Oto alım satım yetki belgesi nedir? İkinci el araç satış yetki belgesi olarak da anılan bu belge, kişilerin galericilik – oto alım ve satım mesleklerini yapabilmesinde gerekli olan bir konudur. Oto alım satım konusunda yaşanan fiyat artışları oldukça ciddi anlamda sorunlara sebep olmaktadır. Özellikle pandemi döneminden dolayı rağbet gören ikinci el alım ve satımlarda artış söz konusu olması bu durumu fitilleyen bir konu olmuştur. Bu gidişata dur demek için artık oto alım ve satım için yetki belgesi alım şartı ortaya konmuştur. Böylelikle yetki belgesiz satışların da önüne geçmek amaçlanmaktadır.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanarak 15 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazete’de ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelikte değişiklik yapılması dair yönetmelik yayınlanmıştır.

Yayınlanan bu yönetmelikte de;

  • Gerçek ve işletme sahibi esnaf – sanatkârların ikinci el motorlu taşıt ticareti faaliyetlerini, yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi ve iptali hakkında usul ve esaslar
  • Oto alım satım ticareti ile uğraşan işletmelerin yükümlülükleri ile toplu iş yeri ve taşıt pazarlarında aranan şartlar
  • Oto alım satım ticaretinde ödeme yöntemlerini ve Ticaret Bakanlığı’nın yetkili idare ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların 2. El motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin görev, yetki ve aynı zamanda sorumlulukları kapsamaktadır.
  • 31 Ağustos 2020 tarihinde de bu yürürlüğe girmektedir.

Fakat bu belgeyi herkes alamamaktadır. Alabilmek için başvuru yapan bireyin bir takım şartları taşıması gerekmektedir. Bu belgeyi alabilmek için;

  • Motorlu Kara Taşıtı Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5)
  • Motorlu Kara Taşıtı Alım Satım Danışmanı (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmak zorunludur.

Oto Alım Satım Yetki Belgesi Alımı

İkinci el araç satış yetki belgesi almak isteyen adaylar öncelikle yukarıda belirtilen Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması gerekmektedir. Daha sonra ise başvuru için Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüklerine gitmesi ve orada başvuru işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Yetki belgesi için başvuru İkinci EL Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapılmaktadır. Belge de bu sistem üzerinden adaylara verilmektedir. Oto alım satım yetki belgesinin süresi ise beş yıl olmaktadır.

Yani kısacası 13 Şubat 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yönetmeliği uyarınca; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonundan alınacak mesleki yeterlilik belgesiyle birlikte gümrük ve ticaret il müdürlüklerine başvurarak yetki belgesi alması gerekiyor. 

Oto Alım Satımda Yeni Kurallar

  1. Oto alım satım belgesini alması (31 Ağustosa kadar bu alım işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bir yıl içerisinde 3’ten fazla satış yapanlar bu kapsam içerisinde dâhil olacaklardır.
  2. Oto alım satım yapan yerlerdeki alım-satım ile sorumlu olanların 5 yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası olmaması gerekmektedir.
  3. Alım – satım ile ilgili sorumlu olanlardan en az birinin Seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması zorunludur.
  4. İkinci el araç ticareti yapmak için ilan veren işletmeler araçlarını sattıkları takdirde 3 gün içerisinde ilanı kaldırmalıdır.
  5. Araç ilanlarında tamamen gerçek bilgiler verilecek insanları yanıltıcı bilgi ve belgelere yer verilmeyecektir.
  6. İkinci el araç satışlarında nakit ödemeler güvenli ödeme sistemi kullanılarak yapılacaktır.
  7. Oto alım satım yapan işletme tarafından yapılan aracın satışının yapıldığı tarihten 3 gün önce uzman incelemesi raporu alınacak.
  8. TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip olan uzman incelemesi işletmesi bulunmayan yerleşim yerlerinde yukarıdaki kural geçerli olmayacaktır.