Metalik bir malzemeyi, kendisiyle aynı cinsten ve erime aralığı aynı ya da yaklaşık olan bir malzeme ile ısı ya da basınç veya her iki ögeyi de kullanarak birşetirmeye kaynak ya da metal kaynağı denir. Birleştirilen iki metalik malzemeye eklenen başka bir malzeme olursa da o malzeme “ilave metal” olarak adlandırılır.

Birçok farklı kaynak çeşidi bulunmaktadır. Paslanmaz çelik ve aluminyum alaşımların kaynağında kullanılan yöntem ise TIG kaynağı olarak göstrilebilir.

TIG Kaynağı Nedir?

TIG bir kısaltmadır ve “Tungsten Inert Gas” kelimelerinin baş harflerini taşımaktadır. TIG kaynağı, argon kaynağı olarak da adlandırılır ve kaynak yapılabilir tüm malzeme ve uygulamalarda kullanılan bir kaynak yöntemidir. Uygulama alanı geniş olmasına rağmen ana uygulama paslanmaz boru ve paslanmaz çeliklerdir.

Kaynak işlemini gerçekleştirecek ısı, ergime derecesi oldukça yüksek olan tungsten metalinden yapılmış elektrotlar ile kaynatılacak parçalar arasında oluşur. Kaynak bölgesi elektrodu çevreleyen bir lüleden gönderilen argon veya helyum gazı tarafından korunur. TIG (argon) kaynağı yönteminde kullanılan elektrodlar kendileri erimeden, kaynak yapılan gereci ergiterek birleştirmeyi sağlar.

Argon ya da TIG kaynağında koruyucu niteliğinde yaygın olarak argon gazı tercih edilmektedir. Argon gazı güçlü bir koruma sağlar, bunun sebebi de soy gaz olması yani herhangi bir tepkimeye girmemesidir.

TIG kaynak yönteminde kısaltmasında da görüleceği üzere Inert gaz bir diğer deyişle asal gazlar kullanılır. En yaygınları argon ve helyum olmakla birlikte yukardıa belirtilen nedenlerden ötürü en yoğun kullanılan gaz argon gazıdır. Argon kaynak yöntemi ile paslanmaz fittings (boru bağlantı elemanları) paslanmaz boru hatlarına rahatlıkla monte edilebilir.

TIG Kaynağı Yönteminde Yer Alan Ekipman

  • Akım üreteci
  • Torç
  • Koruyucu gaz tüpü ve donanımı
  • Soğutma sistemi
  • Torç üzerinden ya da ayakla kontrol edilen kumanda

Paslanmaz tig kaynağı ekonomik olarak diğer yöntemelere nazaran daha az uygun olmasıyla birlikte; güç kaynağı sektörü ile mekanik ve otomatik uygulamalarda görülen gelişmeler TIG kaynak yöntemini büyük çaptaki üretimler için uygun hale getiriyor.