derneği Veteranlar futbol takımı ile adını ön plana çıkardılar. Özellikle Akhisar Belediyespor’u, daha sonra adı Akhisarspor olarak değiştirilen takımın Süper Ligde mücadelesini yakından takip ettiler. Nihat Uz yönetici arkadaşları ile önemli bir adım atarak 2016 yılında Akhisarspor’un ilk kurulduğu tarihlerdeki forma rengi olan Mor Beyaz renkleri taşıyan Akhisargücü Spor kulübünü Hürriyet Mahallesi 224 sokak No 111 de kurdular. 3 katlı olan binada Dernek ve kulüp olarak faaliyetlerine devam ediyorlar. (Aşağıda soru cevap şeklindeki röportajımızda dernek ve kulüp hakkında geniş açıklamalar bulacaksınız.)

Yakın zamanda Akhisarlı eşini kaybeden, 74 yaşında, 8 yıl Türk Voleybol Milli takımında ay yıldızlı formayı giyen, İzmir Tekel’de voleybol oynamaya başlayan,  Ankara Deniz Gücü,  İstanbul İETT, Borankay, Beykoz ve Fenerbahçe voleybol takımlarında oynayan 72 yaşında yolu Akhisar’a düşen ve Akhisargücü kulüp başkanı ile bir Banka Müdürü odasında tanışan Sami Akgün, bir yıl içinde Akhisargücü erkek voleybol takımını 2. Lige çıkardı.

İlk defa tanıştığım Sami Akgün ile birlikte minik kız voleybolcuların antrenmanı sırasında solona girdik. Minik voleybolcuların antrenmanı bırakarak Sami Akgün’e koşarak sarılmaları anlatılmaz; sadece görülmeliydi. 8-9-10 yaşındaki kızların hiç art düşüncesiz Sami Akgün’e koşup sarılmalarının örnek olmasını diliyorum. (Bembeyaz, topuz saçları, sırım gibi vücudu bulunan Sami Akgün inişli çıkışlı yaşantısını anlattı röportajımızda.)  

Mustafa Özdemir ile yağışlı bir günde, Akhisargücü spor kulübünün bulunduğu Hürriyet Mahallesindeki lokalinde, Dernek ve kulüp başkanı Nihat Uz ve Voleybol Antrenörü Sami Akgün ile buluştuk. Sorularımı önce başkan Nihat Uz’a sormaya başladım.

Haldun AKYÜZ (H.A)=Sayın  Nihat Uz,sizi Taraftarlar Derneğinizin, Belediye hizmet binasının arkasındaki lokalde, daha sonrada daha yakından Akhisar Belediyespor’un Süper Ligde ki ilk sezonunda, maçlarını Manisa 19 Mayıs stadı yerine Akhisar Şehir stadında oynaması için izin alarak başlattığınız imza kampanyasın da tanıdım. Oradaki dik duruşunuzu ve imza kampanyası tarafından Milletvekili Uğur Aydemir ile yaşanan tatsız olaylar hakkında açıklama yapar mısınız.  

NİHAT UZ (N.U)=Akhisar Belediyespor 2011-2012 sezonunda ligin son haftasında Rize Deplasmanında oynadığı futbol ile Bank Asya 1. Liginde şampiyon olarak Süper lige çıktı.2012-2013 sezonun da Süper Ligde ilk sezonumuza başladık. Ben ve 22 idealist arkadaş ile birlikte Taraftarlar Derneğini kurduk. Kısa zamanda Akhisarlı sporseverler tarafından olumlu karşılandık ve sevildik. Yapılan üst düzey görüşmeler ve kamuoyunda Süper lig maçlarının şehir stadında yapılacak yatırımlarla oynanması gündeme oturdu. Akhisarlı futbolseverler ve sporseverler, bir Fenerbahçe, bir Galatasaray, bir Beşiktaş ve diğer süper lig takımlarının şehrimize geleceğini, ekonomik ve sosyal açıdan Akhisar’ın çıtasının yükseğe taşınacağında birleştiler. Bizde Taraftarlar derneği olarak bu konuda önemli adımlar attık. Bir anda maçlarımızı Manisa 19 Mayıs stadında oynama kararı alındı. Akhisar’da her sporsever gibi bizde dernek olarak şok olduk. Ne yaparız diye harekete geçtik. Taraftarlardan “bir şey yapın” diye baskılar başladı. İzin alarak maçları Akhisar’da oynamak için imza kampanyası başlattık. 3 gün içinde Maçlarımızı Akhisar’da oynayalım diye 11 bin Akhisarlı imza attı. Bu imzaları, zamanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Spor bakanı Suat Kılıç’a klasörler halinde bizzat biz götürerek  teslim ettik. İmza kampanyası sırasında engellemelerle karşılaştık. İmza kampanyası sırasında Milletvekili Uğur Aydemir gelip tepki gösterdi.  Çok geç olmasına,6,5 sezon Manisa’da oynamamızı rağmen yeni stadının yapımında, dernek olarak, Akhisarlılar ile birlikte bir katkımız olduğunu düşünüyorum.

