Cardano (ADA) Kuruluşu,

Adını ilk Bilgisayar Programcısı olarak tanınan ve şair Lord Byron'ın kızı olan 19. Yüzyıl matematikçisi Ada Lovelace'den almıştır.

 Cardano, 2015 yılında Ethereum (ETH) kurucu ortağı Charles Hoskinson tarafından kurulmuştur. Charles Hoskinson Blockchain geliştiricisi ve Blockchain’de birden fazla kilit projede ortak kuruculuk yapan isimlerin başında gelmektedir.

Cardano Gelişim Süreci

Projenin gelişimi, merkezi İsviçre (ZUG) şehrinde bulunan Cardano vakfı tarafından denetlenmektedir. Cardano'nun çok güçlü bir geliştirici ekibi var. Charles Hoskinson, kripto hakkında konuşmak ve eğitim vermek ve Cardano'yu tüm dünya'ya tanıtmak için geziler ve makaleler yayınlamıştır.

 Hoskinson bir demecinde, Cardano, Bitterex'te işlem yapmaya başladığında dünyanın geri kalanı bunu ilk kez gördü, üçüncü nesil kripto para birimi fikri olan vizyonu ilk kez gördüler. Kurduğumuz araştırma ekibi, bir araya getirdiğimiz bu muazzam ekip ilerlemeyi görünce para birimi de adından iyice söz ettirmeye başladı.

Sıfırdan İnşa Edilmiş Bir Kripto Birimi

Hoskinson "Sistemimizin her bileşeni sıfırdan oluşturuldu" diyor ve diğer uzman bilim adamları tarafından gözden geçirildiğin de diğer kripto para birimlerinin kodlarından daha güvenilir olması gerektiğini iddia ediyor. Hoskinson havadan iddiada bulunmuyordu kripto para birimlerini Github'a göre şu anda Cardano'yu en aktif ikinci proje olarak görüyor.

Cardano Çalışma Yapısı

Cardano iki katmanlı bir yapıya sahiptir: Cardano Uzlaşma Katmanı (CSL) ve Cardano Hesaplama Katmanı (CCL). 'Byron' dönemi olarak da bilinen CSL, diğer blockchain katılımcıları arasında yerel Cardano (ADA) kripto para biriminin transferini sağlar. Ayrıca, Bitcoin gibi diğer Katman-1 kripto para birimleri gibi, işlemlerin değişmez bir şekilde kaydedilmesini sağlar.

CCL Shelley ve Goguen dönemlerinde yayınlanan çok sayıda bileşenden oluşan ayrı bir tabaka ve sağlar sembolleştirmeyi, akıllı sözleşmeler ve merkezi olmayan uygulamaları (dApps). Birlikte çalışabilirlik ve çevik bir dağıtım ortamı, Cardano ekosistemi için çok önemlidir ve Cardano mühendisleri, alana özgü dillerin ve son teknoloji yazılım geliştirme kitlerinin (SDK'lar) dağıtımı yoluyla sürekli olarak yeni katılımcılar getirmenin yollarını arıyor.

Cardano'nun tescilli Proof-of-Stake (PoS) konsensüs protokolü Ouroboros olarak adlandırılıyor ve projenin bugüne kadarki en çığır açan başarılarından biri. Ouroboros, bilimsel olarak hakemli ve bağımsız olarak denetlenen ve doğrulanan ilk PoS algoritmasıdır.

Ouroboros, ADA madeni para sahiplerinin Cardano blok zincirinde bir düğüm olarak işlev gören bir hisse havuzuna yetki vermesini sağlayarak fikir birliğine varır ve işlemleri doğrular. Her düğüm, bir yuva lideri olarak seçilme ve bir bloğu doğrulama şansına sahiptir ve bir yuva lideri olma şansı, havuzlarına verilen ADA miktarıyla birlikte havuz doyma noktasına kadar artar. Bahis havuzları daha sonra blokları başarıyla doğrulamak için ödüller alır. Bu ödüller daha sonra pay havuzunun delegelerine dağıtılır ve katılımcıların fikir birliğine katılmaları için ADA kazanmalarını sağlar.

Ouroboros, blokları, her biri beş gün süren dönemler adı verilen zaman dilimlerine böler. Dönemler sırayla her biri 20 saniye süren yuva adı verilen daha küçük artışlara bölünür. Her yuvaya rastgele atanan bir yuva lideri, özellikle atanan yuvaları için Cardano blok zincirine bir blok ekler ve karşılığında yeni basılmış ADA'yı alır.

Cardano Program Dilleri

Cardano (ADA), tamamen işlevsel bir programlama dili olan Haskell'i kullanan ilk blok zinciri protokolüydü. Tipik olarak akademide ve yüksek öneme sahip yazılım geliştirmede kullanılan birçok kişi, Haskell ve diğer işlevsel programlama dillerinin daha kesin, resmi olarak doğrulanabilir ve yüksek güvence gerektiren uygulamalara daha uygun olduğunu düşünür.

Cardano'nun akıllı sözleşmeler için benzersiz programlama dilleri, Plutus ve Marlowe, Haskell için bir dizi kitaplık olarak sunulur ve güvenli ve kurumsal düzeyde akıllı sözleşmeler oluşturmak için bir temel sağlamak için mevcut Haskell belgelerinden, araç setlerinden ve son derece profesyonel bir topluluktan yararlanır. Bu, Plutus ve Marlowe akıllı sözleşmelerinin baştan itibaren yüksek düzeyde güvence sunan kesin, resmi olarak doğrulanmış bir kodda dikkatli bir şekilde uygulanmasını sağlar.

Kasım 2020'de IOHK, Haskell'in benimsenmesini ve kullanılmasını teşvik etmek için kar amacı gütmeyen bir girişime destekleyici oldu. Bununla birlikte, teknik bilgisi olmayan kullanıcıları Cardano'da akıllı sözleşmeler ve dApp'ler oluşturmaya teşvik etmek için IOHK, finans uzmanları gibi konu uzmanlarının akıllı sözleşmeleri görsel bir şekilde kolayca yazmasını ve dağıtmasını sağlayacak alana özgü diller geliştiriyor. Karmaşık kod yazmadan programlama dili ortamı.

Cardano (ADA) Geleceği

İleriye dönük olarak Cardano, uzun vadede kritik öneme sahip üç temel bileşen ve görev tanımladı. İlk olarak, Cardano blok zinciri, yerel tokenlerin gelişi ve stake ve delegasyon ortamının çoğalması yoluyla zincirdeki değeri temsil etmenin yeni yollarını keşfedecek. İkincisi, Cardano Vakfı ve IOHK, zincir üzerinde oylama ve Hizmet olarak yönetim yetenekleri gibi daha fazla merkezi olmayan yönetişim sağlamanın yollarını arayacaklarını belirttiler.

Son olarak, Cardano blok zinciri için en önemli uzun vadeli geniş görüşlülük, dünya çapında milyarlarca insana, özellikle finansal altyapıya ve egemen ekonomik kimliklere erişimi olmayan gelişmekte olan ülkelerdekilere ekonomik kimlikler sağlamak ve buna en çok ihtiyaç duyan toplulukları güçlendirmektir. Cardano şimdiden anlamlı bir pazar çekişi elde etti ve parlak ve merkezi olmayan bir geleceğe sahip görünüyor.

Kripto Para borsaları ve kripto para haberlerini birborsa’dan takip edebilirsiniz.