Yapısında ve içeriğinde kimyasal bakımdan tehlike bulunduran, yanıcı veya patlayıcı özelliğe sahip olan materyallerin, maddelerin farklı konumlar arasındaki lojistiğini kapsayan hizmettir. ADR taşımacılığında önemli olan güvenlik sisteminin tam kapasite çalışıyor olmasıdır. Bu bağlamda tehlikeli madde taşımacılığı yapacak şirketin yüksek güvenlikli ekipmanlara sahip, profesyonel bir altyapısının olması gerekmektedir.

Tehlikeli madde taşımacılığı yapmak isteyen firmalar, öngörülen tüm şartlara sahip olup, ADR yeterlilik belgesi bulundurmak zorundadır.

Tehlikeli Madde (ADR) Sınıfları Ve Özellikleri

ADR, ‘tehlikeli maddelerin karayolu ile uluslararası taşımacılığına ilişkin Avrupa Anlaşması’ olup, uluslararası sözleşme niteliği taşır. Bu yönergeye göre, tehlikeli madde barındıran ürün ve malzemelerin, insan sağlığına tehlike arz etmeyecek ve çevreye zarar vermeyecek şekilde, güvenli bir şekilde karayolları ile nakliyesini sağlayan bir yönergedir. ADR Taşımacılığı, devamlı denetim ve kontrol altında olmasıyla oluşabilecek sorunların önüne geçmek için önemlidir. Aşağıdaki maddelerin taşınabilmesi için ADR belgesi gerekmektedir.

Sınıf 1 – Patlayıcı maddeler ve nesneler: Yüksek ısı, darbe ve çarpmalara karşı, kıvılcıma karşı hassasiyet gösterir.

Sınıf 2 – Gazlar: sıkıştırılmış, basınç halinde çözünmüş veya sıvılaştırılmış

Sınıf 2.1 – Alevlenir gazlar: Yangın ve patlama meydana getirebilir, yüksek basınç ve ısıda bu etkiler oluşabilir.

Sınıf 2.2 – Boğucu gazlar: Patlama etkisinin yanında gazlar boğucu da olabilirler, bu etkiler yüksek ısı ve basınç ile ortaya çıkabilmektedir.

Sınıf 2.3 – Zehirli gazlar: Oksitleyici ve asitli gazlar, yanıcı ve zehirli olabilirler.

Sınıf 3 – Yanıcı sıvılar: Maruz kalacağı tüm ısı ve basınç durumlarında yangın tehlikesi oluştururlar. Parlama noktaları tehlikeleri hakkında bilgi verir.

Sınıf 4.1 – Yanıcı Katılar, hassasiyeti az patlayıcılar: Ateş, kıvılcım, sıcak yüzeylerle temasında kolaylıkla tutuşabilirler. Yangın esnasında zehirli gazlar yayabilirler.

Sınıf 4.2 – Kendiliğinden yanmaya yatkın maddeler: Herhangi bir ateş kaynağı olmadan kendi kendilerine tutuşabilirler. Su ve hava ile temasında aşırı tepkime gösterebilirler.

Sınıf 4.3 – Su ile temas ettiğinde yanıcı gazlar çıkaran maddeler: Su ile reaksiyona girmeleri sonucu yanıcı gaz ortaya çıkartırlar. Yangın meydana gelebilir.

Sınıf 5.1 – Yükseltgen, yakıcı ve oksitleyici maddeler: Başka maddeler ile karışımı sonucu yanma veya patlama meydana gelebilir. Sürtünme ve çarpışma yangın oluşturabilmektedir.

Sınıf 5.2 – Organik peroksitler: Tehlike derecesine göre kendi içerisinde yedi gruba ayrılırlar. Cilt ve göz ile temasında ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

Sınıf 6.1 – Zehirleyici maddeler: Bir gramı bile insan sağlığı için ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Sınıf 6.2 – Bulaşıcı Maddeler: Kendi içinde iki gruba ayrılır. İnsanlar ve hayvanlar için bulaşıcı özelliktedir.

Sınıf 7 – Radyoaktif maddeler: Radyoaktif maddeler zararlı ışınlar yayarlar.

Sınıf 8 – Aşındırıcı Maddeler: Diğer eşyalar ve canlılar üzerinde deride ve tat alma duyusunda ciddi hasarlara neden olabilmektedir.

Sınıf 9 – Muhtelif (çeşitli) tehlikeli madde ve nesneler: Birbirinden farklı özelliklere sahip toplama bir sınıftır, birçok tehlikeyi aynı anda barındırır.

D Ulaştırma A.Ş. ADR Taşımacılığı

D Ulaştırma Şirketi, tehlikeli madde taşımacılığı yaparken çevre güvenliğini esas almaktadır. Tüm çalışanlar gerekli eğitimlerini tamamlamış kişilerden oluşmaktadır. ADR belgelerine sahip olmakla birlikte sürücüleri uzman eğitimli kişilerden oluşmaktadır. D Ulaştırma, yerel ve küresel pazarda, organik ve inorganik kimyevi madde ile birlikte gıda ürünleri lojistiği alanlarında müşterilerine en kaliteli hizmeti vermektedir.