2019 yılının ilk günüyle birlikte plastik atıkların çevre kirliliğini azaltmak adına alışverişlerde kullanılan plastik poşetler birkaç istisna dışında paralı hale getirildi. Bu poşetler için standart bir ücret belirlendi. Türkiye’nin dört bir yanında yaptığınız alışverişlerin ardından aldığınız ürünleri taşımak için plastik poşet talep etmeniz halinde 25 kuruş ödeyerek bu poşeti alabiliyorsunuz.

Uygulamanın üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçti. İlk etapta uygulamaya vatandaş nezdinde çok tepki olmuştu. Peki, uygulamanın halk nezdindeki karşılığı güncel olarak nasıl? Dilerseniz güncel halk tepkilerinin ne yönde değiştiğine dair 2019 yılında 4Service tarafından yapılan bir anket üzerinden göz atalım.

Ücretli plastik poşet uygulamasından çoğunluk memnun değil.

Ankette vatandaşlara ücretli plastik poşet uygulaması ile ilgili görüşleri soruluyor. Bu görüşler çerçevesinde 1’nci yılını dolduran uygulamadan ankete katılanların %97,7’sinin memnun olmadığına dair görüş bildirdiği görülüyor.

Bununla birlikte ücretli plastik poşet uygulamasına karşı ankete katılanların %98’inin alışveriş çantası veya nonwoven çanta gibi önlemler aldığı görülüyor. Buna karşılık ankette önlem olarak yapılan davranışlardan bir diğeri de 15 mikronun altındaki inceliğe sahip olan ve marketlerin manav, şarküteri gibi reyonlarındaki ürünleri koymak üzere verilen ince ve ücretsiz plastik poşetlerin kullanılması da bir diğer yöntem olarak görülüyor.

Ayrıca yine anket sonuçlarına göre ilginç görülebilecek birkaç tespit daha şu şekilde belirtilebilir:

  • Ücretli plastik poşet uygulamasından önce markalı çöp poşeti satın almamasına rağmen uygulamadan sonra özel olarak çöp poşeti satın almaya başladıklarını ifade eden kişi oranı ankete katılanların %75’i olmuştur.

  • Alışveriş poşetine para ödemesiyle birlikte bu poşetlerde alışveriş yaptığı marketin veya mağazanın marka isminin yazmasına karşı olanların oranı ise ankete katılanların %90’ını oluşturuyor.

  • Bu poşetlerde naylon yerine kâğıt tercih edilmesini tercih edenlerin oranı ise sadece %10 olmuştur.

Plastik poşete en iyi alternatif

Plastik alışveriş poşetlerinin ücretli olmasının ardından anket sonuçlarında da görüldüğü üzere bu uygulamaya önlem olarak halkın büyük çoğunluğunun tercihi alışveriş çantası olarak da bilinen nonwoven poşetler.

Nonwoven çanta olarak alışverişlerde her daim kullanılabilecek çantalar nonwoven çanta makinası ile üretilebilmektedir.

Son dönemde ülkemizde uygulanan ücretli plastik poşet uygulaması ile birlikte de nonwoven çanta üretimi sektöründe ciddi atılımlar gözlenmiştir.