Yazdan kışa sadece yaşam tarzımız, kıyafetlerimiz veya beslenme alışkanlıklarımız değil, cildimiz de değişmektedir. Gün boyu cildi kir, toz ve güneş ışınlarından korumak ve canlandırmak için gerekli olan cilt bakımında kış mevsiminde bazı değişikler yapılması gerekmektedir. Kışın cilt bakımı hakkında bilinmesi gerekenleri myepique.com.tr kurucusu Burçin Yücebağ anlattı. “Kışın sıcaklık ve nem düştüğünde, cildin yeterli nemi koruması için daha fazla çalışması gerekir. Nem seviyeleri sonbahar ve kış aylarında düşme eğilimindedir. Hava ne kadar kuru olursa, ciltten o kadar fazla nem çeker. Bu nem kaybının bir sonucu olarak kış aylarında kuruluk, derinin dış tabakasında çatlaklar ve pullanma yaşanması daha olasıdır. Bu etkilerden kurtulmak, cilt bakım rutininde yapılan bazı değişikliklerle mümkündür.”

Kışın cilt bakım rutininde dikkat edilmesi gerekenler:

1. Nemlendirici içeren bir temizleyici kullanmak

Sıcaklık düştükçe nem seviyeleri de düşmektedir. Nem seviyesinin düşmesi cildin de nemini kaybetmesine yol açmaktadır. Bu nedenle, kış mevsiminde, kurumuş cildi nemlendirmeye yardımcı olabilecek ve cildin soğuk havanın zararlı etkilerinden korunmasına yardımcı olmak için cilt bariyerini destekleyen nemlendirici bir temizleyici kullanmak önemlidir. Bu aynı zamanda ciltte gergin veya kuru bir his bırakmadan ölü deri hücrelerini temizlemeye de yardımcı olmaktadır.

2. Cildi düzenli nemlendirmek

Kış mevsiminde sert ve soğuk rüzgarlara maruz kalmak cildin daha fazla kurumasına neden olmaktadır. Bu nedenle cildi düzenli nemlendirmek oldukça önemlidir. Kışın cildin daha fazla neme ihtiyacı olması nedeniyle genellikle yağ bazlı nemlendiriciler önerilmektedir. Bunun yanı sıra kışın, içeriğinde retinol, hyaluronik asit ya da C vitamini bulunan nemlendiriciler tercih edilmektedir. Özellikle yazın oluşan lekeleri, pigmentasyonu azaltmak ve daha aydınlık bir cilde kavuşmak için leke kremi de kışın en çok tercih edilen nemlendiricilerden biridir. 

3. Güneş kremi kullanmaya devam etmek

Kışın yapılan hatalardan birisi güneş kremi kullanmayı bırakmaktır. Oysaki cilt yıl boyunca güneş ışınlarından zarar görebilmektedir. Bu nedenle dışarı çıkmadan önce, en az SPF 30, suya dayanıklı ve lanolin veya gliserin gibi nemlendirici bileşenler içeren geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanılmalıdır.

4. Dudak ve göz çevresi bakımına dikkat etmek

Dudaklar kışın aşırı derecede kuruyabilmektedir. Çünkü bu cilt daha incedir ve sürekli olarak dış etkenlere maruz kalmaktadır. Yoğun etkili nemlendirici bir dudak kremi kuru, çatlamış dudakları iyileştirmeye ve çatlamalarını önlemeye yardımcı olabilmektedir. Yüzümüzdeki en hassas ve en çok bakım gerektiren diğer bölge de göz çevresidir. Bu bölge yağ bezleri içermediği için bu ince deri tabakasını nemlendirmek için daha yoğun nemlendirmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Yoğun nemlendirme için çoğunlukla vitaminler, peptitler gibi içeriklere sahip gözaltı kremi tercih edilmektedir.

Z Haber Ajansı