Türkiye’de özellikle fonksiyonları bakımından zengin anahtarların yedeklenmesi veya kopyalanması işlemleri oldukça karmaşık. Bu işlemleri yapan sayılı yerler var.

www.immobilizeranahtar.com ’un sahibi Murat Çelik, oto anahtarı yedekleme konusunda uzman bir isim. Türkiye’deki sayılı immobilizer anahtar uzmanlarından biri olan Çelik, hemen hemen her marka ve model oto anahtarı yedekleme işlemleri yapabiliyor.

Oto anahtarları, kumandalı ve kumandasız olarak iki türde üretiliyor. Bazılarının kumandaları anahtara entegre olabiliyor. Kumandalı ve kumandasız anahtarların her ikisinde de bir çip bulunur. Kumanda, doğrudan oto kapılarını açmaya odaklanırken, anahtarlardaki elektronik çip, motorun çalışması için kilit önemdedir. Bu çip, aynı zamanda hırsızlığa karşı da bir önlemdir.

“İmmobilizer sistem” veya “immobilize anahtar” olarak bilinen bu çip, oto anahtar yedekleme için de büyük önem taşır. Oto anahtar yedekleme için aynı zamanda bu immobilizer sistem de kopyalanmalıdır. Oto anahtar kopyalama, çilingirlerde anahtar yedekleme kadar kolay bir işlem değil. İmmobilizer sistemdeki yazılımın da kopyalanması gerekiyor.

Oto Anahtarı Yedekleme Nasıl Yapılır?

İmmobilizer anahtar uzmanı Murat Çelik, önceden anahtar kopyalama işlemlerinin sadece servislerde, araca özel kodlarla yapılabildiğini; şimdi ise lisanslı özel cihazlarla ve bilgisayar yazılımları ile özel oto anahtarı firmaları tarafından da yapılabildiğini söyledi. Çelik, bunun üzerine otomobil firmalarının kötü niyetli yedekleme riskine karşı farklı yazılımlar geliştirdiğini de belirtti.

Murat Çelik, oto anahtarı yedekleme işlemleri hakkında şunları söyledi; “Aracın asıl ve yedek anahtarının kaybolması durumunda aracın beyni sökülüyor. Beyinden gereli yazılımlar kopyalanarak, oto anahtar kopyalama işlemi gerçekleştiriliyor. Mevcut bir anahtarın yedeklenmesi işlemi ise daha basit! Mevcut ana anahtar temel alınarak bilgisayar bağlanan araçtan gerekli bilgiler alınıyor ve yedek anahtar kopyalanıyor.”

“İmmobilizer Anahtar Yedekleme Uzmanların İşi”

Çelik, sözlerini şöyle tamamladı; “Oto anahtarı uzmanları dünyadaki bütün araçların immobilizer anahtar yapısını bilir. İşin uzmanı olmayan kişiler aracın anahtar sistemini devre dışı bırakabilir. Doğru yedekleme ile araç kaldığı yerde çalıştırılabilir ve uzaktan kumandası dahil bütün immobilize anahtar sistemi aktif olur. Bize gelen taleplere göre aracın marka ve modelini belirtildiğinde ön hazırlık yaparak, yedekleme yapacağımız yere gidiyoruz ve sorunu yerinde çözüyoruz.”