ISO 14001, Çevre Yönetim Sistemleri (ÇYS) için Uluslararası Standarttır. Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından, işletmelerin ve diğer kuruluşların çevresel etkilerini azaltmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu yazı https://www.qmsuk.com/iso-standards/iso-14001 web sayfasından Türkçe’ye çevrilmiştir.

Herhangi bir sektörde, herhangi bir büyüklükteki herhangi bir işletme, ISO 14001 çerçevesini uygulayabilir ve çevre yönetim planlarının belgelendirilmesi için başvurabilir. Bu, onu dünyadaki en popüler standartlardan biri yapar.

Bu standart, işletmelerin atıkları azaltmalarına, kaynak verimliliğini artırmalarına ve atık yönetimi maliyetlerini düşürmelerine yardımcı olabilecek bir EMS kurmalarına olanak tanır.

ISO 14001:2015, Eylül 2018 itibariyle ISO 14001:2004'ün yerini alan ISO 14001 Çevre Yönetim Standardının en son revizyonudur.

Standardın 2015 versiyonu, standardın 2004 versiyonunun kısaca değindiği veya daha önce sunmadığı birtakım faydaları getirmeyi amaçlamaktadır:

Risk temelli düşünmeye daha fazla odaklanır

ISO 14001 çevre yönetim sistemi belgesinin en güçlü yönlerinden birisi, ISO yönetim sistemi standartlarıyla aynı yapıyı takip ederek sistem entegrasyonunu çok daha kolay hale getirir.

Tedarik zinciri yönetimini daha etkin bir şekilde ele alır. Artık liderlik katılımına daha fazla önem veriyor.

Risklerin/fırsatların Organizasyonlar içinde daha yapılandırılmış bir şekilde ele alınmasına yardımcı olur.

Artık ortak yapı ve terimlerle daha basit bir dil kullanıyor. Hizmet ve bilgi tabanlı kuruluşlar için daha kullanıcı dostu olacak şekilde uyarlanmıştır.

Çevre Yönetim Sistemi Nedir?

Bir çevre yönetim sistemi (ÇYS), kaynaklarınızı daha verimli yönetmenize yardımcı olur. ISO 14001 standardı genel bir çevre yönetim sistemidir. Her büyüklükteki ve her sektörden herhangi bir kuruluş bunu kullanabilir. Bu ister kamuda ister özel sektörde faaliyet gösteriyor olsun, imalat ve hizmet firmalarını içerir.

Standard hem dahili hem de tedarik zinciriniz genelinde süreçlerinizin çevresel etkisini azaltacak araçları sağlar. Kaynak, enerji ve atık yönetimi maliyetlerini azaltmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, çevreyi koruma konusundaki kararlılığınızı kamuya gösterirken çevre mevzuatına uymanızı da sağlayacaktır.

ISO 14001'in Faydaları

İşletmeler, çevresel etkilerini azaltmak için müşterilerden, düzenleyicilerden ve hükümetlerden artan baskıyla karşı karşıyadır. ISO 14001 sertifikası almak, kuruluşunuzun bu hedefe olan bağlılığını göstermenin en açık yoludur. ISO 14001 danışmanlarımız, mevcut yasal yükümlülüklerinizi yerine getirmenize yardımcı olmanın yanı sıra, işletmenizin çevre mevzuatındaki değişikliklere hazırlanmasına, maliyetleri düşürmesine ve çevresel itibarını güçlendirmesine yardımcı olabilir.

Süreçleri düzene sokmak için sağlam bir çevre yönetim sistemi kullanmak, şirketinizin rekabette öne çıkmasına yardımcı olacak ve bu da satışların artmasına neden olabilir. Dahası, atık, enerji ve su tüketimini azaltarak şirketinizin tasarruf etmesine yardımcı olurlar.

ISO 14001 standardı, kuruluşunuza çevresel etkisini nasıl en aza indireceğini gösterecektir. Bunu yaparken verimliliğinizi artırabilir, işletim maliyetlerini azaltabilir ve yeni işler kazanmanıza yardımcı olabilir. ISO 14001 kılavuzunu tam olarak uygulamak, işletmenizin Birleşik Krallık ve AB'deki çevre yasaları ve yönetmeliklerine uymasını da sağlayabilir.

