Türkiye güney sahillerinde Marmaris satılık evler piyasasına ilişkin Gönenç Emlak Tarafından imar barışı etkileri analiz edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşların uzun yıllardır beklediği barışı yürürlüğe soktu. Kaçak konut ve gayrimenkullere bir bedel karşılığında af getirdi. Selimiye satılık arsa fiyatları imar barışı sonrası yükselmeye başladı. 2018 yılında uygulanan bu af kapsamında, yaklaşık 10 milyon vatandaşımız konutlarını ve gayrimenkullerini yasal hale getirmiş oldu. Kaçak yapılar kayıt altına alındı

İmar barışı kapsamında, bu uygulamadan faydalanmak isteyen mülk sahipleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müdürlüklerine ya da e-devlet üzerinden başvurularını yaptılar. Elbette bu barıştan faydalanmak isteyen kişilerin, birtakım yükümlülükleri de bulunmaktadır. Mülklerinin değerinin %3-%5 kadarını ödemeleri koşuluyla tapularına sahip olabileceklerdir. Ödemelerin toplu olarak yapılması mecburi değildir.

Taksitlendirme yöntemine de gidebilme imkanları bulunmaktadır. Ancak, 2B arazilerinde ve hazine mülklerinde birtakım istisnalar vardır. Hazine arazisinin değeri, rayiç bedeller üzerinden saptanmaktadır. Taksitlendirilmesi ise 5 yıla kadar yapılabilmektedir ve bedelinin en az 'u peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.

İmar Barışının Etkisi Nasıl Oldu?

Bu barış ile atıl durumda olan birçok konut ve gayrimenkul yatırım işlev kazandı. Barışın, en çok etkili olduğu ilçeler ve illerde konut değerlerinde önemli bir artış oldu ve buna paralel olarak ev fiyatları yükseldi. Dolayısıyla, bu mülklere sahip olanların çektiği ekonomik sıkıntılar bir nebzede olsa azaldı. Özellikle bu mülklere sahip olan kişilerin toplumun yoksul bir kesimini oluşturması, toplumsal adaletin sağlanması için çok önemli bir adım atılmış oldu.

Tapusu olmayan konut ve gayrimenkuller üzerine bankalar kredi veremiyordu. Bu mülklerin yasal hale gelmesi ile tapu sahipleri artık borçlanma imkanına daha kolay sahip olabilecektir. Uygulama sonrası Muğla çevresi ve Marmaris satılık daireler daha güvenli satış olanağına sahip oldu.

Özellikle gayrimenkul yatırımı yapan kişilerin ellerini rahatlatan bu gelişme ile sermayedarın yatırım yapma ve istihdam sağlama sahasında önemli bir gelişme meydana geldi. Çünkü birçok gayrimenkul sahibi ruhsatı olmadığı için dükkanını kiraya verememekte ya da kredi alamadığı için satışta sorunlar yaşamaktaydı. Bu sebeplerle, uygulamaya sokulan barış, pek çok gayrimenkul sahibine rahat bir nefes aldırmıştır.

Barışın olumlu etkisi sadece mülk sahiplerine olmadı. Yaklaşık 10 milyon kişinin faydalandığı barıştan devletin kasasına 20-30 milyon dolar civarı para girmesi beklenmektedir. Ayrıca, artık kaçak olmayan bu mülklerden devletin ve belediyelerin de aldığı vergilerde önemli bir artış olacaktır.

Gönenç Emlak Şirketi

Kuruluş 1994