Eminiz ki hepimiz ya elimizdeki akıllı telefonlarla ya da gelişmiş kameralar aracılığıyla fotoğraflar çekiyoruz ancak istediğimiz görüntüyü alamıyoruz. Çünkü çoğumuz retouch işlemi gerçekleştirmeden ham hali ile bu fotoğrafları kullanmaya çalışıyoruz. İşte yanlış yapmaya başladığımız noktada tam olarak burası. Çünkü internette gördüğümüz o iyi fotoğraflar büyük oranlarda düzenleme işlemlerinden geçiyor. Peki bu işlem bu kadar gerekli mi? Düzenleme olmadan iyi fotoğraf olmaz mı? Shutterbug isimli profesyonel fotoğrafçı ve retouch uzmanına bu konuyu sorduk. O da bize güzel fotoğraflar elde etmek için gerekli olan bilgileri verdi.

Retoucher Ne Demek?

Shutterbug : “Öncelikle yaptığım işi anlatmam da fayda var. Profesyonel anlamda fotoğraf çekimleri yapıyorum. Sonrasında bu fotoğraflardaki pürüzleri gideriyorum. İşte retouch nedir ve retoucher ne demek sorularının cevabı tam da bu. Bu düzenlemeyi yapan kişi. İşin içinde olmayan biri için bu anlamsız ve basit gözüküyor olabilir. Size bir örnekle açıklayayım. Diyelim ki bir pastacıya girdiniz. İki tane çikolatalı pasta var. Birisini güzelce süslemişler diğerinin üstüne ise kremayı atıp bırakmışlar. Malzemeler birebir aynı. Hangisini tercih edersiniz? Aslında bizim yaptığımız işi en iyi şekilde açıklayan örneklerden birisi.“

 İyi Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Shutterbug: “ İyi fotoğraf, profesyonel fotoğraftır. Profesyonel fotoğraf uygun ışık yakalanmadan çekilmez. Profesyonel fotoğraf uygun mekân olmadan çekilmez. Bunlar fotoğrafçılıkta altın kurallar. Kaliteli fotoğraf makineleri, doğru ayar yapılmazsa emin olun herhangi bir kameradan daha kötü görüntü verirler. Bu manada fotoğrafçılığın basit bir iş olmadığını söylemekte fayda var. Bir çeşit matematikçiyiz diyebiliriz. Fotoğraf için kadran ayarları, fotoğraf ışık açıları bunlar her ortama ve profile göre tekrar hesap yaptığımız detaylar. Bu yüzden akıllı telefon ile fotoğraf çekimi yapanlar üzülmesinler. Sadece iyi kamera ile olacak iş değil bu.”

Retouch Nasıl Yapılır?

Shutterbug: “ Bu işte verim isteniyorsa bir profesyonelle çalışmak şart. Profesyonel retoucher olanların gözleri farklı evrimleşmiştir desem abartmış olmam. Evet, bazı büyük hataları sizde kendinizce düzeltebilir ya da filtre atarak maskeleyebilirsiniz. Ancak, bizim yaptığımız iş piksel boyutlarına iniyor. Öncelikle resme genel bir bakış atıyoruz. Sonrasında, uygun şematiğe oturtuyoruz fotoğrafı. Ardından başlıyoruz parça parça incelemeye. Tek tek tüm hataları not ediyoruz ve düzeltebildiklerimizi düzeltiyoruz. En sonunda kalan hataları maskeleyecek temalar ve filtreler kullanıyoruz. Bu işin örneği çok ama ben size kendiminkileri göstermek isterim. İnstagram sayfam olan “https://www.instagram.com/shutterb.u.g/” ‘dan iyi bir retouch nedir örneğine oluşabilirsiniz.”