H.A.Sizin dernek olarak bir de Veteranlar takımınız vardı. Biraz ondan bahseder misiniz? 

N.U.Taraftarlar Derneği olmamız bir Veteranlar takımı oluşturmamızı kaçınılmaz kıldı. Amacımız, spora ve futbola âşık, daha gençken takımlarda oynamış veya sempati besleyen arkadaşları bir araya getirmekti. Bunu da gerçekleştirdik. 30-40-50 hatta daha ilerideki yaşta olan futbolseverler bir araya geldik. Kısa zamanda başta ege bölgesi olarak birçok veteran takımı ile deplasmanlı müsabakalar yaptık. Dostluklar edindik. Bölgesel ligde mücadele yapıyoruz. Müsabakalarda alınan neticeden önce belirttiğim gibi karşılıklı dostlukların kurulması ve takımımızda olan 25-30 kişinin de maçlarda forma giymesini sağlayarak gerçek dostluğun ve birlik beraberliği sağladığımıza inanıyorum.
H.A.Gelelim; benim için özellikle, yaş guruplarında ki Basketbol, Voleybol, Satranç, futbol, yüzme, çalışmalarının gerçekleştiği Akhisargücü Spor kulübünün kurulmasına ve çok kıza bir zamanda Voleybol erkek takımının 2. Voleybol ligine çıkmasına. Ve özellikle disiplinli bir şekilde aileler ile kurulan ilişkilerle size güvenin artmasına. Bu konuyu açarak anlatır mısınız?

N.U.Taraftarlar Derneğini kurduğumuz arkadaşlarla,”Akhisarlı çocuklara, gençlere dönük spor ve ahlak konusunda nasıl yardımcı olabiliriz” diye görüşlerimizi masaya yatırdık. Maddi ve manevi katsı sağlayarak Akhisargücü Spor kulübünü kurmaya karar verdik. Futbol yaz spor okulunu devam ettiren amatör ruhlu beden eğitim öğretmenleri aynı ruhta olan arkadaşları ile toplantılar yaptık. Bizlere büyük cesaret verdiler. Taraftarlar derneği yönetimindeki arkadaşlarımız Sabahattin Garip, Hüseyin Memişler, İsmail Atar, Güner Güngör, Aydan Akkuş ve Kenan Molla, beni kulübün de başkanlığına getirip omuzlarımdaki yükü arttırdılar. Seve seve eşimin büyük desteği ile kısa zamanda Akhisargücü kulübünün Akhisarlılar tarafından güvenini kazandık. 

Allah bile, bizim iyi niyetli, çocuklarımıza ve gençlere hiçbir art düşünceye sahip olmadan çaba sarf ettiğimiz için şans eseri karşımıza Milli olmuş, büyük tecrübe sahibi Sami Akgün ağabeyimizi çıkardı. Bize ağabeyliğin yanında, Voleybol konusunda destek vereceğini söyledi. Biraz sonra benimle yaptığınız sohbetten sonra onunla da konuşacağınızı söylediğiniz için bu konu hakkında açıklamaları ona bırakmak istiyorum. 

H.A.= Akhisar gücü erkek voleybol takımı bir yıl gibi kısa zamanda 2. Lige yükselmesini tabi ki Milli Oyuncu Sami Akgün anlatacak ama, sizde biraz bahsedip, alt yapı çalışmalarından ve yaşadığınızı tahmin ettiği engelleme ve sorunlardan  bahseder misiniz?