Herhangi bir büyüklükteki ve herhangi bir sektördeki (ürün veya hizmet sunan) herhangi bir işletme, ISO 14001 sertifikası için başvurabilir. Bu, onu ISO 9001'den sonra dünyanın en popüler ISO standartlarından biri yapar. Bu nedenle, işletmeler ve hükümetler, kuruluşların çevresel performansı iyileştirme taahhütlerini göstermeleri için bunu güvenilir bir yol olarak görmektedir.

ISO 14001 standard yapısını kullanmanın en önemli faydaları şunlardır:

Özellikle kaynak, atık ve enerji yönetiminizde maliyet tasarruflarını belirleyin.

Ürün yaşam döngünüz boyunca verimliliği artırın ve çevresel etkiyi azaltın.

Kurumsal imajınızı ve güvenilirliğinizi geliştirerek yeni müşteriler kazanmanıza yardımcı olun.

Faaliyetlerinizin devam eden çevresel etkisini ölçün, izleyin ve kontrol edin.

Kuruluşunuzun çevre mevzuatını anlamasını ve bunlara uymasını sağlayın böylece para cezası ve kovuşturma olasılığını azaltın.

ISO 14001'in Fiyatı Ne Kadar?

Fiyatlar, işletmenizin büyüklüğüne ve karmaşıklığına göre değişecektir. Kişiselleştirilmiş teklifinizi almak için aşağıdaki hesaplayıcıya bilgilerinizi doldurmanız yeterlidir.

ISO 14001 Gerekleri

Çevresel etki başarılı bir Çevre Yönetim Sistemi yürütmek ve çevresel etkisini azaltmak için işletmenizin izlemesi gereken süreçler. Diğer bölümlerden farklı olarak, tüm alanlar işletmeniz için geçerli olmayacaktır.

Yönetim Sorumluluğu yönetim ekibinizin odaklanması, dahil olması ve sorumlu olması gereken alanlar.

Kaynak Yönetimi mümkün olan en iyi performansı sağlamak için insanlar, altyapı ve tesisler gibi kaynakların nasıl atanması gerektiği

Ölçüm, Analiz ve İyileştirme: ISO 14001 standardının son maddeleri, Yönetim Sisteminizin beklendiği gibi çalışıp çalışmadığını, sisteminizin sürekli iyileştirilmesini kolaylaştırarak nasıl belirleyeceğinizi kapsar.

ISO 14001'in Temel Amacı Nedir?

ISO 14001'in temel amacı, kuruluşunuzun çevresel etkisini kontrol etmenize yardımcı olmaktır. Bunu, işletmenizin operasyonlarını belirlemenize, değerlendirmenize, yönetmenize ve izlemenize yardımcı olan bir süreç çerçevesi uygulayarak yapar. Bu süreçleri takip ederek israfı azaltmaya, kaynak verimliliğini artırmaya ve maliyetleri düşürmeye yönelik çalışmalar yapabilirsiniz. 

ISO 14001 Almak Ne Kadar Sürer?

ISO uzmanlarımızla ilk görüşmenizden sertifikasyona kadar, 45 gün kadar kısa bir süre alabilir. Ancak bu, işinizin boyutuna ve karmaşıklığına bağlıdır.

Çevre yönetim sistemi kılavuzunuzu sizin için hazırlayarak normalde zamandan ve emekten tasarruf etmenizi sağlayabiliriz. Ayrıca bunun, müşterilerimizin sertifikayı daha hızlı almasına yardımcı olduğunu da gördük.

ISO 14001 Sertifikası Ne Kadar Süre Geçerlidir?

ISO 17021 uyarınca, akredite belgelendirme kuruluşlarının, 3 yıllık bir belgelendirme döngüsünü yansıtan sertifikalara sahip sertifikalı kuruluşlar vermesi gerekmektedir.

Gerekli dış denetimlerin yapılması ve sertifikasyon döngüsünün takip edilmesi koşuluyla, sertifikalar bu süreden daha uzun süreler için düzenlenebilir. KYS tipik olarak on yıllık bir sözleşme süresi boyunca sertifikalar verir.