Kapalı ortamlarda özellikle havayı temizleme ve nem dengeleme yapan cihazlar soğutma sistemleridir. Özellikle kalabalık mekanlarda soğutma sistemine ihtiyaç duyulmaktadır.  Büyük ve geniş alanların verimli şekilde iklimlendirilmesini sağlamak için her boyda yerleştirilebilir. Sanayide, otomobillerde, makine donanımlarında, nükleer reaktörlerde ve daha pek çok alanda kullanılmaktadır. Hava soğutma sistemleri kullanılan en yaygın sistemdir. Maliyet açısından diğerlerinden daha uygun fiyatlı olduğundan tercih edilmektedir. Bulunması oldukça kolay olduğu için her yerde görebilmek mümkündür. Piyasada oldukça fazla çeşidi de vardır. Bunun yanında çok sesli çalışmaları ve yalnızca oda soğutma kadar performans sergiledikleri için de dezavantajlıdır denilebilir. Klasik pervane çeşitleri bu grubun içinde yer almaktadır. Daha yeni uygulanmaya başlayan bir soğutma tipi olarak su soğutmayı da ele alabiliriz. Çalışma prensibi olarak arabadaki soğutma sistemiyle aynıdır. Hava soğutmaya göre daha yüksek performans göstermektedir. Sessiz çalışmalarıyla daha etkilidirler. Daha pahalı bir sistemdir. Bu yüzden her yerde görmek pek mümkün değildir. Kasa içine sığmaz, taşınırken zorlanılır. Bir diğer soğutma sistemi olarak gaz soğutma ele alınabilir. Çok iyi soğutma performansı vardır.Diğerlerinden daha yüksek maliyetli olmasıyla bilinir. Bir de endüstriyel soğutma sistemleri vardır ki, bunlar da ürünlerin depo ömrünü uzatmak adına kullanılmaktadır. Su ürünleri, tarımsal, medikal ürünler, unlu mamüller gibi bozulabilme olasılığı yüksek olan ürünlerin korunması için oldukça etkili olmaktadır. Merkezi soğutma sistemleri projelendirme esaslarına göre üretilmiş ve iki ya da üç kompresörlü olarak tasarlanmıştır. Çok işlevli soğutma işlemleri için en etkili bu tür soğutma sistemleridir. Proje bazında tasarlanır ve geniş kapasite aralığında yer almaktadır.

    Soğutma sistemlerinin verimli çalışması için belli kurallara uyulması gereklidir. Soğutma cihazının kurulacağı alanın en iyi şekilde tahliye edilmesine özen gösterilmelidir. Kullanılacak mekana göre soğutma cihazı seçilmelidir. Alan büyüklüğü hesaplanarak cihaz konulmalıdır. Aksi takdirde daha maliyetli ve gereksiz büyüklükte ya da yetersiz cihazla yeterli performansı almadan sistem çalıştırılır.

  Soğutma sistemi fiyatlarına baktığımızda sistem elemanlarının işlerliğine, sistemin kurulacağı ortama, bağlantı parçası kalitesine, iç ünitelerin özelliklerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Enerji tasarruflu bir soğutma sistemi tercih ederseniz çok ucuza mal edemeyeceğinizi de bilmeniz tavsiye edilmektedir.

birsogutma.com