N.U.Önce şuna değinmek istiyorum. Yaptıklarımızı belki kıskanıyorlar ve haksızlığa tahammül etmediğimiz için her zaman ve her yerde konuştuğumuz için, çok engellerle karşılaştık. Sadece voleybol ve basketbol de yaş gurubu çocuklarımız ve gençlerimiz için şehrimizin tam ortasındaki spor salonumuzdan hiç nedeni belli olmamasına rağmen faydalanmıyoruz. Defalarca girişim yaptık. Netice alamadık. Her iki branşta 500 yakın sporcumuz var. Özel araçlarla destek verdiğimiz, düzenlemeler yaptığımız okulların salonlarından faydalanmaya çalışıyoruz. 2. Lige çıkan erkek voleybol takımımız Manisa’da çalışıyorlar. Futboldaki yaş gurupları çocuklarımız halı sahalarda bir araya gelebiliyorlar. Şehir stadında bir planlama yapıp çim sahada çalışma yapmamıza bir türlü çözüm bulunmuyor. Bu anlamda destek veren arkadaşların sayesinde her geçen gün geliştiğimizi anlatmak istiyorum. Büyük şansımız ve bizi 2. Lige çıkaran Milli voleybolcu Sami Akgün’ün baş antrenörlüğünde Onur Gonca, Tarık Girgin ve Yeliz Tercan yaş gurupları 200 kız ve erkek voleybolcuları çalıştırıyorlar. Onur Bayar, Süleyman Caner, Alper Kürkçü ve Mehmet Paksoy’da kız ve erkek basketbol ekiplerinin başında bulunuyorlar. Futbolda Serdar Çengel Umut Tüccar, Oryantrink Özgür Morbel ve Fehmi Yaman, Satrançta Barış Esen ve Bircan Biçer, birbirleri ile diyalog içinde öğrencilerine branşlarında bilgilerini aktarırlarken, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Ben sporcunu, zeki, çevik ve ahlaklısını severim” sözleri doğrultusunda da eğitiyorlar. Şehrimizde kapalı yüzme havuzu olmadığı için yaz günleri de yüzme kursları açıyoruz. Önümüzdeki günlerde ön temaslarını yaptığımız Jimnastik branşını da gündemimize alacağız.

H.A. Hem derneğin, hem de kulübün başkanı olarak zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim.  Şimdi sizin kulüp olarak şansınız, olan Akhisar’da Voleybol’da  ilk olarak ligde mücadele edecek olan erkek takımınızın antrenörü Milli takımda file önünde ay yıldızlı formayı giyen  Sami Akgün ile sohbetimize başlayalım.  Sayın Akgün,  özel hayata girmeden voleybolculuğunuz konusunda sizi tanıyalım.

SAMİ AKGÜN=(S.A.) 74yaşındayım. Sevdam olan Voleybola İzmir Tekel kulübünde başladım. En fazla 8’er yıl İstanbul İETT ve Borankay’da oynardım. 11 yıl Türk milli takımda forma giydim. Askerliğim de Ankara Denizgücü’n de, ayrıca Vinileks, Bursa Mako, Beykoz ve Fenerbahçe voleybol takımlarında da oynadım.     

H.A. Milli bir voleybolcu olarak, birçok ünlü takımda oynayan, yolunuz nasıl Akhisar’a düştü?  Okulların voleybol takımlarından başka Akhisar’da hiçbir kulübün voleybol takımı olarak kısa zamanda, başarıyı nasıl yakaladınız? Ufacık kız takımı sporcuları çalışma sırasında bir anda size koşarak sevgi gösterip sarılmaları sevgisini nasıl sağladınız? 

S.A. Manisa’da Spor akademisinde ki bazı öğrenciler ile bir takım oluşturmuştuk. Fakat idari açıdan bir bütünlük sağlayamadık. Kısa bir zaman önce aniden kaybettiğim eşim Akhisarlıydı. Nihat Bey arkadaşlarının ciddi bir ekip olarak Akhisargücü kulübünün varlığını, bir dostumuzdan öğrendim. Ortak dost bizi bir araya getirdi. Görüşmelerimiz sonunda, Manisa’daki öğrencilerim ile birlikte Mor Beyaz’lı Akhisargücü erkek voleybol takımını oluşturup çalışmalara başladık. İdari açıdan yetkiler alınarak 2. Lige yükselme maçlarını oynadık ve başarılı olduk. Yönetim olarak alt yapıların oluşması gerektiğinde birleştik. Okulları izinler alarak taradık. Çok yetenekli yaş guruplarında sporcular olduğunu tespit ettik. Amatörce gönül veren beden eğitimi öğretmenleri ve antrenörler ile ortak programlar hazırladık. Çok başarılı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Diğer çalıştırıcılar ile her çocuk ve genç oyuncu ile bire bir ilgilenmeye çalışıyoruz. Beraberce gittiğimiz bir çalışmadan yaşları 8-9-10 olan kız çocukların bana gösterdikleri sevgi bunun göstergesidir kanısındayım.

H.A. Sayın Uz, sayın Akgün tekrar teşekkür ederken, sağlıkla başarılarınızın devamını diliyorum.